Начало / Статии / Статии - Боливия

Меркадо де Ечисерия - знахарски пазар, който обещава чудати находки

Автор

/

Всекидневният Знахарски пазар (Mercado de Hechiceria) в Ла Пас е очарователно място за посещение: има в изобилие билкови чайове и хомеопатични народни церове, стари колкото самите Анди, както и листа от кока, статуетки, змийски кожи и дебели парчета мас от лама, които се изгарят като приношение за боговете, амулети, гарантиращи дълъг и щастлив сексуален живот, и други странни неща.

Меркадо де Ечисерия, Ла Пас, Боливия

 

Неразделна част от местните Калявая (Kallawaya) традиции на магията и лечителството е местното вярване на аймара, че техният свят е населен с доброжелателни и злотворни духове – и много от тях могат да постъпват и така, и иначе, зависи как се държиш с тях.

Пазарът напоследък е започнал да дава подслон на увеличаващ се брой гринго, търсачи на странни и редки предмети, и сергиите, продаващи колоритни пуловери от вълна на лама и вълнени тъкани, разбираемо въртят по-оживена търговия, отколкото амбулантните търговци, предлагащи изсушени зародиши от лама. Но гордите жени чола (облечени в местната боливийска носия) все още седят сред своите знахарски стоки като кралици, с неизменните две плитки, вързани зад главата им, и бомбета, заимствани от британците преди много поколения.

Къде: Ла Пас, Боливия
Най-добро време: април-октомври.

>
22 юли 2011 г.

Тагове

Анди

екзотика

любопитно

пазари

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти