Начало / Статии / Статии - Китай

Класическите ресторанти на Пекин

Автор

/

Да си тръгнеш от Пекин (Бейдзин), без да опиташ патица по пекински, е все едно да не похапнеш bistecca alla fiorentina във Флоренция.

Ресторант - Пекин, Китай

Отправете се към ресторант „Цюендзюдъ“ (Печена патица). Той е един от най-старите в Пекин (открит е през 1864 г.) и най-популярното място за опитване на китайските кулинарни бисери. Вековната процедура започва в специални ферми в покрайнините на града, където белоперите пекински патици се угояват със зърно и соя. Щом се озоват в кухнята, те са окачвани да съхнат и по-късно намазвани с меласа, пълнени с въздух, закачвани на куки и бавно печени на открит огън – което вечерящите могат да наблюдават през стъклена стена. Цялата патица се сервира церемониално на етапи – първо тлъстото обезкостено месо и хрупкава кожица с гарнитура от лук шалот, сливов сос и палачинки.

Чужденците ще се почувстват много горди, че са рискували да излязат извън своите хотелски безопасни, опитомени ресторанти... докато хвърлят поглед какво си е поръчало местното семейство на съседната маса: воденички от патица, езици, крилца, сърца – всичко от плавателната ципа до крякането на патицата. Ако посещението ви в Забранения град е подсилило очарованието на имперските неща за вас, вечеряйте в ресторант „Фаншан“.

От 1925 г. този престижен ресторант е запазил екстравагантната кухня на династията Цин (1644–1911), използвайки любимите рецепти на имперския двор от ХІХ в. В пищна театрална обстановка персоналът (в пълно традиционно имперско облекло) показва на пътешествениците какво е било да вечеряш с последната вдовстваща императрица, която имала 128 готвачи. Кухнята все още урежда върховни банкети, а традиционни деликатеси като перка от акула или супа от птиче гнездо са подходящи за някое царско небце. Обстановката във „Фаншан“ не да бъде по-подходяща: древен павилион върху остров посред езерото Бей Хай, точно покрай Моста на съвършената мъдрост.

Къде: Пекин (Бейдзин), Китай.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Пекин!


 

>
20 март 2015 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти