Дубровник

За града

Оферти

Статии

Дубровник / Dubrovnik

Дубровник (Dubrovnik) е град с древна история в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак. "Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник", възкликва възхитено Джордж Бърнард Шоу, когато през 1929 г. за пръв път пристига там.

Дубровник (или Рагуза на латински) е основан при сливането на два града — Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и славянското селище Дъбрава. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през XII век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468 г. и съграден отново след унищожителното земетресение от 1667 г. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака.

Дубровник е изпълнен с живот през цялата година. Зад градските стени може да се види удивителната красота на мраморните облицовки в Стария град. Из площадите и малките алеи, в кафенетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите незабавно.

Малко места по света могат да овладеят смесицата на младост и съвремие със Средновековие и барок по-добре от Дубровник. Селището е естествено разположено около Стария град – от вътрешната страна на градските стени. Забележителностите се редят една след друга, когато се разхождате по Страдун. Площадите са пълни с барове и ресторанти, които имат външни маси, даващи възможност на посетителите и на местните да си починат и да пийнат по нещо под слънчевите лъчи.

Отвъд стените модерен Дубровник предлага всичко, което може да се очаква от една средиземноморска дестинация. В градините ще откриете смокини, лимони портокали и праскови. Архитектурата на града разкрива много малко от сръбската обсада на града по време на войната през 1991-92 г., по време на която над селището са пуснати над 2000 бомби. Единственият признак за този период са новоизградените покриви из целия град, а ако специално се оглеждате, може по някои сгради да откриете и следи от куршуми.

От 1979 г. Дубровник е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Когато и да го посетите, ще се насладите на неговата красота, но все пак тя се разкрива най-пълно през пролетта и лятото.

Важна информация:

Не обсъждайте на висок глас събитията от балканската война след разпадането на Югославия, каквото и да е мнението ви за тях, тъй като това все още е чувствителна тема за повечето хървати. Не сядайте зад волана дори и след едно питие. В Хърватия ограничението за алкохол в кръвта на шофьорите е 0 промила и се следи строго.

Население: 30 000 жители

Валута: Хърватска куна

Работно време: повечето магазини работят от 08:00 до 20:00 ч. без почивен ден.

Интернет страници за Дубровник: www.tzdubrovnik.hr

Спешен телефон: 94 или 112

Поща

Адрес: Pile - Dr. Ante Starcevica 2 (понеделник – събота, от 7 до 20 ч.; неделя от 8 до 14 ч.)

Аптеки

Повечето аптеки работят до 14 или до 20 ч., без неделя. На сърбохърватски аптека е ljjekarna (льекарна). Денонощна аптека има на главната улица в стария град.

Телефонни кодове

Код на страната: +385

Код на областта: 020

Електричество

220W/50Hz

Банки и обмяна на валута

Можете да обмените пари във всяка туристическа агенция и в пощата. Има многобройни ATM банкомати, които също са удобен начин да се сдобиете с местната валута - най-много са в центъра и около фериботния терминал.

Транспорт

Летище

Летище Дубровник е на 22 км източно от центъра на града. Летищни автобуси посрещат хората от всички пристигащи полети, включително и от късните. За 40 куни (около 5 евро) те ще ви закарат до входа на Стария град или до автогарата. Такси от летището до Стария град ще ви излезе около 200 куни. С кола пътуването отнема около 30 мин.

Уебсайт: www.airport-dubrovnik.hr

Обществен транспорт

По-голямата част от Дубровник най-добре се разглежда пеша. Ако пък ви се струва далече, градът има отлична система от автобуси. Автогарата се намира в предградието Груж – на 3 км от Стария град. Ако искате да отидете от Стария град до Автогарата, вземете автобус номер 1, 3 или 6. Билети се купуват от шофьора или от вестникарските будки.

Уебсайт: www.libertasdubrovnik.hr

Автобусна гара

Централната автогара в Дубровник се намира в Груж, където пристигат и вътрешните, и международните автобуси. На самата автогара има ясни разписания.

Адрес: Put Republike

Такси

Имайте предвид, че се заплаща такса за всяка единица багаж. 

Ферибот

Дубровник има изградени фериботни връзки с други градове по хърватското крайбрежие, с населените острови, както и с пристанища в чужбина. Пристанището се намира на около 2 км от центъра на Дубровник. Фериботите имат зимно и лятно разписание, което се променя всяка година, обикновено на 28 май и 30 септември. Основният превозвач по вътрешните и международни линии е Jadrolinija (Ядролиния, www.jadrolinija.hr). По крайбрежието има редица по-малки компании, които оперират само през лятото.

Заведения

Хранене

Дубровник е пълен с добри ресторанти, които може да потърсите из уличките на Стария град. Кулинарните стандарти тук са високи, а в избора на храна морските деликатеси имат приоритет. За повечето местни едва ли има по-голямо удоволствие от похапването на прясно уловена риба на сянка с изглед към морето. Пицата и спагетите са завладели региона и се предлагат навсякъде, приготвени отлично. Далмацианската шунка е също една от вкусотиите, които е абсолютно задължителна да опитате като мезе. В околностите на Дубровник традиционно се произвежда вид твърдо овче сирене във формата на малки плоски пити. По време на зреенето то редовно се поръсва със зехтин. В много от дубровнишките ресторанти ще видите големи буркани с малките пити сирене в зехтин. Ресторантите са отворени до около 23:00 или полунощ, освен ако не е обявено друго.

Кафенета

Старият град е пълен с комфортни и приветливи кафенета. По Страдун има както вътрешни, така и външни заведения, предлагащи ви красива обстановка, от която да наблюдавате живота.

Барове и нощен живот

През по-голямата част от годината, хората тук пийват навън. По-голямата част от района зад катедралата, Буничева поляна, през пролетта и лятото се превръща в едно голямо открито заведение. Местните се задържат в района между Стария Град и Груж, където поредица комерсиални барове са превърнали Бана Йелачица в нещо, което местните наричат „Улица Бърбън”. Нощният живот в Дубровник се върти основно около Стария град. В града няма толкова много нощни клубове, затова Страдун изглежда най-доброто място за вечерно забавление. Всички сенници на магазините се прибират и се изкарват столове, които преобразяват улицата.

Шопинг

Старият град на Дубровник предлага на посетителите най-добрата възможност за пазаруване. На Страдун се намира аптека, която е една от най-старите в света, а оттам насетне магазините се редят един след друг. В близост има всякакви сувенирни и други видове магазини. По алеите може да намерите всичко, което ви трябва: от дрехи до бижута, книги, занаятчийски дюкяни и т.н. Един от най-удивителните занаятчийски магазини е Рончи, място за шапки близо до пазарния площад, създадена през 1858 г.

В Дубровник има и някои добри открити пазара, които си струва да посетите. Оттам може да си купите пресни зеленчуци, плодове, зехтин, сувенири. Най-добрияt пазар е в Стария град на площад Гундуличева поляна. Добър пазар има и точно срещу автобусната спирка на Път Републике. В Дубровник няма големи молове, така че насочете пазаруването си в Стария град.

Забележителности

Градските стени

Целият град, включително и пристанището, е заобиколен от стени, които са служели за защита от нападение по море. Те се простират в продължение на 2 км и на места достигат до 25 м ширина. Разходка по стените ви дава идеална възможност да видите средновековните и бароковите богатства на Стария град, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Отворени са ежедневно от 10:00 до 15:00 ч. през зимата и от 09:00 до 19:30 ч. през лятото.

Старият град

Зашеметяващите сгради, облицованите с мрамор улици и невероятната атмосфера правят разходката в Стария град изключително приятна. Главната улица – Страдун, започва със стар манастир и завършва с красив площад.

Страдун

Страдун е прочутата пешеходна улица в стария град на Дубровник. Изградена е след голямото земетресение през 1667 г. Преди това там са се намирали сгради на благородници, а впоследствие сградите са с все така пищни фасади, но и са по-функционани.

Крепостта Минчета

От векове кулата на крепостта Минчета се извисява над града и днес се е превърнала в един от символите на Дубровник. Първоначално е била по-малка и квадратна, построена през 1319 г., но през 1464 г. е променена и придобива сегашната си кръгла форма благодарение на прочутия флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци. 

Крепостта Бокарт

Също е дело на Мичелоци и е имала за цел да предпазва основните порти, падащия мост и рова на градските порти Пиле. Днес там се организират събития от Летния фестивал в Дубровник.

Крепостта Ревелин

Крепостта Ревелин е издигната извън градските стени през XVI век, когато Дубровник е застрашен от Венеция. Крепостта е издигната много бързо, като всички други обществени и частни дейности са били прекратени, за да може цялото население да се включи в строителството.

Крепостта Ловриенац

Крепостта Ловриенац също се намира извън градските стени, в западната част на града. Според легендата на същото място върху непристъпните скали венецианците искали да издигнат своя крепост, за да застрашат Дубровник. След като разбрали това, само за три месеца местните жители издигнали крепостта Ловриенац. Когато пристигнали с корабите си, натоварени със строителни материали, венецианците с почуда видели, че са били изпреварени.

Църквата на Спасителя

Църквата на Спасителя е построена между Францисканския манастир и градските порти Пиле през 1520 г. като благодарност за спасението на града от земетресението през същата година. Църквата не е засегната при разрушителното земтресение през 1667 г. и до днес е в оригиналния си вид. 

Доминиканския манастир и музей

Манастирът датира от 1301 г. и е построен от жителите на Дубровник, които са били заставени да работят по него от местните власти. В музея към обителта има впечатляваща селекция на изкуство от XVI в., създадено в Дубровник. Музеят е отворен ежедневно от 09:00 до 17:00 часа през зимата и от 09:00 до 18:00 часа през лятото.

Францисканският манастир 

Първоначално Францисканският манастир се е намирал извън градските стени, но заради заплахата от война през XIV век монасите са принудени да изоставят обителта си и да се преместят. Строителството на Францисканския манастир започва през 1317 г. и продължава дълги години. В църквата на манастира се организират концерти в рамките на Летния фестивал в Дубровник. В манастира е разположен и музей с инвентар от аптека Мале Браче на повече от 700 години, където можете да видите оригинални рецепти и инструменти на аптекарите отпреди столетия.

Фонтанът на Онуфри

Големият фонтан на Онуфри се намира срещу Църквата на спасението. Създаден е от Онуфри дела Кава в чест на завършената водоснабдителна система на града през 1438 г. 

Планината Сръд (Srd)

Планината точно северно от града осигурява великолепна гледка на крайбрежната ивица на Дубровник. Известно време въжената железница не се движеше, но вече можете да я използвате (разписание и цени на лифта тук: www.dubrovnikcablecar.com). Може да отидете до там с кола или пеша. Фантастичната гледка ще е вашата награда за трудното пътуване.

Дворецът Спонза

Дворецът Спонза е комбинация от готически и ренесансов стил. В началото е замислен като сграда на митницата, в която да бъдат облагани с мито стоките, пристигащи от всички краища на света. В едно от крилата са се секли монетите на Дубровнишката република. По-късно се превръща в културен център и място за срещи на асоциацията "Академия на образованите", където се обсъждат всички артистични, културни и научни постижения за времето си. В двореца Спонза се е помещавало и първото училище в Дубровник.  

Тръстено (Trsteno Arboretum )

Точно извън Дубровник, на хълм с изглед към морето, е разположена тази красива ренесансова градина. Тръстено е първата проектирана обществена градина в Далмация. Тук растат палми, евкалипти, камфорово дърво, мандарини и грейпфрути, а заедно с тях се извисяват и четиристотин годишни дървета, като някои достигат височина от 50 метра.

Музей на Марин Држич 

Марин Држич е една изключителна личност от Дубровник, чиято история си струва да научите. Роден е около 1506 г. и е бил известен с хумористичните си поеми, сказки, както и с музикалните си умения. Експозицията е аудио-визуална и ще ви потопи в миналото. Информация за цена на билети и работно време вижте на сайта.

Уебсайт: muzej-marindrzic.eu 

Елафитските острови

Недалеч от Дубровник има 13 красиви и неосквернени острова, на които автомобилното движение е забранено. Колоцеп е един от най-привлекателните, тъй като предлага на посетителите както свежи гори, така и плажове. Лопуд и Сипан са другите два населени острови от Елафитските. През лятото има ферибот четири пъти дневно.

Остров Локрум

Десет минути плаване с лодка от Стария град ви делят от остров Локрум, защитен от ЮНЕСКО. На самия остров можете да се разходите, да се плацикате в плиткото езеро, известно като Мъртво море (подходящо за деца), да се изкачите до най-високата точка на острова със звездовидната крепост, построена от французите там, и да се порадвате на свободно разхождащите се пауни.

По следите на Game of Thrones

Дубровник беше използван за снимачна площадка на сериала Game of Thrones, а вие можете да се включите в организирани турове, които ще ви разведат из локациите от снимките и ще ви разкрият тайни зад кадър.

Уебсайт: www.game-of-thrones-dubrovnik-tour.com

Събития

Февруари

Свети Влас - празник на града

На 3 февруари, Свети Влас (Sveti Vlaho), се отбелязва празникът на града. Отслужва се празнична меса, а парадите и тържествата продължават няколко дни.

Карнавалът в Дубровник

От началото на февруари всяка година в продължение на един месец градът е обхваната от каранвално настроение. Карнавалът е стар почти колкото Дубровник. Участие вземат карнавални групи, акробати и изпълнители от десетки карнавални градове в чужбина

Юли

Летният фестивал в Дубровник

Всяка година от началото на юли до края на август се провежда най-старият културен фестивал в Хърватия - Летният фестивал в Дубровник. За близо 50 дни  градските улици, площади, заведения се превръщат в сцени на открито и закрито за театър, опера, музика на живо, игри. Уебсайт: www.dubrovnik-festival.hr

Забележителности около Дубровник

Избрани оферти