Оферта номер: 229661

Фото екскурзия Адриатика: Дубровник, Сараево, Мостар и Корчула

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Неум и Екскурзии в Босна и Херцеговина.

Дати и цена
Цената включва
Цената включва:
Транспорт с лицензиран туристически автобус;
1 нощувка със закуска в Сараево в хотел 3/4*
3 нощувки със 3 закуски в хотел 3* в Неум;
Всички обиколки по програмата /без включени входни такси/
Посещение на град Вишеград, Сараево, Мостар, Дубровник, Локрум, осров Корчула;
Туристическа такса престой в Босна
Медицинска застраховка с Асистанс и покритие 5000 евро;
Пътни, магистрални такси
Фотограф-придружител от фирмата и екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:
Билет за корабче до остров Локрум – 20 евро. При минимум 20 човека записани – безплатен местен екскурзовод на български в Дубровник;
Входните такси на посещаваните обекти по маршрута;
Доплащане за местен екскурзовод за Стария град Дубровник – 8 лева на човек;
Доплащане за медицинска застраховка: Лица над 64 год. – 5 лева.
Скалисти планини, сини реки, стари мостове, живописен пъстър свят, в едно с прекрасния бряг на Хърватска, Перлата на Адриатика - Дубровник и красивия далматински остров Корчула.

Акценти в програмата:

Андричград - каменния град на Костурица
Сараево - живия музей на историята
Мостар - скритата красота на стария мост
Неум - чаровния мини-курорт на Херцеговина
Дубровник - Перлата на Адриатика
о. Корчула - един от 4-те най-красиви острови на Далмация

1-ви ден /19.09.2019 четвъртък/: Отпътуване от паркинга пред Национален стадион „В.Левски” в 5:00 часа по маршрут СофияПирот-Ниш-Крушевац-Кралево-Чачак-Златибор-Мокра гора-Вишеград-Сараево. Пристигане във Вишеград около 13:30 часа. Свободно време за снимки при моста на Дрина - известен като "Вишеградския мост“ или Моста на Мехмед паша Соколович. Векове наред той е символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, в случая на хората от двете страни на реката - сърби и босняци. Посещение на Каменния град, второто голямо творение на Кустурица. Мястото е известно като Андричград на името на любимия на Кустурица писател Иво Андрич, прославил града с известния си роман "Мостът на Дрина".В своите интервюта и в автобиографията си режисьора неведнъж споменава колко силно се възхищава на Иво Андрич – най-големия писател на бивша Югославия, роден в Босна като самия Кустурица. 15:30 часа- отпътуване за Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, разположен покрай река Миляцка, недалеч от Динарските Алпи. В Сараево съжителстват от векове няколко религии – православни, мюсюлмани и евреи, поради което често го наричат „Балканският Йерусалим”. Градът е известен още с ежегодните си филмови и джаз фестивали. В наши дни Сараево преминава през трудностите на гражданската война 1992 година-1995 година, последиците от която и до днес се усещат в града.Пристигане в Сараево около 18:30 часа. Свободно време за вечерни снимки в старата част на града- моста на Айфел, проектиран от създателя на Айфеловата кула, Латинският мост, където е бил убит австро- унгарския престолонаследник Фердинанд, Царев мост и Царевата джамия, Баш Чаршия - център на старият град, място съхранило павирани улички, ориенталски магазини и множество красиви джамии. Настаняване в хотел 3/4 *. Свободно време за вечеря. Нощувка.

2-ри ден /20.09.2019 петък/: Закуска. 08:00 часа - Пътуване през Босна и Херцеговина по живопистния път покрай река Неретва. По пътя спирка при Ябланичкото езеро и Здрава вода за почивка и снимки. Пристигане в Мостар около 11:00 часа, старинен град, с тесни калдъръмени улички в старата част и прочутия каменен мост на реката. Името на града се споменава за пръв път в писмен документ от петнадесети век. Смята се, че името на град Мостар произлиза от местното наименование на хора, чиято работа била да пазят моста. Този мост минава над река Неретва и е построен през шестнадесети век. Името, с което са били известни пазителите на моста, е било местното наименование мостари (mostari). Така покрай пазителите на моста градът получил името си от местните жители, а след това станал известен така и сред преминаващите чужденци. Когато през 1992 година Босна и Херцеговина обявява своята независимост от Югославия, градът преживява обсада, която трае 18 месеца. По време на войната е разрушен старинният мост, който обаче през 2004 година е изцяло възстановен. Свободно време в Мостар до 13:30 часа. Отпътуване за Неум, единствения крайбрежен град на босна и Херцеговина в Южна Далмация. Градчето е спокойно, тихо с най-голям брой слънчеви дни след остров Хвар в района. Покрай него има брегова линия с дължина 24,5 km, която е единствената връзка на страната с Адриатическо море. Община Неум разкъсва територията на Хърватия на 2 части в резултат от решение на Карловацкия конгрес от 1699 г., предизвикано от Дубровнишката република с цел тясната крайбрежна ивица османска земя да отделя нейните владения в Далмация от тези на конкурентната Венецианска република. Намира се на около 60 km от Дубровник и 70 km от Мостар. По пътя спирка за почивка и снимки при селцето Клек в Хърватска. Пристигане в Неум. Настаняване в хотел 3*** и нощувка.

3-ти ден /21.09.2019 събота/: Закуска. Денят е посветен на снимки в красивата перла на Адриатика – Дубровник и острова на Кралете – Локрум. Пристигане в Дубровник и отпътуване за Локрум с корабче. Според една легенда, Ричард-Лъвското сърце, при завръщане от кръстоносен поход през 1192 претърпява корабокрушение близо до Локрум. Намерил спасение на острова и като знак на признателност поискал да бъде построен храм, който в последствие наистина е издигнат, но в града. Първите записки за този остров са намерени през 1023г. във връзка с откриването на Бенедиктинския манастир. Локрум е необитаем, но изпълнен с история, останки и голяма Ботаническа градина, създадена през 1959г. - Бразилски палми, Мексикански кактуси и Австралийски евкалиптуси доминират навсякъде. Сред всико това може да се види и малко езеро наречено Мъртво море, подходящо за плуване на малки деца и не дотолкова добри плувци. На върха на остров Локрум има крепост, построена от французите през 1806г., от която се откроява невероятна панорама към Дубровник, Цавтат и островите. Връщане в Дубровник. Свободно време за разглеждане на старинните сгради и емблематични забележителности на града - Градските стени, улица Страдун-прочутата пешеходна улица на града, църквата Св. Спас –известна като църквата на Спасителя и Княжевският двор с църквата Св. Влах-покровителят на града, двата фонтана на Онуфри, Францисканския манастир с най-старата аптека в Европа, Доминиканският манастир с най-богатия запазен книжев архив, Дворецът Спонза, където се е помещавало първото училище на града, паметниците на Орландо и Иван Гундулич, Старата градска часовникова кула, Дубровнишката катедрала. Дубровник представлява уникална симбиоза от различни архитектурни стилове - романски, готически, ренесансов, бароков. Стръмните тесни улички обхващат като мрежа целия град и водят към старите крепостни стени и прекрасните сини води на Адриатика. Тук се преплитат две култури – византийска и венецианска, и две стихии – славянска и латинска. Градът е като исторически музей на открито, в който обаче кипи нестихващ живот. Туристическа програма с местен екскурзовод на български език. Програмата включва посещение на най-интересните и емблематични забележителности в града: Градските стени, улица Страдун-прочутата пешеходна улица на града, църквата Св. Спас –известна като църквата на Спасителя и Княжевският двор с църквата Св. Влах-покровителят на града, двата фонтана на Онуфри, Францисканския манастир с най-старата аптека в Европа, Доминиканският манастир с най-богатия запазен книжен архив, Дворецът Спонза, където се е помещавало първото училище на града, паметниците на Орландо и Иван Гундулич, Старата градска часовникова кула, Дубровнишката катедрала. /По желание, срещу допълнително заплащане може да се осигури екскурзовод на български език за обиколка на стария град Дубровник/.Връщане в хотела. Нощувка.

4-ти ден /22.09.2019 неделя/: Закуска. В този ден ще се запознаем с един от прекрасните хърватски остров Корчула,наричан от гърците Черния Корфу заради гъстите борови гори, пропит с история и силно италианско влияние. Легендарния остров, чието главно съкровище е едноименния Стар град е известен със своите манастири, катедрали и многобройни музеи и с това, че претендира да е родното място на великия пътешественик - Марко Поло. Спокойният остров предлага зашеметяваща брегова линия с кристално чисти води и великолепна природа. С настъпване на лятото се появяват яхтите и световния елит, обгръщайки в елегантна атмосфера целия остров. Забележителност по програмата е Град Стон, който е бил вторият по значимост в Републиката. Атракция за хилядите посетители на този град е 5 километровата каменна стена. Тя е построена през 1300 г., за да пази от нападения района и доходоносното производство на сол. След разрушаването на Берлинската, днес това е най-дългата крепостна стена след Великата Китайска стена. Други атракции са старата солница от времето на Дубровнишката република 13-18 векове, където още се произвежда сол. Отпътуване по полуостров Пелешац до град Оребич. Много подобен на далматински остров, Пелешац го отделя от континентална Далмация тесен провлак, където се намира град Стон. От Далмация полуострова, също така, го отделя на северозапад залива на река Неретва, както и на югоизток друг проток от остров Млет - друг проток. На полуострова Оребич е било второто по големина пристанище в Далмация през 19 век - след Фиуме. Отъпътуване за Стария Град Корчула с корабче. Това може би е мястото, за което се носят най–много легенди, разказват се различни приказки, а запазените паметници на културата са повече от всяко друго място в околността. Свободно време за обяд и снимки. Продължаваме по острова до Вела Лука, разположен в центъра на девет километров залив с причудлива форма. На самия вход на залива на малък остров е най-красивият плаж на Адриатика.Тези места са били населени още в праисторически времена, за което свидетелстват резултатите от археологическите разкопки "Вела Спила". Вела Спила е едно от най-важните археологически обекти в Европа. Естествената форма на големи пещери очарова сама по себе си, но това място е уникално, защото е населено още преди 20 000 години. Пешеходно изкачване до пещерите, от където се открива прекрасна гледка към залива. Връщане в хотела. Нощувка.

5-ти ден /23.09.2019 понеделник/: Ранна закуска. Отпътуване за България. Транзитно преминаване през Сърбия. Пристигане в София на стадион „Васил Левски“ след полунощ.

Визитка на вашия водач:
Казвам се Дамян Хаджииванов и съм професионален фотограф. След като преследвах кариера в ИТ сектора повече от 15 години, през 2013 г. реших да направя живота си по-щастлив и опростен, като се посветих на фотографията. Обичам да снимам много неща, основно травъл фотография, портрети и интересни събития. Също съм и сток фотограф, работя с около дузина агенции. Артистичният ми псевдоним е Light Captured. Харесва ми да шофирам, наскоро изчислих пробега си и изглежда, че съм бил до Луната и обратно около 3 пъти! Очаквам с нетърпение да пътуваме и снимаме заедно!
Неум - единственият морски курорт на Босна и Херцеговина (ВИДЕО)
Сараево – балканска среща на Изтока и Запада
Седемте рилски езера - маршрут за всеки