Чай с вкус на Китай

Заобиколете се от тишина. Поемете си дълбоко въздух. Затворете очите си. Успокойте сетивата си. Издишайте. Отворете очите си. Насладете се на спокойствието. Процес, който лесно може да замените с изпиването на една чаша чай. Успокоителните свойства на чая са познати от хиляди години.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Всички се наслаждават на напитката с вълшебни свойства. И ако в детството ви представите за приготвяне на чай се асоциират предимно със събирането на липа и билки, то днес билковите отвари са си отвари, а за истинския черен и зелен чай се пренасяте в китайските чаени плантации.

Процесът на събиране на чаени листа, обработката, дегустацията и всичко останало е толкова дълъг и впечатляващ, че може да се сравни със създаването на високо технологична програма за спасяване на човечеството. Времето, което се отделя за събирането и по-късно обработването на чая, е толкова много, че времето, през което изпивате една чаша чай, няма да е достатъчно, за да го обсъдите.

Китайската дума за "чай"

Стара цейлонска поговорка гласи: „Помислете си върху това, че всяко листо от чая е било погледнато от момински очи, всяко листо е откъснато от трудолюбива човешка ръка...” Това би бил и най-подходящият текст за поставяне на опаковка на чай. Защото това е не само поговорка, това е самата истина.

Брането на чаени листа е процес, който се извършва ръчно, като откъснатите листа се събират в кошница или торба, носени на гърба на берача. Можете ли да си представите колко чай вие сте изпили, колко чай всички хора са изпили и колко чай съществува? И че неговите листа са брани ръчно, старателно и прецизно от някой изморен от горещината китаец, някъде в далечния град Янгшуо например?

Китайски чай от хризантеми

Обработката по-късно преминава през цели шест етапа, за които колкото и да ви е интересно да прочетете, би било още толкова умножено по сто, интересно да видите с очите си. Повяхване на обраните листа, натрошаване, консервативен метод, ферментация, изсушаване, сортиране и опаковане. И за финал любимият седми етап – дегустацията. Това е задължителен етап във фабриката, тъй като той помага за гаранция за добре получения финален вкус, цвят и аромат. Също оценяване на качеството и поставяне на цена.

Ако ви се е приискало да се поставите на тяхно място, да се докоснете до сърцевината на целия този вълшебен процес, а и накрая да се въплътите в ролята на изкусен дегустатор, то за щастие всичко това вече е възможно. Вижте най-добрата оферта за уникално пътешествие в Китай, с която ви каним да изживеете тази емоция!

Дата: 05 ноември 2015 г.
4/5, 3214 гласа
Забележителности около Пекин