Начало / Статии / Статии - Перу

Вкусовете на Перу: 5 традиционни храни, които да опитате

Автор

/

Перуанската кухня е кухня на контрастите - прости съставки, но с много подправки, люто и свежо, кисело и плътно. Местните вкусове са част от южноамериканската кулинарна традиция, но спокойно може да се каже, че много от перуанските комбинации от аромати и текстури не се срещат никъде другаде на континента. 

Снимка: iStock by Getty Images

Ако ви предстои първо пътуване из Перу или просто посещение в традиционен перуански ресторант някъде в чужбина (а те са наистина много!), вижте кои са някои от традиционните ястия от Перу, които непременно да опитате. 

Севиче

Снимка: iStock by Getty Images

Макар и други държави да се опитват да си присвоят славата на севиче, перуанците са тези, които наложиха това свежо ястие и го превърнаха в световна мода. В класическия перуански вариант съставките са малко и обикновени - пресен лаврак, който е маринован само за няколко минути в сок от лайм, сол, лук и люти чушки. За гарнитура обикновено се сервират емблематичните за страната варена царевица и сладък картоф. Останалата люто-кисела марината се нарича “тигрово мляко” и най-смелите я изпиват наведнъж от чаша за шотове. 

Ломо салтадо

Снимка: iStock by Getty Images

Това е най-традиционното местно ястие с месо, което можете да ядете в Перу. Приготвя се в уок тиган (пособие за готвене, станало традиционно за страната благодарение на китайските имигранти) от парчета телешко (понякога и месо от алпака), соев сос, домати, люти чушки и лук. Всичко се готви, докато сосът се сгъсти и се изпълни с аромати. Сервира се с ориз и пържени картофи. 

Ахи де галина

Почитателите на пилешкото месо ще открият навсякъде в страната ахи де галина - месо с кремообразен сос, който се приготвя от сметана, смлени орехи, сирене и местната люта паста ахи амарильо. Пилето и сосът се готвят заедно и се сервират върху варени картофи и обикновен варен ориз. За украса често се добавят варено яйце и черни маслини. Самото ястие е съвсем леко пикантно, тъй като лютивината на чушките в соса се омекотява от сиренето и сметаната.

Пачаманка

Снимка: iStock by Getty Images

Пачаманка в буквален превод означава ястие, сготвено в гърне под земята. Традиционната храна се приготвя и сервира в Перу на големи празници още от предколумбови времена. В дупка в земята се слагат месо, зеленчуци, картофи, подправки и се покриват с нагорещени камъни, които свършват цялата работа по готвенето. Всеки регион в страната има свои комбинации от вкусове за пачаманка. 

Фрехол коладо

Този афро-перуански десерт се приготвя от черен боб, захар, мляко и подправки като карамфил и анасон. В превод името на десерта означава “прецеден боб” и ако това не ви звучи особено изкушаващо, добрата новина, че на вкус повече напомня на крем с гъст карамел. Обикновено се сервира поръсено с прясно запечени сусамови семена. Корените на фрехол коладо могат да се проследят поне 500 години назад във времето. Макар днес да се смята за традиционен десерт за Великден, може да се поръча и яде по всяко време на годината.

>
30 май 2022 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти