Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Моераки в Нова Зеландия - неуловимата риба

Автор

/

След бясно каране в надпреварване със залязващото слънце, пристигаме за втори път в малкото селце Моераки (Moeraki), разположенo на около 20 километра южно от градчето Oamaru на западния бряг на Нова Зеландия. Моераки е единственото място в Нова Зеландия, което посещаваме за втори път, а главната причина за това са естествените скали са почти идеално сферична форма, които кротко стоят полузаровени на плажа на океана. Тези образувания, съставени предимно от кал, глина и калцит, изглеждат като огромни костенурки, които са се прибрали в корубите си и са се вкопчили една в друга във вечна прегръдка. Приливът ги покрива всяка вечер, когато може да се видят едни от най-впечатляващите гледки в Нова Зеландия.


Моераки - Нова Зеландия

Малкото селце предлага и други редки атракции, с които успешно компенсира за малката си площ. Тук е едно от малкото места в света където могат да се видят няколко семейства от почти изчезналия вид жълтооки пингвини (общата им бройка в света се оценява на около 4000). Мястото за наблюдение представлява малка дървена хижа, която е скрита сред дърветата на върха на един хълм, до който се стига след 20 минути каране по тесен черен път. В хижата има няколко мощни бинокъла, с които може да се шпионират нищо неподозиращите пингвини и тюлени на плажа под хълма.

И ако несекващият вятър ви е дошъл в повече, може да вечеряте в монументално известното ресторантче на Fleur. Построено с рециклирани строителни материали на мястото на бивша китоловна станция, в момента за мнозина то се оказва неуловимата риба на Моераки, защото е невъзможно да влезете от улицата и да намерите празна маса. Препоръчва се да направите резервация поне няколко дена предварително, а за по-сигурно - седмица! Рибните специалитети на Fleur са отличени с редица медали, а самата Fleur е написала и собствена книга за готвене.

В случай че сте решили да нощувате в Moeraki и нямате резервация за Fleur's place, ще трябва да разчитате на собствени провизии (например, бисквити с авокадо и половин парче шоколад), защото в селцето няма магазин - всичко личи, че дори и единствената кръчма не може да се мери с известното заведение, затова дори удавянето на мъката в бира е невъзможно, освен ако не си донесете бирата сами.

Както повечето дори слабо заселени места в Нова Зеландия, Moeraki има много приличен къмпинг с ново оборудване (кухня и баня). Препоръчваме мястото под големия бор в случай, че вали - а това неизбежно ще се случи!

Наздраве!

*

Виж актуалните оферти за Нова Зеландия!

Виж още:

Екскурзия в Австралия

Екскурзия в Сингапур

Почивка на остров Бали

 

>
26 юли 2010 г.

Тагове

екзотика

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти