Начало / Статии / Статии - Китай

Великата китайска стена - геният на древен Китай

Автор

/

Отдавна символ на мощта на страната, Великата китайска стена – Уан Ли Чан Чън, или Дългата десет хиляди ли стена – е завладявала въображението на хората в цял свят през цялата своя история.

За нея казват, че е единственото построено от човека съоръжение, което се вижда от Луната. Била е изграждана постепенно над 2000 години като защита срещу нахлуващите от север за грабежи номадски племена. Някои сектори може би са били изградени през VІІІ в. пр.н.е., но различните части на стената не са били свързани преди обединението на империята в 221 г. пр.н.е., когато тя се простира на около 6000 км.

Над един милион работници – селяни, войници и затворници – участват в строежа на стената, изграждайки я достатъчно широка, за да могат десет войника или пет коня да се движат по нея между 10 000-те бойни и наблюдателни кули.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Стената е била построена първоначално, за да държи чужденците настрана, но днес тя е сред основните примамки за тях. Само една трета от първоначалната стена е останала и в нормален ден нейните възстановени наблюдателни позиции едва могат да поемат ордите туристи и карнавала от сергии, продаващи кичозни сувенири и тениски.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Въпреки подобната на зоопарк атмосфера, един поглед от стената, извиваща се като серпентина през спокойните планини и долини, подобна на някакъв имперски дракон, е единственият реален начин да разберете какъв колосален човешки подвиг представлява тя.

Великата китайска стена - Китай

Къде: традиционната наблюдателна позиция е възстановеният 1,5-километров сектор в Бадалин (Badaling), 80 км северозападно от центъра на Пекин. Една малко по-малко туристическо алтернатива е Мутиеню (Mutianyu), 91 км североизточно от Пекин. Съматай (Simatai), 111 км североизточно от Пекин, за момента е най-малко претъпканата.
Най-добро време: късния следобед, след като автобусите с туристи са си тръгнали.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Китай!
 

>
23 април 2015 г.

Тагове

екзотика

крепостни стени

Забележителности наоколо

Избрани оферти