Начало / Статии / Статии - Сърбия

Дяволският град в Сърбия - където си играят дяволите

Автор

/

Дяволският град е скален феномен в Сърбия, в чието създаване според легендите има пръст самият Сатана. Дали заради червеникавите скали, които мистериозно ту изчезват, ту израстват отново? Или заради Червения извор, от който извира киселинна вода?

Местните предания разказват, че някога имало едно село, в което живеели толкова вярващи и добри хора, че Дявола се ядосал и решил да ги предизвика. Направил така, че край селото бликнал киселинен извор (Дяволската река, която ще видите и днес), от който всички пили, а след това загубили разума си. Обезумелите селяни решили да направят сватба между брат и сестра. Като видял това, Господ се намесил и превърнал всички хора в скали.

Червеникавите скали на Дяволския град са разпръснати по склоновете. Система от дървени стълби ще ви отведе до най-интересните образувания. Всяка скална “кула” си има около 100-килограмова шапка, която я предпазва от влиянието на слънцето, вятъра и дъждовете. Казват, че падне ли шапката, дните на кулата са преброени - влагата прониква в основите й и тя се срива. Според мнозина обаче няколко години са нужни на падналата кула да израсне отново. Чудо на природата или мит?

Смята се, че киселинната вода е причината за израстването на новите скални комини - като непрестанно разяжда вулканичната скала. Днес това обяснение звучи научно и логично, но за местните хора в миналото гледката на падащите и израстващи кули е била обезпокоителна. Дяволска работа, решили те. Така и се появило името на местността.

Броят на скалните образувания днес е над 200, като всяка скала е между 2 и 15 м висока. Има две наблюдателни площадки, от които можете да видите природния феномен в цялата му величественост.

Съвет: Най-доброто време да видите Дяволския град е по залез. Планирайте маршрута си така, че да сте тук малко преди слънцето да скрие.

Пътеката към Дяволския град е красиво и успокояващо място. По нея ще минете покрай два извора (Дяволската река и Червения кладенец), които се сливат по-долу, дървени мостчета и дървени скулптури, скрити в горските сенки.

Местните вярват, че ако намокрите дрехата си с вода от Червения извор (цветът се дължи на високото съдържание на минерали) и после постоите в параклиса “Света Петка” над него, ще получите изцеление на болестите си. Много посетители връзват парцалчета и салфетки на клони пред параклиса, за да се помолят за излекуване на болка или сбъдване на желание.

Полезна информация: На място при Дяволския град има паркинг, ресторант и галерия. Намира се на 90 км от Ниш.

Вижте актуалните оферти за екскурзия до Ниш!

 

>
13 февруари 2023 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти