Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Милфорд Саунд и Даутфул Саунд - круизи и трекове в Нова Зеландия

Автор

/

Австралийците могат да претендират, че Големият бариерен риф е Осмото чудо на света, но Ръдиард Киплинг е отдал предпочитание на новозеландския Милфорд Саунд. Новозеландците не са съгласни и с двете оценки – те го класират първо или второ чудо. Милфорд е най-прочутият от над дузина големи фиорди, които съставляват величествения национален парк „Фьордланд“ по югозападното крайбрежие на Южния остров.

Милфорд Саунд - Нова Зеландия

16-километровият тесен морски пролив е поръбен от огромни гранитни скали, издигащи се до 1200 метра, с водопади, спускащи се на стъпала от планинските хребети. Игриви афалини, морски котки и чайки имат неговите води за свой дом, а качулати пингвини гнездят тук през октомври и ноември, преди да тръгнат за Антарктика. Връх Митре е главната забележителност, 1695-метрова кула, чието отражение в спокойните като огледало води е едно от най-фотографираните места в Тихоокеанския регион.

Разглеждането от въздуха е една прекрасна възможност, а кораби тръгват често за двучасови круизи през тихата красота на пролива. На земята походът „Милфорд“ е бил наречен веднъж от някакъв въодушевен турист „най-хубавата разходка на света“, описание, което напълно му приляга. Това е четиридневен 50-километров трек, в който най-сериозните туристи в света мечтаят да участват, въпреки пясъчните мухи, най-малко 2-3 литра на кв. м дневни валежи и усилни преходи, изискващи също толкова внимание, колкото страховитият пейзаж. (И не пропускайте живописния 120-километров път „Милфорд“ от Те Анау до Милфорд Саунд.)

Навлизането по-навътре в националния парк „Фьордланд“ изисква четири начина на придвижване, стигайки връхната си точка при пристигането ви с кораб в Даутфул Саунд, най-дълбокия, и според някои, най-красивия от новозеландските фиорди. Двигателите биват изключени и вие сте обгърнат от старовековната тишина на едно от най-затънтените и магически места в света. Капитан Кук не е бил сигурен, че тези води са пролив, оттук и името му (Съмнителният пролив).

Десет пъти по-голям от Милфорд Саунд и по-малко известен, Даутфул запазва елемент на тайнственост и е освободен от въздушните турове и трафика на кораби, който може да помрачи посещението на Милфорд. Само два кораба плават в пролива, в срещуположните краища и извън полезрението на другия, като по този начин осигуряват на туристите усещането, че са сами в този изключителен кът на първобитна природа. Валежите са 300 литра на кв. м. на година и повече, но дори един дъждовен ден има своята красота, тъй като спонтанни водопади избликват отникъде, техният звук е прикрит от мъглата и буди любопитство.

Къде: Нова Зеландия, Поход „Милфорд“, тръгване от Те Анау или Куинстаун.

>
02 май 2011 г.

Тагове

круизи

любопитно

национални паркове

проливи

романтични места

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти