Начало / Статии / Статии - Китай

Висящият китайски манастир, който предизвиква гравитацията

Автор

/

Представете си света преди 1500 години. Представете си хората, живели по онова време. А сега си представете как те изграждат манастир, сякаш залепен странично за скала на 50 метра над земята, напук на законите на гравитацията.

Много векове по-късно този манастир все още съществува и е отворен за посетители. Намира се в Китай и едно от най-изумителните постижения на древната човешка мисъл, което можете да видите.

Чудо на архитектурата

Снимка: iStock by Getty Images

Данните сочат, че Висящият манастир е построен между 386 и 534 г. Дори се знае името на монаха, чиято идея е издигането на света обител на такова необичайно място в скалите на планината Хеншан - Ляо Ран.

Сградите са с дървена конструкция. В скалата са издълбани дупки, някои дълбоки по 2-3 метра, а в тях са напъхани дървени греди за основа. Върху тези греди е направена конструкцията на самия манастир. В наши дни посетителите виждат и много дървени колове, които крепят конструкцията вертикално, но в миналото те не са съществували. Добавени са по-късно за безопасност и консервация на старинната обител.

Отделните павилиони са свързани помежду си с пътеки от летви. От едната страна на посетителите е отвесната скала, а от другата - пропаст и долина, докъдето погледът стига.

Но защо монасите са избрали такова недостъпно място за манастира си?

Причините са основно две. От една страна, разположението на храма е такова, че отгоре е надвиснала естествена издатина в скалата, която го предпазва от дъжда. От друга страна, на височина 50 м мястото е в безопасност от наводненията в долината. Решението се оказало далновидно и макар за известно животът в манастира да е позамрял, той е възстановен около 1900 г. и днес посреща туристи.

Храм на три религии

Снимка: iStock by Getty Images

Висящият храм е единственият в Китай, който е дом едновременно на три религии - будизъм, даоизъм и конфуцианство.

В павилионите могат да се видят над 80 статуи на божества от бронз, желязо, теракота и камък. Най-впечатляващо е, че една до друга са разположени статуите на Лао Дзъ (даоизъм), Конфуций (конфуцианство) и Буда (будизъм) - основателите на трите религии.

За необикновената религиозна симбиоза има обикновено практично обяснение. В миналото манастирът е бил място, където пътниците са спирали да нощуват. По онова време хората не са били склонни да отсядат в място, където се почита религия, различна от тяхната собствена, затова манастирът приел и трите религии, за да могат повече пътници да отсядат тук.

Къде и кога да го посетите:

Снимка: iStock by Getty Images

Висящият манастир се намира край град Датун в провинция Шанси. Отворен е за посещения целогодишно, но ако искате да имате шанс да случите на хубаво време, изберете време между април и октомври (сезоните в Датун са подобни на нашите).

За опазване на конструкцията не се допускат повече от 80 души едновременно. Ако дойдете рано сутринта, имате по-голям шанс да избегнете дългото чакане.

Вижте актуални оферти за пътуване до Китай!

>
08 декември 2021 г.

Тагове

любопитно

манастири

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти