Начало / Статии / Статии - Виетнам

Бар „Рекс“ и пазарът „Бен Тан“

Автор

/

Носталгия властва в бара на покрива на хотел „Рекс“, някога уютно място за живеещите тук чужденци и за военните журналисти, които се събират денонощно на това място, за да се лекуват с шотландско уиски и да разменят последните сведения. Старите навици умират трудно, а барът с нова обстановка продължава да бъде най-популярното място за пийване, украсен с целогодишни коледни лампички, пеещи птици и подрязани в причудливо декоративни форми храсти. 

Хошимин - Виетнам

Оттук се разкрива великолепна гледка към центъра на град Хошимин или преди наричан Сайгон, където артилерията е заместена от светлините и какофонията на неспирния поток от велосипеди, коли, мотори скутери и триколки. Макар да не е първокласен, „Рекс“ е препълнен с история и малцина западни посетители преминават през града без задължително пийване тук. Стандартните стаи не са най-луксозните в града, но задоволяват гостите, търсещи Изживяването Хошимин, и трябва да бъдат резервирани много отнапред. Макар да напомня отминалите времена, „Рекс“ е също средище на днешен Сайгон. Това си е едно наистина интернационално място. Никога няма да разберете, че сте в комунистическа страна.

Същото се отнася и за вашата неизбежна реакция към пазара „Бен Тан“, изградения от французите градски пазар, разположен на запад от улица „Лоа“. Хошимин в момента е място за ударен бизнес и търговия и не е изненадващо, че има над 40 пазара, пръснати из града. „Бен Тан“, традиционната алтернатива за търговците, които не могат да си позволят високите наеми в другите части на града, е пазарът. Порадвайте му се: стотици търговци образуват тесен лабиринт от сергии, продаващи всичко: от най-последните японски джунжурии до топове коприна, вино от кобра, и кока-кола. Традиционното е натрупано покрай модерното и ожесточеният пазарлък си е нещо неизменно. Елате заради колорита и екзотичния хаос, но каквито и да са вашите умения да се пазарите, следва да сте наясно, че ще платите двойно повече от местния купувач.

Къде: Виетнам- град Хошимин (Сайгон) на западния бряг на река Сайгон; Хотел „Рекс“: 141 Nguyen Hue Boul.; Пазарът „Бен Тан“ (Ben Thanh): Le Loi.
Най-добро време: октомври-февруари.

>
27 септември 2010 г.

Тагове

маршрути

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти