Начало / Статии / Статии - ЮАР

Нелспруит - мястото, където изгрява слънцето

Автор

/


Заобиколен от един от най – впечатляващите и известни природни паркове – Крюгер, Нелспруит предлага не само футболен стадион от световна класа. Градът е столица на провинцията Мпумаланга. На един от африканските езици името на провинцията означава „мястото, където изгрява слънцето“. Пейзажът тук е безкраен -  величествени планини, впечатляващи зелени хълмове и прекрасни реки.

Нелспруит напомня за райската градина поради многото плодни градини и водопади, падащи от драматични скали.

Забележителностите, които не бива да се пропускат в Нелсруит  са:Национален парк Крюгер


Всеки, който посещава Южна Африка първото нещо, което иска да види е националния парк Крюгер в провинцията Мпумаланга. Той е най – големият подобен парк със своите 18 989кв.км. Паркът покрива териториите на две провинции.
 

Националният парк Крюгер има 8 входа, който позволяват да се навлезе в самата му територия. Климатът в парка е субтропичен. Летните дни са влажни и горещи. Дъждовният сезон обхваща периода септември май, но зимния и сух сезон е по – подходящо време за посещение на парка поради ред причини.
 

Културното селище Шангана


Всичко в Южна Африка се върти около разнообразието – разнообразие на култури, разнообразие на езици и разнообразие на традициите. Селото Шангана е дом на народа Шангана. Там се говори един от 11-те официални езика. Селцето е разположено по средата между каньона на река Брайд и южната част на националния парк Крюгер. Селцето е било построено от самите му жители. В центърът му има занаятчии, които произвеждат различни продукти и ги търгуват след това.
 

Пещерите Судвала


Пещерите Судвала са най – старите, познати на хората, пещери в света и са едно от местата, които не бива да пропускате в провинцията Мпумаланга. Тези пещери са разположени в доломитните скали  на групата Малмани. Те са се формирали за повече от 3000 млн. години. За старостта им свидетелстват различни фосили и някои растения. Интересни са и различните пластове съответстващи на различните природни явления през годините.
 


Водопадите Мак – мак


Едно от най – артистичните места в Южна Африка са именно водопадите Мак-мак.  Тук можете да усетите скритото очарование на страната. Смесицата между красота и носталгия са наистина вдъхновяващи. Слушайки тътена на водата вие ще преоткриете същността и чара на природата.
 

 

Националните ботаническите градини Лоувелд


Когато изучавате Африка трябва да разглеждате места спиращи дъха и покрити с растителност. Едно такова място са ботаническите градини Лоувелд. Те са разположени в средата на Мпумаланга. В градините има и посетителски център, в който можете да намерите ресторанти, магазини и информационен център.
 

 

Стадион Мбомбела


Стадионът Мбомбела е един от новопостроените стадиони специално за Световното първенство по футбол 2010 в Южна Африка. Името му идва от местна община и наистина успява да сплоти целия град Нелспруит. На един от официалните африкански езици името Мбомбела означава „много хора, събрани на малко място“.

21 април 2010 г.

Тагове

водопади

национални паркове

пещери

Световно първенство по футбол 2010

Забележителности наоколо

Избрани оферти