Начало / Статии / Статии - България

8 изгодни екскурзии в България през октомври

Автор

/

Есента настъпва, но времето за пътешествия съвсем не е приключило. За ден или два, не спирайте да опознавате България. Сега е времето да попълните пропуските си сред най-известните забележителности в страната ни, или да откриете нови дестинации. Ето 8 от най-изгодните предложения за пътуване в България през месец октомври.

Еднодневни екскурзии в България през октомври:

1. Цари Мали Град

Направете си разходка от праисторията през късната античност чак до наши дни – възстановката на крепостта Цари Мали Град е чудесно направена. Дотук може да ви отведе панорамен асансьор, а може и да изминете екопътеката до крепостта. С деца сте? Вземете  и тях! Тук има и детски парк с въжени мостове, катерушки и други забавления.
 

2. Белоградчишките скали и пещера Магурата

Казват, че природата е най-добрият художник. Докато е работила над Белоградчишките скали и пещера Магурата, природата наистина се е постарала много. Неповторима палитра от величествени гледки, спиращи дъха панорами и уникални пещерни образувания. Както и стари легенди, които разказват за любов, омраза и смелост. А случи ли се мъгливо време, ще почувствате мистичността на скалите.
 

3. Църногорски манастир и Перник

Църногорският манастир (или Гигински манастир) се намира близо до София и е една от обителите, запазили духа на християнството. Изписаният в ярки цветове манастир със сигурност ще ви хареса. След това за разнообразие нахлупете миньорска каска и влезте в автентичните минни галерии на Музея на минното дело в Перник.
 

4. Рилски манастир

Манастирът е един от най-значимите културни паметници в България, включен в списъка за Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Основан е през X век от българския светец Иван Рилски. Той е най-големият манастир в България, състоящ се от 5 етажа като 4 от тях са видими и един подземен. Тук можете да видите църквата "Рождество Богородично” с Чудотворната икона на Дева Мария, както и Хрельовата кула построена през 1335 г. Да не забравяме и прочутите мекици от Рилския манастир, и овчето кисело мляко.
 

5. Пещера Леденика и Враца

Открита през 1961 г. и наскоро обновена, пещера Леденика дължи името си на ледените сталагмити, стлактити и сталактони, които се образуват през зимата близо до входа. Пещерата е била известна още по османско време, когато в нея овчарите съхранявали овчето мляко. Темпетатурата варира от -7 до 15 градуса. Така и така сте близо до Враца, вижте паметника на Христо Ботев и посетете Етнографския възрожденски комплекс "Софроний Врачански”, както и Историческия музей на града, където се съхранява Рогозенското съкровище.
 

Двудневни екскурзии в България през октомври

6. Перперикон, Татул и Златоград

Родопите – планината на Орфей. Ще почувствате колко невероятно е това място, което пази в себе си мистицизма на траките, съхранен в Перперикон и Татул. Ще станете част от запазените традиции в етнографския комплекс в Златоград. Ще посетите и прочутия храмов комплекс „Успение Богородично”, изграден и стопанисван всеотдайно от отец Боян Саръев.

 

7. Хасково, Ивайловград и Одрин

Източните Родопи често остават извън маршрутите на туристите, а точно по това време на годината планината се къпе в цветове и се превръща в магически декор за градове и селца. Застанете в подножието на най-високата в света статуя на Богородица с Младенеца в Хасково (вписана в Книгата на Гинес), посетете античната вила Армира край Ивайловград, а накрая отскочете до близка Турция, за да видите Музея на здравето, джамията Селимие и българската църква Св.св. Константин и Елена в Одрин.
 

8. Арт почивка в Банско

Ако искате не само да разглеждате забележителности, но и да събудите креативността си, арт почивката е перфектната комбинация от тези две неща. Освен че ще видите и научите много за миналото на Банско, ще се научите да творите красиви предмети с ръцете си и ще се върнете вкъщи със сувенир, изработен от вас самите.
 

Снимка: Thinkstock/Gulliver

>
25 септември 2020 г.

Тагове

археологически музеи

идеи за уикенд

културен туризъм

манастири

пещери

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти