Начало / Статии / Статии - Индия

Варанаси - един вечен град на бреговете на свещената Ганг

Автор

/

Всеки индиец копнее да иде във Варанаси поне един път в живота си. Някога наричан Каши („сияещ с божествена светлина“), а по-късно Бенарес от британците, Варанаси е бил религиозният център на индуистите през цялата своя история. Най-ранното поселение на този 3000-годишен град (един от най-старите в света) е на западния бряг на река Ганг, във всяка капка от чиято вода според индуистите се съдържа спасение.

Варанси - Индия

С лодка под наем можете да се разходите из свещения воден път призори, когато светлината и околната обстановка са най-магични. Около сто широки стълби (гхат) водят надолу към реката, където може да се види по-голямата част от едномилионното население на града да се отправя всяка сутрин за всекидневното религиозно измиване и очистване. Повечето от къпещите се са стари, тъй като набожните индуисти идват тук с надежда да умрат, като по този начин постигнат незабавно спасение и освободят душата си от обичайния цикъл на раждане и прераждане. Индуистите се къпят в реката, пият от нея, перат си дрехите там и изпълняват акробатични йогически пози край бреговете Ј, край които се редят стотици храмове и домове за поклонници. Техните камбанки и гонгове са само допълнение към сюрреалната атмосфера, тъй както звукът от раковината приветства първите слънчеви лъчи, отразяващи се в Ганга Ма, Майка Ганга.

Къде: всекидневни полети до Варанаси от Ню Делхи (774 км), Мумбай (Бомбай) (1529 км) и много други големи местни градове в Индия.
Най-добро време: октомври-март. Празници има през цялата година; Дивали, празникът на светлината, се провежда през октомври или ноември.

Виж актуалните оферти за пътуване в Индия!

Виж още:

Екскурзия в Шри Ланка

Екскурзия в Тайланд

Почивка в Малдиви
 

>
14 октомври 2010 г.

Тагове

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти