Начало / Статии / Статии - Боливия

Салар де Уюни - сюрреалистична разходка по сол и вода

Автор

/

Ако тръгнете към Боливия, отново и отново ще попадате на снимки от едно невероятно, сякаш обработено на Фотошоп място - солната пустиня Салар де Уюни.

Ще видите как посетителите ходят по напуканата солна кора или как са стъпили в някаква неземна плоскост между Земята и небето, когато след дъжд гладката наводнена повърхност на пустинята отразява облаците и слива всичко над и под хоризонта в едно.


Пустинята е еднакво магична гледка и когато е напълно суха, и когато сезонните дъждове я наводнят. Нужна е наистина много вода, за да успее да се задържи върху солната кора без да попие и това обикновено се случва през февруари и март. Ако дойдете през останалите месеци, ще видите само безкрайна бяла шир.

Макар на пръв поглед да изглежда като повечето пустини, които познаваме, тази е разположена на надморска височина от над 3500 м, което означава, че шансът да се почувствате зле от надморската височина е съвсем реален. Ако преди това сте били на морското равнище, добре е да предвидите спирка на някое по-ниско място за ден-два. Ако обаче пристигате от столицата Ла Пас, едва ли ще имате проблеми - самата столица се намира на повече от 3600 м надморска височина.

Надморската височина е и причина за минусовите температури нощем, които могат да паднат до минус 20 градуса. Ако сте решили да сте навън след залез, вземете си дебели дрехи.

Малцина осъзнават и какво точно се крие под краката им. Проучванията показват, че солната кора на пустинята е дълбока няколко метра, а не е само на повърхността. Тя е остатък от миналото на това място, когато тук е имало огромни езера. След като те пресъхнали, след тях останали само сол и пукнатини.

Изминатите километри, за да видите Салар де Уюни с очите си, си заслужават. Разстоянието от столицата Ла Пас е повече от 500 км, за изминаването на които по боливийските пътища ще са ви нужни повече от 7 часа.

До Салар де Уюни обикновено се стига с високопроходими автомобили, които туристите могат да наемат от близкото село Уюни. В Уюни също така има места за отсядане, в случай че искате повече време да останете близо до неземната солна пустиня.

Вижте оферти за екскурзия до Боливия!

>
20 май 2021 г.

Тагове

любопитно

пустини

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти