Франкфурт

За града

Оферти

Статии

Франкфурт / Frankfurt

Освен блестящите небостъргачи, Централната банка и скъпите ресторанти, Франкфурт (Frankfurt) има да ви предложи още много. Зад лъскавата му фасада се крият средновековните квартали, приветливите паркове, толкова приятни за пикник, и изненадващо здравословният живот на открито. Франкфурт е известен и с ябълковото си вино „Äppelwoi”. Не пропускайте винените кръчми на града.

Още от XII в. търговци от цяла Европа са привлечени от солидния пазар на града. Крал Фредерик I е коронован във Франкфурт през 1152 г. и неговото завещание въздига града пред Германия и света. Бомбардировките през 1944 г. разрушават 80% от Франкфурт, а през следващите десетилетия градът е изграден наново. Реконструкцията на площад Рьомерберг (Römerberg) например не е завършена чак до 1983 г.

Най-старият район на града, Алдщад (Aldstadt), има сгради, издигнати в периоди, вариращи от Средновековието до към XVIII в. Тук е и прочутият площад Рьомерберг. В съседство е Иненщад – центърът на града. Пешеходната улица "Цайл" (Zeil) може да се оприличи на Стрьогет (Ströget) в Копенхаген. Тук са и старата опера – Алте и къщата на Гьоте. Южно от реката е Захсенхаузен (Sachsenhausen) – очарователен квартал с каменни улички и много музеи. Северно от централен Франкфурт е Борнхайм, кръстен по прякора на Лустиг Дорф – смешното село. Това е най-гъсто населеният район и напоследък в него отварят врати многобройни нови барове. Вестенд (Западния край) може да се сравни с лондонския Уестенд (Westend).

Важна информация:

Население: 700 000 жители

Валута: Евро. Навсякъде се приемат международните кредитни и дебитни карти. На много места можете да откриете банкомати.

Работно време: Големите магазини са отворени от понеделник до петък между 9:00 и 20:00 часа и в събота от 9:00 до 18:00 часа.

Спешен телефон:

Полиция: 110

Пожарна и бърза помощ: 112

Туристическа информация: Туристическа информация можете да получите на централната гара (Hauptbahnhof), както и на адрес Römerberg 27.

Необикновените музеи на Франкфурт с до 50% намаление

Въпреки че Франкфурт е европейският град, който може би най-много прилича на Ню Йорк със своите небостъргачи, влиятелната си фондова борса и десетките си банки, точно тук се помещава Домът на Библията - музей, който се старае да ви доближи максимално реалистично до библейския свят. В експозицията ще видите лодка от времето на Христос, древни шатри и ще си направите мултимедийна "разходка през Библията".

Франкфурт има да ви предложи още много любопитни музеи и културни изживявания, за които ще ви трябват поне няколко свободни дни - Музея на киното, Иконния музей, Еврейския музей, операта, театъра, Ботаническата и Зоологическата градина... За всички тези и много други любопитни кътчета в европейската финансова столица можете да ползвате до 50% отстъпка с Frankfurt Card. Освен това се возите безплатно на градския транспорт (включително и до летището) и хапвате и пийвате с намаление в редица заведения.

Frankfurt Card можете да вземете за 1 или 2 дни, като разновидностите са две - за един човек и за група от 2-5 души. Насладете се на културното лице на Франкфурт и спестете пари за още няколко бири с пикантни наденички!

Уебсайт: www.frankfurt-tourismus.de

Телефонни кодове

Код на страната: +49

Код на областта: 069

Транспорт

Летище

Летище Франкфурт Майн (Frankfurt Airport, летищен код FRA) се намира на 12 км от центъра на града. То е второто по големина летище в Европа. Местните влакове много удобно свързват летището с Централната жп гара на града. За разписание и актуална информация за влаковете посетете www.rmv.de/en/. Автомати за билети и нформационно гише за влаковете има на Терминал 1, ниво 0.

От летището можете да вземете няколко автобуса до Франкфурт, като линии на градския транспорт спират и на Терминал 1, и на Терминал 2.

Летище Хан (Hahn, летищен код HHN), което също обслужва Франкфурт, е на 110 км западно от града. От главния терминал има автобус до Франкфурт, а пътуването отнема час и 45 мин. Билетите са между 5 и 16 евро в едната посока и може да си ги купите в самия автобус, както и предварително онлайн за най-добра цена. От летище Хан можете да вземете и директен автобус до Люксембург, а цените започват от 5 евро, ако си резервирате билета онлайн.

Уебсайт: www.frankfurt-airport.de (летище Франкфурт) 

www.hahn-airport.de (летище Хан)

Обществен транспорт

Транспортът във Франкфурт се състои от система от междуградски влакове, трамваи, автобуси и метро. За централните части на града използвайте метрото, автобуси и трамваи, а ако ви се налага да стигнете покрайнините, качете се на т.нар. S-Bahn (градски влакове).

Уебсайт: www.rmv.de

Таксита

Такситата обикновено са бежови мерцедеси, които могат да бъдат хванати на улицата. Прието е да се дава бакшиш около 10-15% от крайната сметка.

Влак

Франкфурт има три жп гари - централната (Hauptbahnhof), южната (Sudbahnhof) и тази на летището (Flughafen Fernbahnhof).

От Франкфурт можете да стигнете с влак до всяко кътче на Германия, както и Европа. За повече информация, разписание и цени на билетите вижте сайта на националния жп превозвач Deutsche Bahn.

Уебсайт: www.bahn.de

Заведения

Хранене

Във Франкфурт има голямо разнообразие от ресторанти и класни заведения. Най-интригуващите са в бохемския квартал Захсенхаузен (Sachsenhausen) и модния Вестенд (Westend). Повечето туристи се разхождат по Фресгас (Fressgass), кулинарната улица на града. И от двете страни на улицата има много кафенета, ресторанти, бистра, като само няколко от тях предлагат нещо по-специално.

Барове и нощен живот

Франкфурт има много разнообразен нощен живот и изненадващо не-германска смесица от барове. Причината за това са многобройните студенти, чужденци, бизнесмени и елитът на младите банкери. Наистина уникалните места, където си заслужава да отидете, са винените кръчми в квартала Захсенхаузен. В града обичат джаз и затова има много места около ул. Клайне Бокенхаймер (Kleine Bockenheimer), където може да го чуете. Най-известният е Jazzkeller, където са свирили Луис Армстронг, Дизи Гилеспи и много други великолепни изпълнители. Когато става въпрос за комерсиални дискотеки и клубове, най-добре е да поразпитате в хотела си за нашумелите места.

Шопинг

В повечето квартали на града има интересни магазинчета, но най-известният район за пазаруване е центърът на Франкфурт. На пешеходната улица Цайл (Zeil) са двата класически обществени магазина – Кауфхоф и Карщад. Тук също е и молът "Zeilgalerie" със седемте си етажа и терасата на покрива, от която се откриват чудесни гледки. Западната част на пешеходната зона днес е позната като "Fressgass" (вижте секция Заведения във Франкфурт). Ако търсите Gucci, Еscada или Versace, най-добре е да отидете на ул. Гьотещрасе (Gotestrasse), по-луксозна версия на Zeil.

Близо до Шилерщрасе (Schilerstrasse) има хубав пазар всяка петък сутрин. В квартала Захсенхаузен, южно от река Майн, е по-чаровният пазарен район, който събира младите хора.

Главната улица – Швайцерщрасе (Schweizerstrasse), е пълна със сладкарници, книжарници, комерсиални кафенета и магазини като Hype и Bailly Diehl. В събота между 8:00 и 14:00 часа има огромен битак в района на Museumsufer (алеята с музеите покрай кея). Тези, които искат по-екстравагантни неща за пазаруване, трябва да отидат в Борнхайм. На улица Бергщрасе (Bergstrasse) има модни и луксозни магазини. Отидете там в събота сутрин, за да видите фермерския пазар до часовниковата кула (Uhrtürmchen). Контрастно на ул. Ханауер Ландщрасе (Hanauer Landstrasse) 297 в Остенд (Източния край) има 6-етажен магазин за дизайнерски мебели, поместен в сграда с определено източноберлински стил.

Вижте статията: Архитектурен шопинг във Франкфурт

Забележителности

Рьомерберг (Römerberg)

Рьомерберг е средновековен площад, който е сърцето на Стария град на Франкфурт. Макар да е разрушен по време на Втората световна война, площадът е реставриран и днес е място за провеждане на всякакви фестивали.

Къщата на Гьоте (Goethe-Haus)

Името я издава - това е родното място на великия германски поет и автор Йохан Волфганг Гьоте, роден през 1749 г. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: Grosser Hirschgraben 23-25

Уебсайт: www.goethehaus-frankfurt.de

Старата опера  (Alte Oper)

Тази ренесансово украсена опера е унищожена през Втората световна война. Днешната фасада е реплика, а интериорът е изцяло нов. На третия етаж има ресторант и бар с тераса, който е отворен до късно.

Адрес: Opernplatz 1

Уебсайт: www.alteoper.de

Кулата Майн (Main Tower)

Най-известният небостъргач на Франкфурт е висок 200 м. Гледката от върха е фантастична, а посещението е задължително. Част от кулата е превърната в изложбено пространство. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на кулата.

Адрес: Neue Mainzer Strasse 52-58

Уебсайт: www.maintower.de

Музеят Щедел (Städel Museum)

Един от многото музеи по Шаумайнкай (редицата с музеи покрай кея). Тук ще намерите творби на Рембранд, Реноар, Рубенс, Ван Дайк и Ботичели. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Schaumainkai 63

Уебсайт: www.staedelmuseum.de

Природонаучен музей Зенкенберг (Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum)

Tози природонаучен музей съдържа множество уникални или изключително редки в световен мащаб видове. Вътре ще видите вкаменелости на динозаври, сред които на Тиранозавър Рекс, раптори и други. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Senckenberganlage 25

Уебсайт: www.senckenberg.de

Германският филмов музей (Deutsches Filmmuseum)

В музея ще се запознаете с филмовото изкуство от самата му "праистория" до наши дни. Ще разкриете оптичните илюзии, които са в основата на седмото изкуство, ще се разходите из реплики на велики студиа за заснемане и производство на специални ефекти. В музея има и кино, което прожектира филми в оригиналните им версии. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Schaumainkai 41

Уебсайт: deutsches-filminstitut.de

Музей на комуникацията (Museum für Kommunikation)

Основан през 1958 г. като Федерален музей на пощата, днес Музеят на комуникацията проследява непрестанно променящия се свят на информационните технологии. Историята на комуникацията започва от месопотамските плочки с надписи и достига до днешните нови медии. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Schaumainkai 53

Уебсайт: www.mfk-frankfurt.de

Музей на световните култури/ Галерия 37 (Museum de Weltkulturen/ Galerie 37)

Tози музей е мястото, където се срещат култури и начини на живот от цял свят, а основателите му виждат мисията си като създаване на диалог за преодоляване на различията. В Галерия 37 (Galerie 37) можете да видите съвременни творби от индиански, африкански, австралийски и индонезийски автори.

Адрес: Schaumainkai 29-37

Уебсайт: www.weltkulturenmuseum.de

Библейската къща (Bibelhaus)

Библейската къща в Музея на брега на реката (Erlebnis Museum) ще ви доближи физически до библейските истории. Там ще видите реплика на лодка, базирана на археологически открития в района, в който е проповядвал Исус. Има и номадска шатра от времето на Авраам, която ще ви помогне да си представите как са живели хората по онова време. Ще чуете и религиозна музика от преди 3000 години, ще усетите как всъщност мирише мирото... Музеят е подходящ за посетители на всякаква възраст. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Metzlerstrasse 19

Уебсайт: bibelhaus-frankfurt.de

Музей на комичното изкуство Карикатура (Caricatura - Museum für Komische Kunst)

Това е един от най-новите музеи във Франкфурт, но зад стените му се крие огромно богатство от оригинални карикатури. В музея се организират прожекции, литературни четения и кратки постановки, по време на които да се посмеете от сърце стига да говорите немски. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Weckmarkt 17

Уебсайт: www.caricatura-museum.de

Влакът с ябълково вино

Неслучайно това е една от най-популярните атракции във Франкфурт - какво по-хубаво от това да пътуваш в трамвай из центъра на Франкфурт, докато хапваш претцели и пийваш ябълково вино, докато слушаш хубава музика. Вижте разписанието и актуалните цени на сайта на влака.

Уебсайт: www.ebbelwei-express.de

Франкфуртският зоопарк

Зоологическата градина на Франкфурт е като пътуване в различен свят, като се започне от Африка и Мадагаскар и се продължи по всички посоки на света. Повече от 4500 животни от 500 вида живеят тук, има специализирани турове, фестивали и специални събития. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на зоопарка.

Уебсайт: www.zoo-frankfurt.de

Мостът Айзернер Стег (Eiserner Steg)

Този пешеходен мост е построен над река Майн през далечната 1869 г., но и до днес е едно от любимите места на посетителите на Франкфурт заради невероятната гледка към реката и града, която се разкрива от него.

Музей Диалог - какво е да бъдеш сляп

Музей Диалог не е обикновен музей - тук сляп екскурзовод ще ви преведе през шест абсолютно тъмни стаи, като във всяка от тях ще преживеете ситуация от ежедневието на слепите - возене в кола, качване на лодка, разходка в парк. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: dialogmuseum.de

Събития

Фестивал на площада на Операта (Opernplatzfest)

Всяка година в края на юни за един ден площадът пред операта във Франкфурт се превръща в място за среща на изискана кухня и изпълнения на пиано на живо. 

Уебсайт: www.opernplatzfest.com

Майнфест (Mainfest)

Провежда се в началото на месец август в Рьомерберг, на главния кей (Майнкай). Смята се, че този фестивал е възникнал преди около 700 г. като празник на рибарите. Фонтанът на справедливостта на площад Рьомерберг се превръща във фонтан от вино, има много забавления като въртележки за децата, стрелбища, томболи и езда. Фестивалът приключва с тържествена заря.

Фестивал на ябълковото вино

Провежда се в средата на август. Включва дегустации, както и пазар на необходими за производството и консумацията на ябълково вино съдове.

Фестивал на музеите на кея (Museumsuferfest)

По време на един от най-големите културни фестивали в Европа. Безброй щандове на музеи, ателиета за изкуства, музика на живо и кулинарни акценти се провеждат около популярната редица с музеи във Франкфурт покрай кея (Майнкай). Има специални отстъпки за посетителите на музеите по време на фестивала.

Уебсайт: www.museumsuferfest.de

Фестивалът Дипемес (Dippemess)

Есенният фестивал Дипемес е най-големият в района на реките Рейн и Майн. По време на празнествата има сергии на открито, както и лунапарк в панаирното градче Рацвег (Ratsweg). Провежда се в рамките на 10 дни в началото на септември.

Джаз на Трети (Jazz zum Dritten)

Традиционно на Деня на германското единство се провежда джаз концерт на открито на площад Рьомерберг в старата част на града. 3 октомври.

Коледният пазар

По отношение на брой посетители и щандове франкфуртският коледен пазар е един от най-големите в Германия. Атмосферата му е наистина приказна - с ароматно греяно вино, джинджифилови курабийки и празнични украси. Провежда се от края на ноември до Коледа.

Забележителности около Франкфурт

Избрани оферти