Начало / Статии / Статии - Непал

Бхактапур - избледняла средновековна капсула на времето в долината Катманду

Автор

/

Голяма част от зоната около великолепния площад „Дурбар“ на Бхактапур магически напомня за Катманду, близката столица на Непал, в дните преди трекерите да започнат да се стичат масово заради обиколката на Аннапурна и маршрута „Еверест“.

Бхактапур, Катманду, Непал

За разлика от бързо разрастващия се Катманду обаче, Бхактапур (наричан също Бхадгаон, Градът на пламенно вярващите) е все още малък град, като жива картина от Средновековието, който почти е избегнал осакатяващия западен туризъм.

Неговата впечатляваща архитектура и скорошната едромащабна консервация (най-всеобхватната в Непал, благодарение на финансиран от германци проект, започнал през 70-те години) се дължи на престижа му на бивша столица (от 1200 г.) на едно от четирите независими княжества в долината Катманду. (Те са били обединени в края на ХVІІІ в.)

Площад „Дурбар“ е обкръжен от кралския дворец, с неговите седем вътрешни двора; поредица индуистки храмове с вид на пагоди; и Златната порта – направена изцяло от месинг, тя е едно от художествените постижения, с които Непал най- много се гордее.

Кратка разходка в която и да е посока от площада ще ви отведе в криволичещите странични улички, където градските грънчари и занаятчии, с които от векове е прочут градът, продължават своята работа тъй, както са го правили винаги през вековете.

Къде: 14 км източно от Катманду, Непал
Най-добро време: октомври-март.

Виж актуалните оферти за пътуване в Непал!

Виж още:

Екскурзия в Индия

Екскурзия в Бутан

Почивка в Тайланд

>
12 януари 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

площади

социален туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти