Начало / Статии / Статии - България

Магурата - една от най-посещаваните благоустроени български пещери

Автор

/

Магурата е сред най-посещаваните благоустроени български пещери. Намира се в Западния Предбалкан, в Рабишката могила, известна и като Магура (от старославянски - хълм, могила), откъдето идва и името на пещерата.


Входът на пещерата е в стар понор, разположен на югозападния склон на Рабишката могила (на 371 м н.в.), а изходът е на противоположния склон, при Рабишкото езеро. По произход то е тектонско и е най-голямото вътрешно езеро в България, дълбочината му е 35-40 м.

Магурата е една от големите български пещери - с площ 28 600 кв.м и обща дължина с разклоненията 2500 м. Представлява широка главна галерия с добре оформени шест зали и три странични галерии. Най-голяма и внушителна е Триумфалната зала (128 м на 58 м и височина 21 м). Сред множеството синтрови образувания ярко се открояват Сините купни.

Дъното на малката зала Срутището е покрито със скални блокове, отчупени от тавана и стените. Залата Падналия бор е най-ниската точка на пещерата - 50 м по-ниско от входа. Тук е Падналият бор - най-големият сталагмит в изследваните български пещери, дълъг е над 11 м, диаметърът му в основата е 6м. В тясната Зала на Тополата сред повалените скални образувания се извисява висок (6,2 м), тънък сталагмит, дал името на залата.

Прилепната галерия е наречена така заради колонията прилепи, които я обитават. Алеята на рисунките завършва с живописните зали Слънчевата, Глинените гърнета и Мрачната. В третата галерия са Тронната зала и тесният коридор Фиордите, известен с пещерното мляко - мека маса от отложени от водата калциеви соли, преди да се втвърдят в скала.

Украса на пещерата са безброй синтрови езерца и джобчета, колоритни и причудливи сталактити, сталагмити и сталактони. Залата на сталактоните е царството на величествените сталактони. Най-известни и красиви са Органът и Големият сталактон , който е с височина 20 м и диаметър 4 м.

Любопитно: В Магурата са открити кости на пещерна мечка, пещерна хиена, див кон и др. По стените й се намират скални рисунки от ранната бронзова епоха. Те са рисувани по различно време (периода от 1200-3000 г. пр.Хр.) с прилепно гуано (тор). Изобразяват фигури, животни, растения и др. Особено ценен е слънчевият календар. Рисунките в Магурата са уникални образци на пещерното изкуство на Балканския полуостров.

Къде: близо до село Рабиша, на 18 км от Белоградчик, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
08 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

Магурата

пещери

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти