Начало / Статии / Статии - Китай

Неземните китайски планини, вдъхновили филма Аватар

Автор

/

Снимка: iStock by Getty Images

Качите ли се в лифта в Национален горски парк Тианзи, няма как да не загубите ума и дума. Дори и да сте виждали стотици снимки на това място в Китай, неговата внушителност може да се почувства само на място, когато осъзнаете колко малки сте в сравнение с високите стотици метри скални кули около вас. 

Естествено формиралите се “кули” са покрити с гъста растителност, а броят им е над 3000. Не е случайно, че именно това място се превръща в първия национален парк в Китай през 1982 г. 

Една от кулите с височина над 1000 м до 2010 г. носи името Южната скална колона, но след касовия успех на филма “Аватар” и признанието на авторите му, че са използвали точно тази кула за вдъхновение, когато са създавали планините Алелуя на Пандора, кулата е преименувана на “Планината Алелуя Аватар”. Оттогава мястото става магнит за туристите от цял свят, а през 2015 г. тук е построен и най-дългият стъклен мост в света. 

Също както и на много от снимките, планинският район често е мъглив и ако имате късмет, ще го видите точно в такава светлина - мистичен и сякаш пренасящ ви директно в друго измерение. Понякога мъглата може да е наистина гъста, затова непременно носете карта и зареден телефон със себе си.

В самия парк има многобройни маршрути, с които спокойно можете да запълните няколко дни (билетът за парка важи четири дни). Освен от стотици туристи, на места ще бъдете съпътствани и от местните маймуни, които дебнат да отмъкнат, каквото могат от посетителите.

Снимка: iStock by Getty Images

Националният парк с труднопроизносимото име Zhangjiajie обикновено е транслитерирано на български като Тианзи или Чжанцзяцзе… или нещо друго трудно произносимо. Сложното име обаче не спира туристите, които искат да се докоснат до природната красота - преди пандемията броят им надминаваше 30 милиона годишно. 

От 1992 г. мястото е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Как да стигнете: Планината Алелуя Аватар заедно с останалите над 3000 скални кули и най-високият стъклен мост в света се намират в провинция Хунан, на около 1000 км от Пекин и толкова от Шанхай. До едноименния град Тианзи може да се стигне с влак или самолет, а до входа на парка ще ви отведат специални автобуси. 

Разгледайте тук актуални оферти за Виетнам!

>
20 октомври 2023 г.

Тагове

национални паркове

планини

природни забележителности

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти