Начало / Статии / Статии - Непал

Национален парк „Читван“ - в търсене на бенгалския тигър

Автор

/

Националният парк „Читван“, разпрострял се на 930 км2, е бил някога една от най-хубавите гористи и пасищни области в Азия. Сафарита с лодки и джипове и пеши трекове, водени от природозащитници и опитни водачи, изследват речното царство и неговата разнообразна фауна, сред която само видовете птици, казват, са над 500.

Но най-добрите трекове са по-традиционно занимание: едно поделение кротки слонове и техните обучени махути са готови да ви вземат в търсене на големите еднороги носорози или почти изчезналия кралски бенгалски тигър – от стоте възрастни екземпляра, останали в Непал, около половината живеят в „Читван“ и в съседния дивечов резерват „Парса“. „Тайгър Топс Джангъл Лодж“, сбор от наколни колиби на равнището на върховете на дърветата и със сламени покриви, е разположен в земите на парка.

Рано сутрин той е като глава от Книга за джунглата на Киплинг; нощем вечерите на светлината на свещи („Тайгър Топс“ няма електричество извън задвижваните със слънчеви батерии вентилатори и нощни лампи) са прости, напомнящи за сафаритата на непалските аристократи и важните бели ловци на раджата, които не са се ограничавали само да снимат. Мачове на поло със слонове – някога спорт на махараджите и кралете и днес ексцентрична останка от колониалните времена – са възобновени по време на ежегодния международен турнир на „Тайгър Топс“ през декември.

Кралски национален парк „Читван“
Къде: 121 км югоизточно от Катманду, Непал. Всекидневни 30-минутни полети от Катманду могат да бъдат резервирани чрез „Тайгър Топс“; 30-минутно свързващо пътуване с кола и лодка е уредено от хотела и включено в цената.
Кога: отворен септ-юни.
Най-добро време: март и април.

>
02 юли 2010 г.

Тагове

национални паркове

резервати

Забележителности наоколо

Избрани оферти