Начало / Статии / Статии - Китай

6 неща, които не знаете за Китай

Автор

/

Вероятно всеки средностатистически човек в днешно време знае Китай основно с изключително евтините стоки за масова употреба и с това, че там ядат ориз. Китай обаче е доста повече от мощна икономика за боклуци, защото историята и традициите на страната се простират толкова далеч във времето, че трудно можем да видим началото им.

Китай може да се похвали с множество открития и постижения, както и с доста любопитни и неизвестни факти за себе си. Решихме да ви покажем второто.

Християнски Китай

Скритата сила на християнството се оказва Китай, защото тази религия там се разпространява много бързо и остава трайно. В азиатската страна има 54 милиона християни, докато в европейска Италия те са... 47 милиона. Може би Папата трябва да се премести в Китай в скоро време.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Олимпийските игри да бъде послушен!

Летните Олимпийски игри в Пекин бяха толкова голяма гордост за Китай, че около 4 хиляди деца са били кръстени на тях. На китайски Игрите се казват Аоюн и това е името на множество деца, основно момчета, родени около 2000 година. Радостта от домакинството очевидно е била огромна, защото Олимпийските игри се проведоха в страната 8 години по-късно.

Чумата да не ги тръшне

Китай е една от малкото държави, в които чат-пат продължава да има проблеми с чумата. През 2009 г. заразата отне живота на трима души около град Зикетан в провинция Кингай, което наложи стриктна карантина над жителите в продължение на една седмица. За щастие, тя беше вдигната, защото нямаше повече смъртни случаи.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Китайските откриватели на-какво-ли-не

Хартията е изобретена в Китай. Ранните опити да се направи от коноп са много стари, а през 105 г. сл.Хр. опитите постигат успех, след използването на смачкана кора от черница. Механичният часовник също е китайско откритие, а първият такъв през 723 г. сл.Хр. е бил висок 10 метра. Освен това, китайците са измислили и... сладоледа. Преди около 2000 г. пр.Хр. те просто заравяли в снега купички с мляко и ориз.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Родината на футбола

Мнозина мислят, че родината на футбола е Англия, но има данни, че това не е точно така. Китай претендира за тази титла, защото в столицата на древната китайска държава Ки се е практикувал един особен за времето си спорт, наречен кужу, в превод - „да риташ топка с крак“. Самият президент на световната футболна федерация ФИФА Сеп Блатер е почитател на тази версия.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Екзекуции на едро

Според доклад на Amnesty International, Китай е държавата с най-много екзекуции в света, при това държи първенството със значителна преднина. Всъщност Китай екзекутира повече хора от всички други страни в света, взети заедно. Въпреки че официалният им брой е държавна тайна, от организацията са успели да преброят 1718 екзекутирани през 2008 г. Все пак китайските власти твърдят, че вършат мръсната работа хуманно, защото са заменили разстрела със смъртоносни инжекции.

>>> Вижте най-добрите оферти за пътуване до Китай!>>>

>
31 юли 2018 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

семеен туризъм

спортни събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти