Начало / Статии / Статии - Китай

Чай с вкус на Китай

Автор

/

Заобиколете се от тишина. Поемете си дълбоко въздух. Затворете очите си. Успокойте сетивата си. Издишайте. Отворете очите си. Насладете се на спокойствието. Процес, който лесно може да замените с изпиването на една чаша чай. Успокоителните свойства на чая са познати от хиляди години.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Всички се наслаждават на напитката с вълшебни свойства. И ако в детството ви представите за приготвяне на чай се асоциират предимно със събирането на липа и билки, то днес билковите отвари са си отвари, а за истинския черен и зелен чай се пренасяте в китайските чаени плантации.

Процесът на събиране на чаени листа, обработката, дегустацията и всичко останало е толкова дълъг и впечатляващ, че може да се сравни със създаването на високо технологична програма за спасяване на човечеството. Времето, което се отделя за събирането и по-късно обработването на чая, е толкова много, че времето, през което изпивате една чаша чай, няма да е достатъчно, за да го обсъдите.

Китайската дума за "чай"

Стара цейлонска поговорка гласи: „Помислете си върху това, че всяко листо от чая е било погледнато от момински очи, всяко листо е откъснато от трудолюбива човешка ръка...” Това би бил и най-подходящият текст за поставяне на опаковка на чай. Защото това е не само поговорка, това е самата истина.

Брането на чаени листа е процес, който се извършва ръчно, като откъснатите листа се събират в кошница или торба, носени на гърба на берача. Можете ли да си представите колко чай вие сте изпили, колко чай всички хора са изпили и колко чай съществува? И че неговите листа са брани ръчно, старателно и прецизно от някой изморен от горещината китаец, някъде в далечния град Янгшуо например?

Китайски чай от хризантеми

Обработката по-късно преминава през цели шест етапа, за които колкото и да ви е интересно да прочетете, би било още толкова умножено по сто, интересно да видите с очите си. Повяхване на обраните листа, натрошаване, консервативен метод, ферментация, изсушаване, сортиране и опаковане. И за финал любимият седми етап – дегустацията. Това е задължителен етап във фабриката, тъй като той помага за гаранция за добре получения финален вкус, цвят и аромат. Също оценяване на качеството и поставяне на цена.

Ако ви се е приискало да се поставите на тяхно място, да се докоснете до сърцевината на целия този вълшебен процес, а и накрая да се въплътите в ролята на изкусен дегустатор, то за щастие всичко това вече е възможно. Вижте най-добрата оферта за уникално пътешествие в Китай, с която ви каним да изживеете тази емоция!

>
05 ноември 2015 г.

Тагове

екзотика

кулинарен туризъм

любопитно

релакс

чай

Забележителности наоколо

Избрани оферти