Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Оакланд - безгрижно новозеландско очарование

Автор

/

„По-скоро село, отколкото град“ – така много хора описват безгрижното очарование на Окланд – въпреки факта, че това е най-големият град в Нова Зеландия. Близостта на южния Пасифик допринася за целогодишно мекия климат, а плажовете и морето са на една ръка разстояние – затова не е учудващо и постоянното му присъствие сред десетте най-добри места за живеене в света.

Окланд обкрачва тесния провлак, който съединява като сухожилие двете части на дългия пръст на Северния остров, сочещ към екватора. И от двете му страни има пристанища: „Уайтемата“ (или Окландското пристанище) на залива Хаураки, обърнато към Тихия океан, и пристанище „Манукау“ откъм Тасманово море. Прякорът на Окланд е „Градът на платната“: Tук има повече яхти и лодки на глава от населението, отколкото в който и да било друг град по света. Правилният конус на остров Рангитото в залива Хаураки служи като постоянно напомняне, че провлакът се намира в район на около 50 изгаснали вулкана. Една от известните забележителности на Окланд, а също и удобна точка за наблюдение, е хълмът Уан Трий, лесно разпознаваем по обелиска, посветен на маорското население, който се извисява над гроба на сър Джон Логан Кембъл (1817-1912), един от основателите на града. Това е добро място, откъдето да попиете красотата на Окланд – от протока Мангере и пристанището „Манукау“ на юг до деловия център на север.

Умерено високият бизнес център е заобиколен от по-ниски квартали, които се разпростират рехаво над хълмистия терен, заобиколени от обилната зеленина, покриваща този богат на валежи кът от света. Оттук се вижда в цялото си величие и друга прочута забележителност – Скай Тауър. Гигантската раздута игла, издигаща се от сърцето на града, е построена през 1990 г. като комуникационен център. Четирите нива за наблюдение и въртящият се ресторант на 190 метра над земята дават несравнима гледка към целия Окланд, пристанището и околните острови. Но Скай Тауър е ценена още защото предоставя изненада за окото и контрапункт, компенсиращ и подчертаващ прелестите на инак ниския силует на града. Разбира се, новозеландците са авантюристи, обичащи заниманията на открито, тъй че кулата предлага също така „скай“ разходка от външната страна на площадките за наблюдение, както и „скай“ бънджи скокове.

Окланд е основан като столица на Нова Зеландия през 1840 г., след Договора от Уайтанги между британците и маорите. Кръстен е в чест на тогавашния управител на Индия Джордж Идън, граф на Окланд. За да се защити населението от нападения на враждебни маорски кланове, от запад на изток се строят поредица от „защитни имения“, като пенсионирани британски и ирландски военни биват насърчавани да се заселват в тях и да обработват земята. Едно от малкото оцелели е очарователното историческо село Хоуик, пресъздаващо бита на европейските заселници от средата на 19-и век.

Градът се разраства бързо и към 1865 г., когато столицата бива преместена в Уелингтън под предлог на по-ключовото му местоположение между Северния и Южния остров, вече е с население над 12 000 души. Въпреки това той продължава да процъфтява и днес могат да се видят множество следи от тогавашната му слава, като реставрираните викториански домове в предградието Парнел, кметството и часовниковата кула на Куийн Стрийт, както и фериботният терминал на Кий Стрийт. Националният морски музей на Хобсън Уорф пък разказва историята за тясната връзка на града с морето. Историята е централна тема и на големия, изграден в неокласически стил Окландски музей (или Военен мемориален музей на Окланд), построен в обширен парк край града през 1920 г. Тук се намира една от най-добрите колекции в света от предмети, свързани с маорите и Южния Пасифик, в това число бойни канута и резбована къща за племенни събрания, датираща от 1878. В музея всеки ден се провеждат маорски танци. Окланд е най-космополитният град в Нова Зеландия, като тук има повече полинезийско население от всяко друго място на света (над 152 хиляди души). Малко над десет процента от жителите са маори. Това допринася за трептящото културно разнообразие, що се отнася до музиката, изкуствата, занаятите, кухнята и дизайна. Окланд е и значимо спортно средище. В парка Идън се намира най-големият ръгби стадион в Нова Зеландия; има също така игрища за крикет, туристически пътеки, прекрасни условия за сърфинг, кайт сърфинг и, разбира се, за ветроходство.

Кога да отидете там: Окланд има топъл, умерен климат и е един от най-слънчевите градове в Нова Зеландия. Най-много дъждове падат през зимата (юни и юли), но никога не става по-студено от 7-8°C.

На какво да обърнете внимание: На резбованите изображения на Тики, първия човек според маорската митология. Историята му е сходна на тази на библейския Адам. Изплезеният му език е предизвикателен жест, срещан в бойните танци на маорите.

Полезни съвети: Разходете се с ферибот до някой от островите: Рангитото, за да се изкачите по вулканичния конус, или Уайхеке заради неговите плажове и лозя. Заливът Онероа е един от многото идилични плажове на остров Уайхеке в залива Хаураки, само на 40 минути път с ферибот от Окланд. Островът сравнително гъсто населен, като има и няколко хиляди ваканционни жилища. Скай Тауър доминира над централната делова част на града, разкривайки гледка към океана и пристанище „Уайтемата“.

>
12 юли 2013 г.

Тагове

екстремен туризъм

кули

мечтани туристически дестинации

пристанища

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти