Начало / Статии / Статии - Китай

Градините на Суджоу

Автор

/

Една древна китайска поговорка остава вярна и днес: „На небето има рай; на земята – Суджоу“. Познат като Венеция на Изтока и с над 100 градини и също толкова копринени фабрики, Суджоу е един от най-старите и най-богатите градове в империята по време на династията Мин; споменаван е от Марко Поло, когато пише за приказните градове на Изтока.

Градините на Суджоу - Китай

Градините на Суджоу са самото въплъщение на китайските паркостроителни умения, с всяка скала, растение, пътека, каменен фенер и езерце грижливо поместени така, че при всяка стъпка се разкрива още една безукорна гледка. „Градината за бавна разходка“ и „Градината на скромния администратор“ се радват на специално посочване и държавна защита като две от най-важните градини на Китай. Последната е най-голямата, оформена върху 40 декара мочурливи езера и изкуствени водоеми, свързани с изящно извити мостове и настлани с камъни бродове.

Ще останете с впечатление, че целият среден сектор на градината плава върху вода. Градът, с десетки все още работещи копринени фабрики, е пленителен сам по себе си. Хулителите на Венеция ще видят същата грохналост и упадък тук, но за други този фотогеничен, прорязан от канали град все още омагьосва без усилие.

Къде: 84 км с кола или влак на изток от Шанхай, Китай.
Най-добро време: пролет и есен заради градините в техния най- добър вид; ранната есен съвпада с прочутия Празник на морските раци в Суджоу.

Виж актуалните оферти за пътуване в Китай!

Виж още:

Екскурзия в Япония

Екскурзия в Южна Корея

Екскурзия в Сингапур

>
24 септември 2010 г.

Тагове

градини

Забележителности наоколо

Избрани оферти