Начало / Статии / Статии - България

Пещерата Козарника - изключителна праисторическа находка за България и Европа

Автор

/

Археологическите проучвания в Козарника започват в края на 90-те години на XX в. Още при първите разкопки става ясно, че находките са сензационни - откриват се следи от човешко присъствие отпреди 1-1,4 милиона години.

Обитателите на пещерата са изработвали примитивни сечива  от кремък и кост. Заедно с многобройните кремъчни оръдия археолозите откриват и много кости от див кон, носорог, мамут, които първобитните хора са ловували, за да се препитават, както и от саблезъб тигър, пещерна мечка, архаични видове хиени, пантери, които се случвало да убият, за да се защитят. Дотогава за някои от тези животни не били откривани данни, че са обитавали българските земи, както и територията на цяла Югоизточна Европа.

Ловците от ранната старокаменна епоха (палеолит) са били далечни предци на хомо сапиенс (съвременния човек). Те са представители на вид, близък до хомо еректус - изправения чивек, почвил се в Африка в резултат на еволюцията на по-ранни хоминиди (изкопаеми предци на човека).

Козарника се намира в района на Белоградчик. Тя е малка пещера - дължината й е около 200 м, но  е един от най-важните праисторически обекти в България и Европа. Изследва се без прекъсване от 1998 г. до днес от българо-френска експедиция, ръководена от българския археолог Николай Сираков и французина Жан-Люк Гуадели. Находките в Козарника са най-ранните следи от човешко присъствие в Европа и показват, че заселването на европейския континент започва вероятно на Балканите.

Любопитно: Човечеството се зародило в Източна и Централна Африка. Тук в периода преди 5-1 милиона години живял най-ранния, известен на учените хоминид - австралопитекът(т.е. южна маймуна). С течение на времето австралопитекът еволюирал в няколко различни типа - хомо хабилис (сръчен човек) и хомо еректус (изправен човек). Преди 1.7 милиона години прачовеците започнали да се разселватпрез Мала Азия в Кавказ и Южна Азия. Откритията в Козарника доказват, че разклонение от тези групи е тръгнало на север-североизток и е минало през Балканите, откъдето постепенно е заселило цяла Европа.

Къде: на около 10 км от Белоградчик

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"
 

>
03 септември 2012 г.

Тагове

пещери

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти