Начало / Статии / Статии - Китай

Забраненият град - където простосмъртните не са дръзвали да влязат

Автор

/

Величественият Забранен град, наречен така, защото в продължение на 500 години обикновени граждани не са могли да влизат в него, е бил императорският двор на двайсет и четирима императори от началото на династията Мин през ХV в. до падането на династията Цин през 1911 г.

Това е най-големият, най-цялостният и най-добре запазеният конгломерат от старинни сгради в Китай, представящ резултата от работата на легиони работници.

Пожари и плячкосвания през годините са оставили една в по-голямата си част от ХVІІІ в. черупка, която подражава на своя оригинален образец, а много от неговите натрупани богатства и пищни мебели отдавна са изчезнали.

Въпреки това, този огромен комплекс от зали, павилиони, дворове и стени е шедьовър на архитектурния баланс, монументален, но никога потискащ. Касетка със записан от Роджър Мур разказ ви помага да си представите живота тук, с легенди за евнуси, метреси, министри, свещеници, дворцови интриги и страхотни ексцесии. Заемащ над 735 декара, огромният комплекс си е спечелил названието „град“.

Не е било необичайно за императорите и слугите никога да не излизат извън обградените с ров 10,5-метрови стени и огромни врати. Тяхната вяра, че са в космическия център на вселената, е фантазия, която посетителите лесно могат да оценят днес.

Къде: Забраненият град се намира до площад „Тянанмън“, в центъра на града, Пекин, Китай.
Най-добро време: май до средата на юни и от края на август до началото на ноември.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Китай!

>
21 октомври 2014 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

стари градове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти