Начало / Статии / Статии - Камбоджа

Как се яде тарантула в Камбоджа

Автор

/

Кои са тънкостите при хапването на тарантула и къде е най-добре да я опитате в Камбоджа.

Ако любимата част от пътуването за вас е опитването на нови ястия, Камбоджа има с какво да предизвика любопитството ви - от ароматни супи и кърита, през кокосов сладолед чак до... пържена тарантула.

Макар да звучи ужасяваща и писъкогенерираща, тарантулата е неочаквано вкусна вечеря. Ето някои тънкости при консумирането й.

Как точно се яде тарантула

Когато пържената (или в по-изискан вариант - панирана) тарантула пристигне пред вас на масата, разбира се най-напред трябва да се снимате, защото иначе никой няма да повярва, че сте способни на такъв гастрономически подвиг.

След това идва време за по-важната част - яденето. Започнете с краката - те са хрупкави като солети и много приятни на вкус (ако не се вглеждате много-много в космите по тях). Следва тялото. Внимателно отворете твърдата обвивка и вътре ще откриете крехко бяло месо, подобно на пилешкото.

Единствената част, която вероятно няма да харесате, е дупето, което е горчиво и като цяло разваля хубавото впечатление. Камбоджанците обаче си го хапват и него, така че вие решавате докъде ще ви стигне приключенският дух.

Къде е най-добре да поръчате тарантула

Тъй като тарантулата обичайно присъства в менюто на камбоджанците, можете да я намерите на много от пазарите или на улични щандове за храна. Ако това е първият път, в който опитвате това ястие, може би няма да ви хареса гледката на купа с паяци насред съмнителни хигиенни условия.

В туристическите градове като Сием Рийп и Пном Пен има ресторанти за туристи, където тарантулата пристига в чиния с нож и вилица, може би дори с гарнитура от ориз. Самите камбоджанци не я ядат по този начин, но за начинаещи е най-добрият вариант. Това удобство върви и с по-висока цена.

И накрая, да уточним, че макар и необичайно за нас, това е напълно безопасно блюдо, което няма как да навреди на здравето ви освен ако не е сготвено отдавна и не е преседяло дълго на топло. Затова изберете заведение или уличен щанд с много хора, където е сигурно, че храната се приготвя на момента.

Да ви е сладко!

>>> Ако си падате по екзотични кулинарни изкушения, вижте най-добрите оферти за пътуване в Камбоджа! >>>

Снимки: Мария Ангелова/NasamNatam.com

>
02 март 2017 г.

Тагове

екзотика

кулинарни изкушения

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти