Начало / Статии / Статии - Босна и Херцеговина

Неум - единственият морски курорт на Босна и Херцеговина (ВИДЕО)

Автор

/

Неум е бюджетна опция за онези, които обичат Адриатическото крайбрежие, топлото море и спокойната почивка

Колко пъти сте чували някой ваш познат да отива на море в Босна и Херцеговина? Нула? Нищо чудно. Ако погледнете картата, на пръв поглед страната изглежда без излаз на море. Ако се вгледате малко по-внимателно обаче, ще забележите едно мъъъничко парченце крайбрежие на брега на Адриатическо море, където се кипри и единственият морски курорт на Босна и Херцеговина - Неум.

Как така?

При разпадането на Югославия някои от новите държави получават хиляди километри крайбрежна ивица (Хърватия), други теглят късата клечка и са изцяло оградени от суша като Македония. Босна и Херцеговина обаче успява да се сдобие с малък излаз на море като на практика разделя хърватското крайбрежие на две.

Любопитен факт: Единствено Монако има по-малка крайбрежна ивица от Босна и Херцеговина. Княжеството разполага с едва 4 км крайбрежие, на чийто фон Босна и Херцеговина е морска сила със своите 20 км.

На море в Неум

Неум е изненадваща находка за почитателите на Адриатическото крайбрежие. Градчето се намира близо до някои от популярните атракции в Босна и Хърватия, както и не толкова далеч от покритите със сняг върхове на Прен планина. Далеч обаче остават високите цени и лудницата на хърватското крайбрежие. Почти неизвестен на чужденците, Неум успява да поддържа много приемливи цени на хотелите и услугите, особено като имате предвид, че се намирате на същото крайбрежие, където са Сплит и Дубровник.

Неум е по-скоро семейна дестинация и нощният живот не е най-силната му страна. За сметка на това ресторантите, сладкарниците и кафенетата ще ви карат да се чудите къде по-напред да седнете и кое по-напред да опитате без да се налага да обирате банка. Кухнята е балканска със средиземноморски акценти - тоест, прясна и вкусна.

Плажовете са пясъчни или пясък с камъчета, зад гърба ви се издигат зелени хълмове, а ако харесвате по-дивите места, всичко отвъд крайбрежието е тъкмо такова. На място се предлагат турове по поречието на река Неретва, както и до всички известни дестинации наоколо както в Босна и Херцеговина, така и в Хърватия.

Кога: Сезонът в Неум продължава от началото на юни до края на септември. Заради разположението си в залив, Неум може да се похвали с приятна топла вода (до 28 градуса през юли и август), идеална за гмуркане, парасейлинг и други водни спортове, както и за всички онези, които обичат морето да е с температура на чай.

Къде: На 60 км от Дубровник (Хърватия) и на 70 км от Мостар (Босна и Херцеговина).

Вижте актуалните оферти за почивка в Хърватия!

>
03 юли 2023 г.

Тагове

море

семеен туризъм

летни почивки

лято

изгодно пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти