Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Дубровник
Дубровник / Dubrovnik

Дубровник (Dubrovnik) е град с древна история в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак. "Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник", възкликва възхитено Джордж Бърнард Шоу, когато през 1929 г. за пръв път пристига там.

Дубровник (или Рагуза на латински) е основан при сливането на два града — Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и славянското селище Дъбрава. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през XII век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468 г. и съграден отново след унищожителното земетресение от 1667 г. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака.

Дубровник е изпълнен с живот през цялата година. Зад градските стени може да се види удивителната красота на мраморните облицовки в Стария град. Из площадите и малките алеи, в кафенетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите незабавно.

Малко места по света могат да овладеят смесицата на младост и съвремие със Средновековие и барок по-добре от Дубровник. Селището е естествено разположено около Стария град – от вътрешната страна на градските стени. Забележителностите се редят една след друга, когато се разхождате по Страдун. Площадите са пълни с барове и ресторанти, които имат външни маси, даващи възможност на посетителите и на местните да си починат и да пийнат по нещо под слънчевите лъчи.

Отвъд стените модерен Дубровник предлага всичко, което може да се очаква от една средиземноморска дестинация. В градините ще откриете смокини, лимони портокали и праскови. Архитектурата на града разкрива много малко от сръбската обсада на града по време на войната през 1991-92 г., по време на която над селището са пуснати над 2000 бомби. Единственият признак за този период са новоизградените покриви из целия град, а ако специално се оглеждате, може по някои сгради да откриете и следи от куршуми.

От 1979 г. Дубровник е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Когато и да го посетите, ще се насладите на неговата красота, но все пак тя се разкрива най-пълно през пролетта и лятото.

Важна информация:

Не обсъждайте на висок глас събитията от балканската война след разпадането на Югославия, каквото и да е мнението ви за тях, тъй като това все още е чувствителна тема за повечето хървати. Не сядайте зад волана дори и след едно питие. В Хърватия ограничението за алкохол в кръвта на шофьорите е 0 промила и се следи строго.

Население: 30 000 жители

Валута: Хърватска куна

Работно време: повечето магазини работят от 08:00 до 20:00 ч. без почивен ден.

Интернет страници за Дубровник: www.tzdubrovnik.hr

Спешен телефон: 94 или 112

Поща

Адрес: Pile - Dr. Ante Starcevica 2 (понеделник – събота, от 7 до 20 ч.; неделя от 8 до 14 ч.)

Аптеки

Повечето аптеки работят до 14 или до 20 ч., без неделя. На сърбохърватски аптека е ljjekarna (льекарна). Денонощна аптека има на главната улица в стария град.

Телефонни кодове

Код на страната: +385

Код на областта: 020

Електричество

220W/50Hz

Банки и обмяна на валута

Можете да обмените пари във всяка туристическа агенция и в пощата. Има многобройни ATM банкомати, които също са удобен начин да се сдобиете с местната валута - най-много са в центъра и около фериботния терминал.

Забележителности около Дубровник
Свързани Пътеписи за Дубровник