Начало / Статии / Статии - Босна и Херцеговина

Сараево – балканска среща на Изтока и Запада

Автор

/

Ако до средата на 90-те години Сараево се чуваше предимно в новинарските емисии, днес столицата на Босна и Херцеговина е жив и бързо развиващ се град, в който среща си дават Изтокът и Западът.

Изящните австроунгарски улици и сгради преливат в османската част – Башчаршия. Един град, през който пътуването е не само в километри, но и във векове.

Башчаршия

Някога тук се е намирал главният пазар на Сараево – първоначално в пространството около фонтана, а впоследствие името се е предало на целия район. Башчаршия е построен по модела на арабските суки – с широки пространства, свързани от преплитащи малки улички.

Храмовете на Сараево

Освен смесица от култури, Сараево е и дом на много религии. Джамията Али Паша е една от най-красивите джамии, построена през далечната 1561 г. по поръчка на самия Али Паша, местния управител на санджак в Османската империя. Али Паша умира през 1557 г., като в завещанието си посочва, че до гроба му иска да се издигне внушителна джамия. Както и става. Друга внушителна джамия е Царева джамия и Бейовата джамия с два мавзолея и фонтан с топла минерална вода.

Още през 1889 г. е завършена катедралата в Сараево, която е строена по модел на Нотр Дам във френския град Дижон. Сред православните храмове най-впечатляващи са Старата православна църква (от 1616 г.), която се намира в Башчаршия и има някои елементи на ислямската архитектура. Интересно е, че ширината й сериозно надвишава височината й. Съборната църква пък е издигната в средата на 19-и век с дарения от Дубровник, Виена, Сърбия, Триест, както и от самия султан Абдулазиз. В града има и три синагоги.

Безистенът Бруса

Този покрит пазар се появява на това място през далечната 1551 г. Заслугата е на Рустем паша, който освен че се занимавал с държавните дела на Османската империя, бил и вносител на коприна.

Националният музей и Ботаническата градина

Ботаническата градина се намира в центъра на Сараево и е част от комплекса на Националния музей на Босна и Херцеговина. В градината растат над 2000 вида, част от които редки или екзотични – японска череша, секвоя, гинко. В центъра на градината има красив фонтан, заобиколен от буйна растителност.

Музеят на тунела от войната

Този музей ще ви позволи да стъпите в единствения тунел (висок едва 1,5 метра), през който жителите на Сараево са можели да стигнат до летището по време на бомбардировките над Сараево през 90-те години. Днес можете да изминете само 25 от оригиналните 800 м на тунела, но преживяването си заслужава.

Зимни спортове

И разбира се, не забравяйте, че в Сараево се провежда Зимната олимпиада през 1984 г. Беласница и Яхорина са двете планини край Сараево, които предлагат 28 километра писти. В Сараево има и музей, посветен на Олимпийските игри в Сараево.  

Вижте актуални оферти за екскурзия до Сараево!

>
07 юли 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

нова година

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти