Начало / Екскурзии / Екскурзии - Мексико

Мексико - пътуване във времето, 21.04-05.05.24, група с водач

Номер на оферта

/

230534

Дати & цени

21 април 2024 г. - Цена от 5696 лв.

Цената включва

Самолетен билет София – Истанбул – Мексико сити - Канкун – Истанбул – София с Turkish Airlines
Летищни такси
Трансфер летище Мексико сити - хотел
Трансфер хотел – летище Канкун
Транспорт с малък автобус/микробус по маршрута, описан в програмата
Местни екскурзоводи по време на целия престой
9 нощувки със закуски по програмата с допълнително ранно настаняване в Мексико сити на пристигане
3 нощувки на All Inclusive на Ривиера Майа в хотел Barcelo Grand Resort 5*, https://www.barcelo.com/en-ww/barcelo-maya-beach/
1 обяд по време на обиколката на Мексико сити
1 обяд в Ик Кил
1 вечеря в ресторант в Мексико Сити.
1 вечеря в ресторант в центъра на Сан Кристобал де лас Касас
Описаната туристическа програма със всички входни такси
Разходка с лодка в Сумидеро
Посещение на археологическия комплекс Теотихуакан с вкл. входна такса
Водач-преводач от България по време на пътуването;
Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

Цената не включва

Бакшиши за екскурзовод, шофьор, преносвачи, пикола – около 50 USD, заплащат се на място, по лична преценка
Застраховка "Отмяна пътуване" 
Еко такса 26.89 мекскикански песо на ден на стая (около 2.15 лв.), платими на рецепция, при настаняване 
Други хранения извън описаните
Лични разходи 

Програма на пътуването

15 дни / 12 нощувки, обиколна програма на Мексико и 3-дневна почивка на Ривиера Мая

ДАТА: 21.04-05.05.2024

ЦЕНА на човек: от 5596 лв.
Цената е на човек в лева, настанен в двойна стая.
Доплащане за единично настаняване: 730 лв.
Отстъпка за трети възрастен: 90 лв.
За друг вид настанявания - по запитване.
=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Какво по-хубаво от това да обиколиш половин Мексико за половин месец, но с цената само на 7 работни дни? Заповядайте с нас на това неустоимо приключение, наситено с много история, митове и легенди, много природни красоти и феномени, много нови запознанства, усещания и вкусове. Мексико е една от най-инетерсните страни, в челните позиции на свете по много показатели.

Маршрут:
СофияИстанбулМексико сити – Пачука – Теотихуакан – Чолула – Пуебла - Оаксака - Вкаменените водопади - каньон Сумидеро - Сан Кристобал де лас Касас - водопади AGUA AZUL – Паленке – Кампече - Ушмал – Мерида – Чичен Ица – Ик Кил – Канкун – ИстанбулСофия.

-------------------------------------------

Програма:

Ден 1 (21.04.2024) - София - Истанбул - Мексико сити

Излитане в 21:10 часа от летище София с редовен полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул в 22.40 часа. Кратък престой.



Ден 2 (22.04.2024) – Мексико сити
Излитане в 01.55 часа за Мексико сити. Кацане в Мексико сити в 07.00 часа. Посрещане от местен представител. Настаняване в хотел Historico Central 4*, www.centralhoteles.com или подобен. Кратка почивка. Преди обед: Целодневен сити - тур. Посещение на историческия център на мексиканската столица, най-големият град в цяла Америка, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Акцентите: панорамен тур по елегантния булевард „Реформа”, Паметника на революцията със златния ангел на най-високата колона, централния площад „Ел Сокало” с Националния дворец, дом на най-ярките исторически стенописи, сътворени от знаменития художник Диего Ривера ( съпруг на Фрида Кало) , митрополитската катедрала Успение Богородично с впечатляваща мексиканска барокова архитектура – най-старият и най-голям храм в Америка, седалище на Мексиканската архиепископия на католическата църква, църквата Сан Франциско. Посещение на руините Теночтитлан, старата столица на ацтеките, част от които е Темпло Майор – стъпаловидната пирамида, представляваща церемониален театър, увенчана с два храма - в чест на бога на дъжда и на бога на слънцето и войната. Пирамидата се извисявала на 45 метра над площада, а основата ? била украсена със скулптури на свещените за ацтеките змии.
Връщане в хотела. Нощувка.


Ден 3, (23.04.2024) - Мексико сити

Закуска. Посещение на замък Чапултепек (Castillo de Chapultepec) - резиденция на колониалната администрация, а от 1940г. е част от национален исторически музей. Денят завършва с разглеждане на един от най-известните музеи в света – Мексиканският антропологически музей, шедьовър на мексиканската модерна архитектура. В него се съхраняват голяма част от единствени по рода си съкровища на предколумбийска Америка. Вечеря (включена в цената). Връщане в хотела. Нощувка.


Ден 4, (24.04.2024) – Мексико Сити - Teotihuacan - Cholula - Puebla

Закуска. Отпътуване за Теотихуакан, на 1 час път от центъра на Мексико сити. Прозинясано като Теотиуакан е ацтекско име, което означава в превод „родно място на боговете”. Някога Теотихуакан ( ЮНЕСКО) е бил най-големият град на предколумбова Америка. Той е бил един от първите истински градски центрове в западното полукълбо и в епохата на своя разцвет ( между 150 г. и 450 г.) в него са живели около 250 000 души. Макар през VII-VIII век градът е бил опожарен от нашественици, след което и изоставен, в него са останали куп смайващи въображението археологически руини и оцелели постройки. Най-внушителна сред тях е Пирамидата на слънцето, третата най-голяма пирамида в света след тези в Чолула (отново в Мексико) и Гиза. Днес тя е с няколко метра по-ниска от времето, когато е била построена, тъй като липсва олтарът на върха ?, от който древните жители на Теотихуакан отправяли молитви към боговете. При първата си среща с Теотихуакан дори и суровите ацтеки били обзети от страхопочитание пред пирамидата. През XIII век, когато ацтеките нахлули в Централно Мексико, някога процъфтяващия град отдавна вече бил изоставен от загадъчните си строители. Неговото величествено церемониално средище било обрасло с гъста растителност. Ацтеките дали на мястото настоящото му име и нарекли неговите най-импозантни сгради според своите собствени вярвания – Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната. Като решили, че някои от постройките са гробници, те кръстили основния булeвард „Пътя на мъртвите”, който пресича церемониалния център на Теотихуакан и свършва пред Пирамидата на Луната – платформа за публични ритуали и жертвоприношения, наподобяваща по форма далечната планина. Около 600 г. внезапна и жестока разруха сполетяла селището и голяма част от населението избягала. Причините остават мистерия.

След срещата със загадките от миналото, се отправяме към една от гастрономическите столици в Мексико - град Пуебла, основан в далечната 1531 г. По път - посещение на град Чолула, известен с обвитата в загадки едноименна пирамида, призната в Книгата на Гинес за най-голяма в света. Има теории, че Великата пирамида в Чолула е построена в чест на Кетцалкоатл, един от главните богове на толтеки, ацтеки и другите народи на Централна Америка. Пернатата Змия - бог-творец, създател на човека, културата и господар на стихиите, за усмиряване на близката вулканична планина Попокатепетл. Някои от контурите на планината са изобразени във формите на пирамидата затова другото и? име съвсем логично е Тлачиуалтепетл - планина, направена от човек. Това не е една-единствена пирамида, а шест пирамиди, изградени една върху друга . Образуванието е растяло постепенно, като всяка следваща цивилизация е подобрявала завареното. Това е един показателен и осъзнат опит да се съхрани връзката с миналото и предците. Когато през 1519 г. в Чолула пристига Ернан Кортес пирамидата вече е заприличала на естествен хълм, върху който испанците оставят последния културен отпечатък ( символ на християнската победа), катедралата „Нуестра сеньора де лос Ремедиоса“, която е посветена на Богородица.

Град Пуебла е разположен в обширна долина в централното плато на Мексико. Макар да е тих провинциален град, той е и столица на щат Пуебла и е четвъртият по големинаград в страната. Градът съхранява удивително архитектурно наследство от колониалната епоха, сред което се откроява множеството от църковни ансамбли. Заради своя исторически център, градът също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Заобиколен от планини и вулкани, той предлага ефектни панорамни гледки. В Пуебла се намират най-високите и впечатляващи вулкани в страната - Попокатепетъл, Истаксиуатъл и Малинче. Над постоянната снежна шапка на Попокатепетъл (5452 м) от време на време може да се наблюдава едва забележима струйка дим, свидетел за последните му изригвания. Неслучайно индианците са го наричали Димящата планина. Настаняване в хотел ( Colonial 3*, www.colonial.com.mx или подобен). Нощувка.


Ден 5, (25.04.2024) – Puebla - Monte Alban - Оахака
Закуска. Отпътуване към стария колониален град Оаксака (ЮНЕСКО). По път - спирка за разглеждане на Monte Alban. Древния религиозен комплекс и столицата на сапотеките Монте Албан е разположен високо в планината. Монте Албан е първият град в Мезоамерика, основан през 5 в. пр. Хр., който в продължение на почти хиляда години е бил важен политически и търговски център на сапотеките. При разкопки са разкрити множество пирамиди, храмове и гробници, както и скулптури.
Оаксака е главен град на едноименния щат, често наричан „най-мексиканския град” в републиката - едно от местата в Мексико, където най-добре може да се усети автентичната местна култура и нрави. Оаксака съседният щат Чиапас са с най-многобройно индианско население в сравнение, с която и да било друга област в Мексико. Тук индианските вярвания са дълбоко вкоренени в местната култура, което предопределя Оаксака като притегателна дестинация за туистите. Пристигане в града в ранния следобед. Ситу тур на града с посещение на пазара. Настаняване в хотел ( Casa Conzatti 4* www.casaconzatti.com.mx или подобен).

Ден 6, (26.04.2024) – Оахака - Tule - Mitla - вкаменените водопади Hierve el Agua - Tehuantepec
Закуска. Отпътуване за Туле – малък град, където се намира Дървото на Туле – гигантски мексикански блатен кипарис на възраст между 1400 и 1600 години. Местното население го нарича с прозвището „Дървото на живота“, защото хаотичните разклонения на стъблото му наподобяват форми на животни. Пътя продължава към Митла, известна заради постройките от доколумбовия период с неповторими стенни орнаменти. Пешеходна разходка в Митла. Посещение на вкаменените водопади Hierve el Agua - стичаща се по скалите вода образува големи сталактити подобни на тези в пещерите. В превод от испански, Hierve El Agua означава „кипяща вода“. Името идва от бълбукащи минерални извори. Изглежда така, сякаш водата „ври“, заради голямото налягане, с което извира от земята, но всъщност водата е с нормална температура и изключително богата на минерални съединения, а туристите могат да се къпят в топлите минерални басейни над скалата. Тъй като „кипящата“ вода е богата предимно на калциев карбонат и магнезий, в продължение на хиляди години са се изградили минералните залежи, които създават ефект на вкаменени водопади, изглеждащи като бяла вода, замръзнала във времето. Настаняване в хотел ( Calli 4* , www.hotelcalli.com или подобен). Нощувка.



Ден 7, (27.04.2024) – Tehuantepec - каньон Sumidero - San Cristobal
Закуска. Ранно отпътуване към Tuxtla Gutierrez и Chiapa de Corzo ( щата Чиапас), в южната част на страната, с невероятния каньон Сумидеро - дълбок естествен каньон, зашеметяващо чудо на природата. Там може да се видят минерализирани пещери, водопади с много форми и размери, красиви гледки, невероятна растителност и животински свят. Каньонът има вертикални стени, които достигат до 1000 метра. Във вътрешността му е открит екологичен парк, до който може да се достигне единствено с лодка. Обядът ще се състои именно по време на разходката с лодка, когато могат да се наблюдават крокодили, маймуни, корморани и др. Предлагат се редица атракции, спортни дейности и посещение на резерват за диви животни. Спирки на площадки за наблюдение в парка.

Пътя продължава към Сан Кристобал де лас Касас – колоритен град, разположен в малка долина в района на Централните планини на мексиканския щат Чиапас. Настаняване в централно разположен хотел от вида на Casa Mexicana Sp. Cat., www.hotelcasamexicana.com. В оставащата част на деня - организирана пешеходна разходка из центъра, известен със запазената си испанска колониална планировка и архитектура, включваща керемидени покриви, калдъръмени улички и балкони от ковано желязо, украсени с цветя. Малки улички, старинни домове и колониална архитектура, стилни ресторанти и кафенета, странстващи музиканти и многобройни магазинчета за сувенири привличат туристи от цял свят. Сан Кристобал е бил столица на щата до 1892 г., но все още се смята за негов културен център, благодарение на богатата си история и наличието на коренно местно население. Сред основните забележителности е централният площад Сокало, в центъра на който е издигнат павилион, по чиято фасада има надписи, отбелязващи основни събития от историята на града. Останалата част от площада е изпълнена с градини и е заобиколена от най-важните исторически сгради и изящни домове. Сред емблематичните символи на града е Катедралата Сан Кристобал, чиято главна фасада е обърната не с лице към площада, а към своя собствен атриум (вътрешно дворно пространство), наречен Катедралният площад. Посветена е на патрона на града Сан Кристобал и в архитектурния ? облик се вплитат елементи на европейски барок, мавърски и местни стилове. Недалеч от площада се намира църквата Санто Доминго (завършена през 1551 г.), част от доминикански манастир. Нейната фасада, изцяло реставрирана през 2006 г., се счита за един от най-богато орнаментираните представители на колониален барок в Латинска Америка, а пищният ? позлатен дървен интериор, простиращ се по цялата й дължина, допълва усещането за това богатство. На територията на манастирския комплекс се намира голям пазар за ръчно изработени занаятчийски предмети. Нощувка.



Ден 8, (28.04.2024) - San Cristobal - Водопадите Agua Azul - Misol Ha - Palenque
Ранна закуска и пореден вълнуващ ден. Рано сутринта се отпътува към един от най-красивите обекти на маите – кралския град Palenque / Паленке, обект на ЮНЕСКО и един от най-красивите градове на маите, изключително добре запазено светилище от класическия им период. Археолозите смятат, че е на поне 1600 години!

По път се посещават една от природнитe забележителности на Мексико - известните водопади AGUA AZUL, в превод от испански "синя вода". Тук се разкриват божествени пейзажи и уникални нюанси на синьото и тюркоазения цвят, които природата е възпроизвела като истински художник. Това е цяла серия от водопади с различна височина (6 м.), с много високо минерално съдържание, което именно придава този синьо-зелен цвят. Посещение на Misol Ha, водопад с височина 30 м., в чиято естествена лагуна може да се освежите. Отпътуване за Паленке. Настаняване в хотел ( Plaza Palenque 3-4*, www.hotelplazapalenque.com или подобен) в късния следобед. Нощувка.



Ден 9, (29.04.2024) - Palenque - Campeche

Закуска. Обиколка на Паленке - градът се превърнал във важна регионална столица при управлението на най-великия владетел – Кинич Ханааб Пакал (Слънчевият щит), който заел трона през 615 г. едва на 12-годишна възраст и продължил да царува през следващите 68 години. Той поставил началото на амбициозна строителна програма, която подготвила сцената за последвалите проекти на неговите наследници. Посещение на централния площад и Храма на скрижалите, където са запазени едни от най-дългите писмени свидетелства за маите, Двореца на владетеля (чудо на инженерната мисъл със своята кула, дворове и акведукт, осигуряващ постоянен приток на прясна вода), Обсерваторията, Храма на кръста. Величествените руини на Паленке са скътани между драматични стръмни склонове с кедрови и махагонови дървета.

Отпътуване за един от красивите древни градове в Мексико – Кампече, живописно колониално градче с интересно минало. Основано е от испански конкистадори през ХVІ век на мястото на древен град на маите и дълго време е носил името Сан Франциско де Кампече. Днес градчето е под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се намира най-старата катедрала в страната, La Conception. Като пристанищен град най-голямата му забележителност е крепостта, построена през ХVІІ век. Тя е цяла система от укрепления и отбранителни кули за защита от атаките на пиратите, които по онова време плячкосвали корабите в Карибско море. Настаняване в хотел Plaza Colonial 3*, www.hotelplazacolonial.com или подобен. Нощувка.



10 ден (30.04.2024) – Campeche - Uxmal /Ушмал - Merida

Закуска. Отпътуване за Ушмал - една от главните столици на маите, разположен в област Юкатан, в района Пуук (означаващо Хълмиста земя). Ушмал съхранява ценно наследство от археологически паметници и останки от предиспанската епоха и е един от най-добре запазените древни градове на маите (в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство от 1996 г.). Името Ушмал означава "Изграден три пъти" и отразява разнообразието от архитектурни стилове в района. От входа на архитектурния ансамбъл се открива внушителната Пирамида на вълшебника - поразителна структура, която свидетелства за астрономическите познания на маите. Величествените пирамиди изобразяват символични планини и били извор на силата на прадедите. А както във всички всички останали градове на маите, и тук съществува игрище за игра на топка, което било свещено, и по -скоро като ритуал, а не спорт. Играта на топка е метафора на мита за сътворението и битката между доброто и злото. в тази връзка игрището представлявла портал към отвъдното. На север от него четири дълги дворци образуват т.нар. Квадратен манастир, а наблизо се намира елегантната източна колонада. Те са част от многото богато украсени структури, поръчани от последния известен владетел на Ушмал – Чан Чак Какнал Ахау, или Господарят Чак. Друг шедьовър е Къщата на губернатора, която въплъщава върховите постижения на архитектурния стил Пуук с покритата със сложни релефи фасада върху стени от камък и бетон. Издигната около 900 г. като резиденция на Господаря Чак, структурата е украсена със символите на неговия едноименен бог - Бога на дъжда Чак. За жалост следващото столетие било белязано от бърз упадък на града, който скоро бил изоставен. Но неговата столица продължава да оказва смазващо въздействие и до ден днешен върху своите посетители, като без съмнение е била и мисията на Господаря Чак. Денят приключва в Белия град Мерида - елегантна смесица от колониална и неокласическа архитектура, и столица на щата Юкатан на едноименния полуостров. Градът е основан през 1542 година от испанския конкистадор Франсиско де Монтехо. След лежерна разходка из улиците на историческия център, където са разположени къщата на кмета, Правителствения дворец, катедралата, площада Идалго и Света Лучия, неокласическата сграда на театъра - настаняване в хотел ( Casa del Balam 3* , www.casadelbalam.com или подобен). Нощувка.



Ден 11, (01.05.20243) – Merida - Chichen Itza– Ikkil – Cancun

Закуска. Отпътуване към най-известния древен град на маите – Чичен Итца (ЮНЕСКО), религиозен, военен, политически и търговски център в древността, който в своя разцвет е бил обитаван от 35 000 души. Многобройните археологически находки в Чичен Ица са смес от културите на маи и толтеки. Основан в края на VIII век в централната часта на Северен Юкатан, средището се развило по уникален начин само за един век и започнал да привлича множество пътешественици, търговци и поклонници от целия полуостров. Чичен Итца се превърнал в космополитен център на множество етноси и езици, с висока култура и с елегантен облик на гигантските пирамиди и храмове, дворци, резиденции и астрономически обсерватории. Разполагал с два големи естествени кладенеца – сенотес, всеки един, от които осигурявал достатъчно вода за снабдяването на града. Жителите на Чичен Итца почитали един също толкова космополитен бог, наречен Кукулкан, известен и като Кетцалкоатл (Пернатата Змия). Символ на Чичен Итца е 24-метровата пирамида Ел Кастийо ( Замъкът), построена, за да всява страхопочитание - на върха ? се издига храмa на Кетцалкоатл, до който водят четири широки стълби. По време на пролетните и есенни равноденствия залязващото слънце хвърля сенки, които се плъзгат като змии по северното стълбище. Близо до Ел Кастийо в централната част на Чичен Итца се издига кръглият Каракол ( Обсерваторията ), чиито прозорци са ориентирани спрямо благоприятни разположения на небесните тела. Благодарение на грижливото изучаване на небето, маите са създали прецизен слънчев календар, който продължава да крие множество загадки и до днес. Освен религиозен център, Чичен Итца бил и град на воини. В Горния храм на ягуарите стенописите изобразяват как армиите на Чичен Итца обсажда и заличават селища и градове, подпомагани от своите богове.

Следва посещение на кладенецът Ик Кил. В превод името на този култов водоем означава „място, където се ражда вятърът“. Водата започва на 26 м под нивото на земята, а дълбочината ? е 40 м при диаметър 60 м. За тези, които се чувстват изкушени да поплуват във водата, има стъпала, които се спускат надолу сред живописната растителност и малките водопади около Ик Кил. След освежителна почивка и обяд (включен в цената), пътя продължава към Канкун и Ривиера Майа. Настаняване в хотел Barcelo Grand Resort 5*, https://www.barcelo.com/en-ww/barcelo-maya-beach/. Вечеря. Нощувка.



Ден 12 ден, (02.05.2024) до – 13 ден (03.05.2024) Канкун
Закуска. Облсужване на база All Inclusive. Свободен време или екскурзия по желание. Нощувка.


14 ден (04.05.2024) – Канкун - Истанбул
Закуска. Ранен трансфер до летището около 05:00. Излитане от летище Канкун в 08.45 часа с полет на Turkish Airlines до Истанбул.

15 ден (05.05.2024) – Истанбул / София
Кацане на летище Истанбул в 04.55 ч. Престой. Излитане за София в 07.20 часа. Кацане на летището в София, Т2 в 08.35 ч.

---------------------------------------------

Цена : 5696 лв.
Цената е на човек в лева в двойна стая.
• Доплащане за единично настаняване: 730 лв.
• Отстъпка за трети възрастен: 90 лв.
• За друг вид настанявания - по запитване.

---------------------------------------------

Условия за Резервации:
• Депозит при резервация - 900 лв
• Доплащане : до 30 дни преди отпътуване


Препоръчваме сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19

АНУЛАЦИИ БЕЗ НЕУСТОЙКИ И ВРЪЩАНЕ НА СУМИ:
• При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в рамките на 14 дни от деня на анулацията;
• При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистънс“.
• При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:
• Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;
• Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
• Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

Какво не покрива застраховката?

• Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования;
• Опит за самоубийство или самоубийство;
• Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването;
• Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия;
• Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения.

Срокове за анулации и неустойки:

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

• до 60 дни преди датата на отпътуване: 150 лв.
• от 59 дни до 31 дни - депозит 1
• от 30 до 0 дни: 100 % от целия договор


Полетно Разписание :
TK1030 21.04 София-Истанбул 2110 2240
TK 181 22.04 Истанбул-Мексико 0155 0705+1
TK 181 04.05 Канкун-Истанбул 0845 0455+1
TK1029 05.05 Истанбул-София 0720 0835

Превозвач: Турски авиолинии


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
• Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане и 2 свободни страници.
• За деца под 18г., пътуващи без единия родител - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от не пътуващия родител (оригинал и 2 копия). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 3 месеца преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Мексико.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Мексико
Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de
Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de M?xico
Телефон: +52 55 5596 3283; +52 55 5596 3295
Факс: + 5255 55963295/108
Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)
Работно време: По - Пт, 08.00 - 16.30 ч.
Консулска служба: 09:00-15:00 ч.
Информация по тел.: По - Пт, 14.00 - 15.00 ч.
E-mail: Embassy.Mexico@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico

ВАЛУТЕН КУРС: 1 USD = 20,32 MXN (мексиканско песо)
Препоръчваме Ви да закупите от местната валута мексиканско песо – с която ще Ви е най-удобно и лесно да пазарувате навсякъде. Американскяит долар се приема в много търговски обекти, но курсът може да варира. Удобно е и използването на кредита или дебитна карта, но обърнете внимание на таксите, които ще ви се начисляват, както и на факта, че ако искате да си купите сувенир от някоя сергия, ще е трудно да платите с карта.

Митнически изисквания: Забранен е вносът на млечни и месни произведения. Допуска се внос до две бутилки алкохол на човек.
Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в евро или мексиканско песо.
Чужденците са длъжни да пазят миграционата входна бланка.

ЧАСОВО ВРЕМЕ: София - 12 ч., Мексико Сити - 4 ч.

Здравеопазване
Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.
Не се препоръчва да се консумират храни, приготвени на улицата или продавани от улични продавачи.
Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират след като се измият добре.
Няма изискване за поставянето на определени ваксини.
Независимо от липсата на задължителни имунизации в Мексико и страните от Централна Америка
съществува реална опасност от заразяване с чикунгуня, зика или денге. Тази опасност нараства особено през дъждовния период (май-ноември).При посещения на места с ясно изразен тропически климат и растителност е препоръчително туристите да използват препарати против комари.

Климат
От средата на май до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури както по тихоокеанското крайбрежие, така и в района на Мексиканския залив и по бреговете на Атлантическия океан, където се намират курортите Канкун и Ривиера Мая.
Летищни такси ( такса напускане)
Мексиканските власти променят непрекъснато сумата. Може да се плати или в мексиканско песо ( по-изгодно), или в евро, американски долари не се приемат. Но задължително трябва да имате пари в брой, с карти не може да се плаща.

Всички оферти, чиито цени са във валута, се заплащат в лева по курс 1 евро = 1,96 лева. При заплащане в евро, цените, които са в лева, се превалутират при курс 1 евро = 1.95 лева.

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Допълнителна информация

Офертата е валидна за Ранни записвания до 18.03.2024г. или до изчерпване на местата по промоцията!

Тагове

Оферти - Мексико |  Оферти - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Предколедни екскурзии - Мексико |  Предколедни екскурзии - Мексико

Избрани оферти