Начало / Статии / Статии - ЮАР

Парк Крюгер - туризъм сред дивата природа

Автор

/

Паркът Крюгер е вторият по големина резерват за защитени видове в Африка и най-големият такъв в южната част на континента. Той се простира на 19,485 квадратни километра (360 километра от север на юг и 65 километра от изток на запад). Паркът се намира в североизточната част на Република Южна Африка, а историята му започва в края на 19-и век.

Инициативата за парка е започната през 1895 г. от Джейкъб Луис ван Вик. Предложението му е прието от парламента и паркът е учреден през септември 1898 г., като площта му е била значително по-малка от тази в момента. Първоначално територията се нарича „Правителствен парк за дивата природа“, по-късно става „Саби Гейм“, а с увеличаването на територията му името се променя на парк Крюгер – в чест на президента на независимата холандска държава Трансваал, просъществувала до 1902 г. в Южна Африка. Пол Крюгер подписва документа за учредяването на първоначалния вариант на парка и днес той носи неговото име.

В парка започва да се прави туризъм от 1923 година, когато железниците започват да организират пътувания по линията Селати, които включват пренощуване на моста Саби и кратка разходка в компанията на въоръжени рейнджъри из дивата природа. От 1926 година Крюгер е обявен за национален парк и става първият такъв в страната.

Следващата съществена крачка е направена през 1959 г., когато управата на парка го огражда с огради, за да спрат навлизането на болести, да се установят патрулиращи отряди и да се попречи на бракониери да влизат в него.

Днес площта на Крюгер е значително по-голяма от тази в началото. Той граничи на север със Зимбабве, изток с Мозамбик, а на север и юг с реките Лимпопо и Крокодилската река. Паркът е част от „Трансграничния парк Лимпопо“, който през 2002 г. обединява Крюгер с парка Гонарезу в Зимбабве и Лимпопо в Мозамбик.

С годините паркът става все по-привлекателен за туристи, заради огромното разнообразие от флора и фауна. В него на свобода живеят над 517 вида птици, 114 вида влечуги, включително черна мамба, 3000 крокодила, както и множество риби. В Крюгер има повече видове едри бозайници от всеки друг парк в Африка. Например, популацията на слоновете там през 2012 г. е нарастнала до 16,900, а паркът приютява и стада африкански диви свине, за които се счита, че са общо 400 в цяла Южна Африка. В парка могат да се видят африкански лъвове, африкански бизони, африкански леопарди, бели носорози и др.

Условията за туризъм са добре разработени – в парка може да се влезе през девет различни входа, които водят до туристическите лагери. Крюгер разполага с 21 лагера за туристи, 2 частни вили и 15 сафари вили. Лагеруването в парка е популярно сред местните и чужденците, защото е евтино и не изисква специално разрешение.

В Крюгер има и девет различни туристически пътеки, като изминаването на някои от тях отнема дни сред дивата природа. Тези пътеки дори не са прокарвани от хора, а от самите животни или хората сами си проправят път през храстите.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Република Южна Африка!

>
07 юли 2015 г.

Тагове

екзотика

природни паркове

сафари

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти