Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк Карлсб ад Кавърнс - природно подземно чудо

Автор

/

Една от най-грандиозните пещерни системи в света, националният парк „Карлсбад Кавърнс“ обхваща над 100 известни пещери, включително пещерата Карлсбад, известна със своята уместно назована Голяма зала, с площ около 6 футболни игрища и
68-метров таван, и Лечугия (Letchugilla), една от най-големите пещери в света.

Стотици милиони години са били необходими, за да се образуват пещерите, известни на коренните американци поне от Х в. (доказвано от техни скални рисунки, които могат да бъдат видени по стените до входа), но не били открити от заселниците допреди само 100 години. Посетители с широко отворени очи се спускат самостоятелно дълбоко в търбуха на пещерата под пустинята Чиуауа, съпровождани от постоянния звук на капеща вода и сладникавия мирис на гуано от прилепи, за да видят сюрреалните образувания и крехките минерални отлагания, които наподобяват всичко – от драперии и нанизи от перли до рококо скулптури, чепки грозде и стръмни водопади.

Въпреки 30-те милиона посетители в пещерите, откакто са станали национален парк през 1923 г., те все още остават преживяване на суровата природа (макар и с 5 км павирани алеи, които отвеждат посетителите 240 метра надолу в земните недра). Може би не стряскащи, но страховити, да, и запленяващи, определено.

И не просто пещерната геология запленява, но и тяхната зоология. През лятото колонията от мексикански прилепи достига стотици хиляди. А какво представление разиграват те, издигайки се масово всяка вечер по залез и изпълващи небето на километри в търсене на пустинни насекоми. Може да отнеме 45 минути, за да напуснат всичките пещерите, колкото и призори, когато се връщат.

Къде: Карлсбад, Ню Мексико, САЩ

Най-добро време: май - октомври
 

>
20 юни 2012 г.

Тагове

национални паркове

пещери

природни резервати

Забележителности наоколо

Избрани оферти