Начало / Статии / Статии - Китай

5 мита за монасите от Шаолин

Автор

/

Какво се получава, ако съберете на едно място двете противоречащи си понятия „будист“ и „воин“. Отговорът е: монасите от Шаолин. Интересни истории за тези загадъчни хора се разказват още от времето, когато орденът става официален в Китай (около 500 г. сл.Хр.). Много от легендите, които се носят за тях обаче, са толкова невероятни, че знаете, че просто няма как да са истина. Като следващите няколко.

Бойните техники са заимствани от индийските животни

Легендите разказват, че много отдавна индийски мистик дошъл в Шаолин и научил монасите как да бъдат ловки и бързи като животните от родните му земи. Много исторически факти обаче показват, че в началото техниките на Шаолин са били измислени от воините на нечия частна армия.

13-те спасители на императора

Една от най-ранните легенди – и съптветно най-дълбоко вкоренена – е тази за император Тайдзун от династията Тан. При обасадата на въстанал град той поискал помощ от монасите от Шаолин и получил 13 души, които се справили с армия от 300 000. Колкото и добре да са тренирани шаолинските монаси, няма как да си представим, че такъв героичен подвиг може да е истина.

Финалният изпит и лабиринтът от дървени хора

Естествено, раждат се и силно преувеличени истории за обучението на воините. Според една от тях зад храма има лабиринт от 36 дървени кукли, въоръжени със смъртоносни остриета. Изпитваният трябвало да премине през дървените колове, за да вземе финалния си изпит. Това се случва преди всичко във въображението на холивудските сценаристи.

Иглата, която пробива стъкло

Едни от най-популярните кадри, свързани с Шаолин, са тези на монах, който хвърля игла към стъкло и с нея го пробива. Този мит е разбит от популярното предаване „Ловци на митове“.

Произходът на чаените храсти

Индийският принц Бодидарма пристигнал в Китай и като видял в какво лощо състояние е храмът, отишъл в близка пещера, където прекарал девет години в медитация. Легендата разказва, че през седмата година той без да иска се унесъл в дрямка. За да не се повтаря никога повече това, той отрязал собствените си клепачи и ги захвърлил. Там, където те паднали, поникнали първите чаени храсти.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Китай!

>
24 юли 2014 г.

Тагове

екзотика

любопитно

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти