Начало / Статии / Статии - Мексико

Мерида: не пропускайте столицата на Юкатан

Автор

/

Макар да се намира близо до някои от най-забележителните руини на маите и да е магнит за почитателите на бавното пътуване, мексиканският град Мерида все още остава в сянката на своите по-популярни съседи - Канкун, Плая дел Кармен и Тулум. Мерида е най-големият град на полуостров Юкатан и столица на едноименния щат, но тъй като се намира на 40 км от най-близкия плаж, често е подминаван. 

Струва си обаче да дадете шанс на този малък град. 

В Мерида

Снимка: iStock by Getty Images

Старата част на града е просторна и заслужава да й посветите цял ден, без бързане. Тук ще видите много исторически сгради и църкви, повечето с вход свободен, които разказват историята на града - катедралата на Мерида, Двореца на общината, Каса де Монтехо, Двореца на губернатора. В последния можете да видите историята на Мерида, разказана по невероятен начин със стенописи. 

Градът има и няколко музея, в които можете да се потопите в местната култура и изкуство. Не пропускайте да влезете в Големия музей на света на маите - място с внушителна сграда и интригуващо подредена експозиция, което показва и разказва за древните обитатели на тези земи още отпреди времето на конкистадорите. Мнозина си мислят, че маите са изчезнали, но според проучванията около 60% от населението на Мерида е от майски произход. Културата на маите днес се е смесила с испанското, френското, британското и съвременното мексиканско влияние, но все още е видна в много аспекти от всекидневния живот на хората. 

В централната част на града се намира и паркът Сокало с огромното мексиканско знаме и цветния знак на града. Сред сенките на дърветата можете да си отдъхнете и да погледате как тече животът на местните, а всяка неделя алеите му се изпълват с колички за храна и пъстро оживление. Следобед започват и изпълнения на различни музиканти в парка. 

Около Мерида - плажове и руини на маите

Снимка: iStock by Getty Images

Мерида често е задушна и изпепеляващо гореща, затова в топлите часове на деня няма нищо по-добро от разхлаждащ скок в някое от близките “сеноте” - типичните за тази част на Мексико карстови ями, пълни с тюркоазена вода. Най-известни са групите сеноте Кусама и Омун, но има и десетки други, сред които можете да избирате. Ако не искате да вземате кола под наем, в града се предлагат много организирани посещения на тези естествени басейни. 

Мерида е чудесна отправна точка за посещение на някои от най-внушителните останки от славните времена на маите - Чичен Ица и Укшмал са най-близките и удобни. 

Храна 

Снимка: iStock by Getty Images

Като град с над милион жители, Мерида има богата и разнообразна кулинарна сцена. Каквото и да опитате - от улична храна до изискани ресторанти, едва ли ще съжалявате. Може би най-известен е местният специалитет кочинита пибил - свинско с цитруси, печено в яма, което напомня на дърпано свинско и се консумира с такоси. Други типични за полуостров Юкатан ястия са мариновано свинско (пок чук), супа с лайм и различни видове царевични тортили. 

В града се предлагат и готварски курсове, по време на които не просто ще опитате местна храна, но и ще сте я сготвили сами. Така ще се върнете вкъщи с най-ценния сувенир - рецепта, която винаги ще ви напомня за мексиканското ви пътешествие. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Мексико!

 

>
16 май 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти