Начало / Екскурзии / Екскурзии - Мексико

Мексико - пътуване във времето, 22.04-06.05.22, група с водач

Номер на оферта

/

230534

Дати & цени

22 август 2022 г. - Цена от 5299 лв.

Цената включва

• Самолетен билет София – Истанбул – Мексико сити с Turkish Airlines
• Самолетен билет Канкун – Истанбул – София с Turkish Airlines
• Летищни такси
• Трансфер летище Мексико сити - хотел
• Трансфер хотел – летище Канкун
• Трансфери кей феробот - хотел Холбокс - кей ферибот
• Транспорт с малък автобус/микробус по маршрута, описан в програмата
• Местни екскурзоводи по време на целия престой
• 12 нощувки със закуски по програмата
• 1 обяд по време на обиколката на Мексико сити
• 1 обяд в Ик Кил
• 1 вечеря в ресторант в центъра на Пачука
• 1 вечеря в ресторант в центъра на Сан Кристобал де лас Касас
• Описаната туристическа програма
• Входна такса за престоя в курорта Толантонго
• Разходка с лодка в Сумидеро
• Разходка с лодка в Розовата лагуна
• Посещение на археологическия комплекс Теотихуакан с вкл. входна такса
• Фериботни такси до/от о-в Холбокс
• Такса за превоз с голф- количка на о-в Холбокс
• Санитарна такса на о-в Холбокс в размер на 5 долара на ден на стая
• Местен екскурзовод по време на цялото пътуване (без престоя на о-в Холбокс)
• Водач-преводач от България по време на пътуването;
• Засртаховка отмяна пътуване (вкл. покритие за COVID19)
• Медицинска застраховка с покритие 20 000 евро

Цената не включва

• Такса за излитане от Мексико – около 50 USD
• Бакшиши за екскурзовод, шофьор, преносвачи, пикола – около 50 USD, заплащат се задължително в България при финалното доплащане
• Лични разходи

Програма на пътуването

Маршрут:
СофияИстанбулМексико сити – Толантонго - Пачука – Теотихуакан – Чолула – Пуебла - Оаксака - Вкаменените водопади - каньон Сумидеро - Сан Кристобал де лас Касас - водопади AGUA AZUL – Паленке – Кампече - Ушмал – Мерида – Чичен Итца – Ик Кил – о-в Холбокс –Тимизин - Розовата лагуна - Канкун – ИстанбулСофия


Дати: 22.04-06.05.2022

Програма:
Ден 1 - София - Истанбул - Мексико сити
Излитане в 15.40 часа от летище София с редовен полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул в 17.05 часа. Кратък престой. Излитане в 21.20 часа за Мексико сити.

Ден 2 – Мексико сити
Кацане в Мексико сити в 03.35 часа. Посрещане от местен представител. Настаняване в хотела. Кратка почивка. Преди обед: Целодневен сити - тур. Посещение на историческия център на мексиканската столица, най-големият град в цяла Америка, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Акцентите: панорамен тур по елегантния булевард „Реформа”, Паметника на революцията със златния ангел на най-високата колона, централния площад „Ел Сокало” с Националния дворец, дом на най-ярките исторически стенописи, сътворени от знаменития мексикански художник Диего Ривера, митрополитската катедрала Успение Богородично с впечатляваща мексиканска барокова архитектура – най-старият и най-голям храм в Америка, седалище на Мексиканската архиепископия на католическата църква, църквата Сан Франциско. Посещение на руините Теночтитлан, старата столица на ацтеките, част от които е Темпло Майор – стъпаловидната пирамида, представляваща церемониален театър, увенчана с два храма - в чест на бога на дъжда и на бога на слънцето и войната. Пирамидата се извисявала на 45 метра над площада, а основата ? била украсена със скулптури на змии – свещени животни за ацтеките. Археолозите са открили десетки хиляди артефакти, които ще помогнат за разгадаването на ацтекската представа за Вселената.
Денят завършва с разглеждане на един от най-известните в света музеи – Мексиканският антропологически музей. Музеят е шедьовър на мексиканската модерна архитектура и в него се намира голяма част от единствени по рода си съкровища на Предколумбийска Америка. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3 - Мексико сити - пещерите Tolatongo /200 км-3,30 ч/ - Pachuka
Закуска. В 09:00 часа - отпътуване към мексиканския курорт Толантонго, примамващ с величествени каньони, водопади и горещи извори, които бликат от хилядолетия в основите на групата пещери и тунели Толантонго. Грутас Толантонго днес представлява уникален по рода си аквапарк, разположен сред невероятната красота на долината Маскитал – стръмен каньон, висок стотици метри, чисти и топли термални води и скални феномени. Това, което отличава курорта е вулканично загрятата река с температура на водата 34 градуса. Тя следва дъното на каньона, образувайки с водопадите си интересни форми на камери, пещери и тунели, които са като естествена парна баня. Човешката ръка е оформила удобни басейни в топлата река и притоците ?, за да осигури комфортна почивка. Отпътуване към бившето миньорско градче Пачука – столица на мексиканския щат Идалго, „съживено” от социален проект, потопил го в цветове. Пачука е известен с репутацията си на града, в който се е зародил футболът в Мексико, пренесен от миньори от Корнуол, Великобритания, които дошли тук да работят в мините за сребро. Настаняване в хотел в центъра на града (Mision Express 3-4*, www.hotelesmision.com.mx или подобен). Нощувка.

Ден 4 – Теотихуакан - Cholula - Puebla
Закуска. Отпътуване за Теотихуакан, на 1 час път от Пачука. Това име, което на испански, а и на местния диалект, звучи като Теотиуакан е ацтекско по произход и означава „родното място на боговете”. То е дадено неслучайно. Някога Теотихуакан (ЮНЕСКО) е бил най-големият град на до-колумбова Америка. Той е бил един от първите истински градски центрове в западното полукълбо и в епохата на своя разцвет ( между 150 г. и 450 г.) в него са живели около 250 000 души. Макар през VII-VIII век градът да е бил опожарен от нашественици, след което изоставен, в него са останали куп смайващи въображението археологически руини и оцелели постройки. Най-внушителна сред тях е Пирамидата на слънцето, третата най-голяма пирамида в света след тези в Чолула (отново в Мексико) и Гиза. Днес тя е с няколко метра по-ниска от времето, когато е била построена, тъй като липсва олтарът на върха ?, от който древните жители на Теотихуакан отправяли молитви към боговете. Дори свирепите ацтеки били обзети от страхопочитание при първата си среща с Теотихуакан. През XIII век, когато ацтеките нахлули в Централно Мексико, някога процъфтяващия град отдавна вече бил изоставен от загадъчните си строители. Неговото величествено церемониално средище било обрасло с гъста растителност. Ацтеките дали на мястото настоящото му име и нарекли неговите най-импозантни сгради според своите собствени вярвания – Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната. Като решили, че някои от постройките са гробници, те кръстили основния булeвард „Пътят на мъртвите”, който пресича церемониалния център на Теотихуакан и свършва пред Пирамидата на Луната – платформа за публични ритуали и жертвоприношения, наподобяваща по форма далечната планина. Не знаем защо, но около 600 г. внезапна и жестока разруха сполетяла селището и голяма част от населението избягала. Оставили малко писмени документи и интригуващи следи от някога могъща култура.

След срещата със загадките от миналото, се отправяме към една от гастрономическите столици в Мексико - град Пуебла, основан в далечната 1531 г. По път - посешение на Чолула, известен с обвитата в мистерия пирамида, призната в Книгата на Гинес за най-голямата в света. Има теории, че Великата пирамида в Чолула е построена в чест на Кетцалкоатл (едно от най-важните божества в мезоамериканския пантеон) за усмиряване на близката вулканична планина Попокатепетл. Някои от контурите на планината са изобразени в дизайна на пирамидата и другото и? име неслучайно е Тлачиуалтепетл, което означава „планина, направена от човек“.Това не е една-единствена пирамида, а изградени една върху друга шест пирамиди. Растяла е постепенно, като всяка следваща цивилизация е подобрявала завареното. Това е съзнателен опит да се съхрани връзката с миналото. Когато през 1519 г. в Чолула пристига Ернан Кортес пирамидата вече приличала на естествен хълм, върху който испанците добавят последния щрих – символ на християнската победа – катедралата „Нуестра сеньора де лос Ремедиоса“, посветена на Богородица.

Град Пуебла е разположен в обширна долина в централното плато на Мексико. Макар да е тих провинциален град, той е столица на щат Пуебла и е четвъртият по големина в страната. Градът съхранява удивително архитектурно наследство от колониалната епоха, сред което се откроява множеството от църковни ансамбли. Заради своя исторически център, градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Заобиколен от планини и вулкани, той предоставя пленителна панорама. В Пуебла се намират най-високите и впечатляващи вулкани в страната - Попокатепетъл, Истаксиуатъл и Малинче. Над вечната снежна шапка на Попокатепетъл (5452 м) от време на време се вие едва забележима струйка дим, свидетел за последните му изригвания. Неслучайно индианците са го наричали Димящата планина. Настаняване в хотел ( Colonial 3*, www.colonial.com.mx или подобен). Нощувка.


Ден 5 – Puebla - Monte Alban - Оахака
Закуска. Отпътуване към стария колониален град Оахака (ЮНЕСКО). По път - спирка за разглеждане на Monte Alban. Древния религиозен комплекс и столицата на сапотеките Монте Албан е разположен високо в планината. Монте Албан е първият град в Мезоамерика, основан през 5 в. пр. Хр., който в продължение на почти хиляда години е бил важен политически и търговски център на сапотеките. При разкопките тук са разкрити множество пирамиди, храмове и гробници, както и забележителни релефи и скулптури. Центърът се състои от уникални сгради, площади и места за ритуални церемонии. Оахака е главен град на едноименния щат, често наричан „най-мексиканския град” в републиката - едно от местата в Мексико, където най-добре може да се усети типичната местна култура и нрави. Оахака и съседният щат Чиапас са с най-многобройно индианско население в сравнение, с която и да било друга област на Мексико. Тук индианските вярвания, традиции и маниери битуват от векове насам, което е още една причина Оахака да е магнетична дестинация за любителите на чуждите култури. Пристигане в града в ранния следобед. Ситу тур на града с посещение на пазара. Едно от най-интригуващите индиански преживявания в Мексико е оживлението на централния пазар, където всяка събота стотици индиански търговци се стичат от околните селища в своите традиционни носии, шумно предлагайки храни и ръчно изработени и обагрени занаятчийски изделия.
Настаняване в хотел ( Casa Conzatti 4* www.casaconzatti.com.mx или подобен).

Ден 6 – Оахака - Tule - Mitla - вкаменените водопади Hierve el Agua - Tehuantepec
Закуска. Отпътуване за Туле – малък град, където се намира Дървото на Туле – гигантски мексикански блатен кипарис на възраст между 1400 и 1600 години. Местното население го нарича с прозвището „Дървото на живота“, защото кривораслите разклонения на стъблото наподобяват форми на животни. Пътя продължава към Митла, известна заради постройките от доколумбовия период с неповторими стенни орнаменти. Пешеходна разходка в Митла. Посещение на вкаменените водопади Hierve el Agua - стичаща се по скалите вода образува големи сталактити като структура, подобна на тази в пещерите. В превод от испански, Hierve El Agua означава „кипяща вода“. Името идва от бълбукащи минерални извори. Изглежда така, сякаш водата „ври“, заради голямото налягане, с което тя извира от земята, но всъщност водата е с нормална температура и изключително богата на минерални съединения, а туристите могат да се къпят в топлите минерални басейни над скалата. Тъй като „кипящата“ вода е богата предимно на калциев карбонат и магнезий, в продължение на хиляди години са се изградили минералните залежи, които създават ефект на вкаменени водопади, изглеждащи като бяла вода, замръзнала във времето. Настаняване в хотел ( Calli 4* , www.hotelcalli.com или подобен). Нощувка.


Ден 7 – Tehuantepec - каньон Sumidero - San Cristobal
Закуска. Ранно отпътуване към Tuxtla Gutierrez и Chiapa de Corzo ( щата Чиапас), в южната част на страната, с невероятния каньон Сумидеро - дълбок естествен каньон, зашеметяващо чудо на природата. Там може да се видят минерализирани пещери, водопади с много форми и размери, красиви гледки, невероятна растителност и животински свят. Каньонът има вертикални стени, които достигат до 1000 метра (3300 фута). Във вътрешността му е открит екологичен парк, до който може да се достигне единствено с лодка. Предлагат се редица атракции, спортни дейности и посещение на резерват за диви животни. Спирки на площадки за наблюдение в парка.

Пътя продължава към Сан Кристобал де лас Касас – колоритен град, разположен в малка долина в района на Централните планини на мексиканския щат Чиапас. Настаняване в централно разположен хотел от вида на Casa Mexicana Sp. Cat., www.hotelcasamexicana.com. В оставащата част на деня - организирана пешеходна разходка из центъра, известен със запазената си испанска колониална планировка и архитектура, включваща керемидени покриви, калдъръмени улички и балкони от ковано желязо, украсени с цветя. Малки улички, старинни домове и колониална архитектура, стилни ресторанти и кафенета, странстващи музиканти и многобройни магазинчета за сувенири привличат туристи от цял свят. Сан Кристобал е бил столица на щата до 1892 г., но все още се смята за негов културен център, благодарение на богатата си история и наличието на коренно местно население. Сред основните забележителности е централният площад Сокало, в центъра на който е издигнат павилион, по чиято фасада има надписи, отбелязващи основни събития от историята на града. Останалата част от площада е изпълнена с градини и е заобиколена от най-важните исторически сгради и изящни домове. Сред емблематичните символи на града е Катедралата Сан Кристобал, чиято главна фасада е обърната не с лице към площада, а към своя собствен атриум (вътрешно дворно пространство), наречен Катедралният площад. Посветена е на патрона на града Сан Кристобал и в архитектурния ? облик се вплитат елементи на европейски барок, мавърски и местни стилове. Недалеч от площада се намира църквата Санто Доминго (завършена през 1551 г.), част от доминикански манастир. Нейната фасада, изцяло реставрирана през 2006 г., се счита за един от най-богато орнаментираните представители на колониален барок в Латинска Америка, а пищният ? позлатен дървен интериор, простиращ се по цялата й дължина, допълва усещането за това богатство. На територията на манастирския комплекс се намира голям пазар за ръчно изработени занаятчийски предмети. Нощувка.Ден 8 - San Cristobal - Водопадите Agua Azul - Misol Ha - Palenque
Ранна закуска и пореден вълнуващ ден. Рано сутринта се отпътува към един от най-красивите обекти на маите – кралския град Palenque / Паленке, обект на ЮНЕСКО и един от най-красивите градове на маите, изключително добре запазено тяхно светилище от класическия им период. Археолозите смятат, че е на поне 1600 години!

По път се посещават една от природнитe забележителности на Мексико - известните водопади AGUA AZUL, в превод от испански "синя вода". Тук се разкриват божествени пейзажи и уникални нюанси на синьото и тюркоазения цвят, които природата е възпроизвела като истински художник. Това е цяла серия от водопади с различна височина (6 м.), с много високо минерално съдържание, което именно придава този синьо-зелен цвят. Посещение на Misol Ha, водопад с височина 30 м., в чиято естествена лагуна може да се освежите. Отпътуване за Паленке. Настаняване в хотел ( Plaza Palenque 3-4*, www.hotelplazapalenque.com или подобен) в късния следобед. Нощувка.


Ден 9 - Palenque - Campeche

Закуска. Обиколка на Паленке - градът се превърнал във важна регионална столица при управлението на най-великия владетел – Кинич Ханааб Пакал (Слънчевият щит), който заел трона на 12-годишна възраст през 615 г. и царувал през следващите 68 години. Той поставил началото на амбициозна строителна програма, която подготвила сцената за последвалите проекти на неговите наследници. Посещение на централния площад и Храма на скрижалите, където са запазени едни от най-дългите писмени свидетелства за маите, Двореца на владетеля (чудо на инженерната мисъл със своята кула, дворове и акведукт, осигуряващ постоянен приток на прясна вода), обсерваторията, Храма на кръста. Величествените руини на Паленке са скътани между стръмните склонове с кедрови и махагонови дървета.

Отпътуване за един от красивите древни градове в Мексико – Кампече, живописно колониално градче с интересно минало. През ХVІ век е бил основан на мястото на древен град на маите от испански конкистадори и дълго време е носил името Сан Франциско де Кампече. Днес градчето е под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се намира най-старата катедрала в страната La Conception. Кампече е пристанищен град и най-голямата му забележителност е крепостта, построена през ХVІІ век. Тя е цяла система от укрепления и отбранителни кули за защита от атаките на пиратите, които по онова време плячкосвали корабите в Карибско море. Настаняване в хотел Plaza Colonial 3*, www.hotelplazacolonial.com или подобен. Нощувка.


10 ден – Campeche - Uxmal /Ушмал - Merida

Закуска. Отпътуване за Ушмал - една от главните столици на маите, разположен в област Юкатан, в района Пуук. Укшмал съхранява ценно наследство от археологически паметници и останки от предиспанската епоха и е един от най-добре запазените древни градове на маите (в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство от 1996 г.). Името Ушмал означава "построен три пъти" и отразява разнообразието от архитектурни стилове в района. От входа на архитектурния ансамбъл се открива внушителната Пирамида на вълшебника - поразителна структура, която свидетелства за астрономическите познания на маите. Величествените пирамиди изобразявали символични планини и били извор на силата на прадедите. Пирамидата на вълшебника в Ушмал напомня за господството на града над Юкатан в залезните години на класическия период. Стилът и характерът на скулптурите бил необикновен и вдъхващ страхопочитание, а майсторството и прецизността на изпълнение – поразителни. Както във всички други градове на маите, и в този съществува игрище за игра на топка, което било свещено място. Там стоновете на играчите и виковете на тълпата отеквали като молива. Не толкова спорт, колкото ритуал, играта на топка била метафора на мита за сътворението и битка между доброто и злото, а игрището било портал към отвъдното. На север от него четири дълги дворци образуват т.нар. Квадратен манастир, а наблизо се намира елегантната източна колонада. Те са част от многото богато украсени структури, поръчани от последния известен владетел на Ушмал – Чан Чак Какнал Ахау, или Господарят Чак. Друг шедьовър е Къщата на губернатора, която въплъщава върховите постижения на архитектурния стил Пуук с покрита със сложни релефи фасада върху стени от камък и бетон. Издигната около 900 г. като резиденция на цар Господаря Чак, структурата е украсена със символите на неговия едноименен бог (бога на дъжда Чак). Следващото столетие било белязано от бърз упадък на града, който скоро бил изоставен. Неговата столица оказва смазващо въздействие върху посетителите, като без съмнение Господарят Чак е целял точно това. Денят приключва в „Белия град” Мерида - елегантна смесица от колониална и неокласическа архитектура. елият град, столица на щата Юкатан на едноименния полуостров. Градът е основан през 1542 година от испанския конкистадор Франсиско де Монтехо. След лежерна разходка из улиците на историческия център, където са разположени къщата на кмета, Правителствения дворец, катедралата, площада Идалго и Света Лучия, неокласическата сграда на театъра - настаняване в хотел ( Casa del Balam 3* , www.casadelbalam.com или подобен). Нощувка.


Ден 11 – Merida - Chichen Itza– Ikkil – Holbox

Закуска. Отпътуване към най-известния древен град на маите – Чичен Итца (ЮНЕСКО), религиозен, военен, политически и търговски център в древността, който в своя разцвет е бил обитаван от 35 000 души. Многобройните археологически находки в Чичен Ица са смес от културите на маи и толтеки. Основан в края на VIII век в централните части на Северен Юкатан, той разцъфнал по удивителен начин само за век, привличайки пътешественици, търговци и поклонници от целия полуостров. Чичен Итца бил космополитно средище с висока култура и множество етноси и езици, с елегантни обществени сгради – гигантски пирамиди и храмове, дворцови резиденции и астрономически обсерватории. Разполагал с два големи естествени кладенеца – сенотес, всеки един от които осигурявал достатъчно вода за снабдяването на града. Жителите на Чичен Итца почитали един също толкова космополитен бог, наречен Кукулкан. По платата на Мексико същият бог бил известен като Кетцалкоатл (Пернатата змия). Прекрасен и опасен, той бил едновременно бог на войната и на сътворението. Вдъхновявал воините, но също така „напоявал” царевичните ниви и покровителствал търговията. Символ на Чичен Итца е 24-метровата пирамида Ел Кастийо („Замъкът”), построена, за да всява страхопочитание. На върха ? се издига храмa на пернатия бог -змия Кукулкан, до който водят четири широки стълби. За да се засили соларната връзка, общият брой на стъпалата по 4-те страни и храма е 365. По време на пролетните и есенни равноденствия залязващото слънце хвърля сенки, които се плъзгат като змии по северното стълбище. Близо до Ел Кастийо в централната част на Чичен Итца се издига кръглият Каракол („обсерваторията”), чиито прозорци са ориентирани спрямо благоприятни разположения на небесните тела. Благодарение на грижливото изучаване на небето, маите са създали прецизен слънчев календар. Чичен Итца бил религиозен център, но също и град на воини. В Горния храм на ягуарите стенописците изобразили как армиите на Чичен Итца изличават села и обсаждат градове, видимо подпомагани от гигантски свръхестествени пернати змии. Тук се намира и игрището за игра на топка, което е най-голямото открито в градовете на маите. Тук дpeвнитe cтpoитeли изпoлзвaли пpи пocтpoявaнeтo ocoбeн a?ycтичeн eфe?т, ycилвaщ и нaй-тиxитe звyци. Двама души, застанали в двата края на игрището, на 160 мeтpa един от друг, мoгaт дa бeceдвaт cъвceм cпo?oйнo, бeз дa нaпpягaт глac.

Следва посещение на кладенецът Ик Кил. В превод името на този култов водоем означава „място, където се ражда вятърът“. Водата започва на 26 м под нивото на земята, а дълбочината ? е 40 м при диаметър 60 м. За тези, които се чувстват изкушени да поплуват във водата, има стъпала, които се спускат надолу сред живописната растителност и малките водопади около Ик Кил. След освежителна почивка и обяд (включен в цената), пътя продължава към кея Chiquila Pier, за да се вземе ферибота за остров Холбокс – скритото съкровище на Мексико и една дълбоко пазена тайна. Холбокс е част от един от най-големите екологични резервати в Мексико, Yum Balam, с изобилие от дива природа. Една от основните атракции са китовите акулите, които са тук от май до септември. Тук е и плажа на фламингото. Зелена буйна растителност, кристално синьо море, стенописи от международни художници - всичко това характеризира Холбокс като едно от най-колоритните места на планетата. На острова има само един банкомат и няма нито една кола, практически нищо друго, освен природа и изкуство, с достатъчно ресторанти и хотели обаче. Настаняване в хотел HM Palapas del Mar 3-4*, www.hmhotels.net. Нощувка.


Ден 12 – остров Холбокс
Закуска. Свободен ден. за почивка сред девствена красота. Нощувка.


13 ден – остров Холбокс - Timizin - Rio Lagartos - Cancun
Закуска. Напускане на хотела и отпътуване за Розовата лагуна в Мексико.

По път - посещение на Тимизин, поклоническия град на Тримата Влъхви, където се стичат хиляди от техните поклоници. Катедралата е построена през 17 в. и въпреки, че основните празници по почитане на патроните й са през януари, В Тимизин по всяко време е "празнично" и "поклонническо".

Розовата лагуна е част от биосферния резерват Rio Lagartos, в близост до рибарското селище Лас Колорадас на източния бряг на остров Юкатан в Мексико. Но не само розовата вода е атракция там. Белоснежните брегове са нещо повече от сол, които подобно на бели айсберги, се издигат над розовото. Съчетанието на ослепително бяла земя, розова вода в лагуната и синьо небе, прави пейзажа почти нереален. Обяснението за розовият цвят е фитопланктон, отделящ специфичен ензим, оцветявайки водата по време на неговата жизнена дейност в деликатен розов цвят. Около солниците има басейни, в които може да се плува и които имат само няколко метра дълбочина, По средата на Розовата лагуна минава пътят, от който е най-добре да се наблюдава фламингото. В резервата могат да се видят костенурки, крокодили, различни видове птици.

Отпътуване за Канкун. Настаняване в хотел Beachscape Kin Ha Villas & Suites 3-4*, www.beachscape.com.mx или подобен. Нощувка.


14 ден – Канкун-Истанбул
По възможност - ранна зкуска. Трансфер до летището около 06:00. Излитане от летище Канкун в 08.40 часа с полет на Turkish Airlines до Истанбул.

15 ден – Истанбул / София
Кацане на летище Истанбул в 04.40 ч. Кратък престой. Излитане за София в 07.50 часа. Кацане на летището в София, Т2 в 09.05 ч.

Край на програмата


Цена : 5299 лв.

• Цената е на човек в лева в двойна стая.
• Доплащане за единично настаняване: 979 лв.
• Отстъпка за трети възрастен: 150 лв.
• За друг вид настанявания - по запитване.

---------------------------------------------------------
Цените са с отстъпка за "ранни записвания" и са валидни за резервации до 30.09.2021г.
---------------------------------------------------------


Условия за Резервации:

• Депозит при резервация - 25%
• До 60 дни преди отпътуване - 25%
• До 30 дни преди отпътуване - доплащане до 100%
• При заплащане на първите две суми ( до 50%) наведнъж - отстъпка в размер на 200 лв. на човек
• При усложнена обстановка е възможна презаверка за нови дати през 2021 г./ 2022 г.

АНУЛАЦИИ БЕЗ НЕУСТОЙКИ И ВРЪЩАНЕ НА СУМИ:
• При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в рамките на 14 дни от деня на анулацията;
• При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистънс“.
• При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:

• Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;
• Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
• Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.

Какво не покрива застраховката?
• Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования;
• Опит за самоубийство или самоубийство;
• Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването;
• Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия;
• Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения.


Срокове за анулации и неустойки:

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

• до 60 дни преди датата на отпътуване: 140 лв.
• от 59 дни до 45 дни - депозит 1 в размер на 25%
• от 44 до 20 дни: 50 % от целия договор
• от 19 до 0 дни - 100%Разписание с турски авиолинии :
TK1032 София-Истанбул 1540 1705
TK 181 Истанбул-Мексико 2120 0335+1
TK 181 Канкун-Истанбул 0840 0440+1
TK1027 Истанбул-София 0750 0905НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане и 2 свободни страници.

За деца под 18г., пътуващи без единия родител - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от не пътуващия родител (оригинал и 2 копия). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 3 месеца преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Мексико.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.Мексико
Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати

Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de

Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de M?xico

Телефон: +52 55 5596 3283; +52 55 5596 3295

Факс: + 5255 55963295/108

Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)

Работно време: По - Пт, 08.00 - 16.30 ч.

Консулска служба: 09:00-15:00 ч.

Информация по тел.: По - Пт, 14.00 - 15.00 ч.

E-mail: Embassy.Mexico@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/mexicoВАЛУТЕН КУРС: 1 USD = 20,32 MXN (мексиканско песо)

Препоръчваме Ви да закупите от местната валута мексиканско песо – с която ще Ви е най-удобно и лесно да пазарувате навсякъде. Американскяит долар се приема в много търговски обекти, но курсът може да варира. Удобно е и използването на кредита или дебитна карта, но обърнете внимание на таксите, които ще ви се начисляват, както и на факта, че ако искате да си купите сувенир от някоя сергия, ще е трудно да платите с карта.Митнически изисквания: Забранен е вносът на млечни и месни произведения. Допуска се внос до две бутилки алкохол на човек.

Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в евро или мексиканско песо.

Чужденците са длъжни да пазят миграционата входна бланка.ЧАСОВО ВРЕМЕ: София - 12 ч., Мексико Сити - 4 ч.Здравеопазване

Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.

Не се препоръчва да се консумират храни, приготвени на улицата или продавани от улични продавачи.

Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират след като се измият добре.

Няма изискване за поставянето на определени ваксини.

Независимо от липсата на задължителни имунизации в Мексико и страните от Централна Америка

съществува реална опасност от заразяване с чикунгуня, зика или денге. Тази опасност нараства особено през дъждовния период (май-ноември).При посещения на места с ясно изразен тропически климат и растителност е препоръчително туристите да използват препарати против комари.Климат

От средата на май до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури както по тихоокеанското крайбрежие, така и в района на Мексиканския залив и по бреговете на Атлантическия океан, където се намират курортите Канкун и Ривиера Мая.

Летищни такси ( такса напускане)

Мексиканските власти променят непрекъснато сумата. Може да се плати или в мексиканско песо ( по-изгодно), или в евро, американски долари не се приемат. Но задължително трябва да имате пари в брой, с карти не може да се плаща.

Допълнителна информация

Цените са с отстъпка за "ранни записвания" и са валидни за резервации до 30.09.2021г.

Тагове

Оферти - Мексико |  Оферти - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Алтернативен туризъм - Мексико |  Алтернативен туризъм - Мексико

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН