Начало / Статии / Статии - Непал

Сърцето на Стария Катманду - площад „Дурбар“

Автор

/

Откакто Непал за първи път се открива за чуждестранни туристи през 1951 г., легиони от децата цветя се размотават из богатия на исторически забележителности площад „Дурбар“ в Катманду (дурбар означава „дворец“).

Площад


Със смайващата концентрация на над петдесет храма, светилища и стари дворци в разстояние на няколко пресечки, площадът все още има своите магически моменти, когато не е претъпкан с туристически групи, хора, които шумно натрапват стоката си, и велорикши. Гледките, звуците и миризмите могат да доведат до пренатоварване на сетивата, часове могат да бъдат прекарани в гледане на всичко това от платформата на стъпалата на храма с триъгълен покрив „Маджу Девал“.

В южната страна на площада е „Кумари Гхар“, триетажната резиденция на Кумари Деви (Живата Богиня). Около площада бурният модерен консумативизъм заличава много от средновековния характер на Катманду, тъй като той се е устремил стремглаво към бъдещето. Но все още е много вълнуващо да вървиш из лабиринта на страничните улички малко по-далеч от площада, вонящи на кадилни пръчици и подправки и пълни с магазини тип дупка-в-стената. Тук може да се види един начин на живот, който е останал относително пренебрегван до идването на западните туристи.

Хотел „Як и Йети“ е все още най-добрият по тези места; той е също един от най-оригиналните и исторически интересни. Питайте за стая в оригиналното крило, разкошния дом от ХІХ в. на един бивш рана (първи министър).

Къде: Хотел „Як и Йети“ - на Durbar Marg, на изток от Кралския дворец, 7 км от летището, Катманду, Непал.
Най-добро време: пролет,есен и края на октомври или началото на ноември, по време на празника Тихар, индуистко честване на Лакшми.

Вижте най-добрите оферти за пътувания до Катманду!

>
04 ноември 2010 г.

Тагове

дворци

площади

стари градове

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти