Начало / Статии / Статии - Сърбия

Белмужиада – сръбският празник на здравата мъжка ръка

Автор

/

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Без повод да е, празник да е!

Едно традиционно ястие е достатъчна причина за сърбите от град Свърлиг, за да се отдадат на смело и безотговорно тридневно празнуване. И тук съвсем не става дума за скромни хапки-пийки на кварталните пияници, а за мащабен събор-фестивал с повече от 60 000 посетители за три дни - Белмужиада.

Какво е белмуж?

Белмуж е специалитет, характерен за планинските части на Югоизточна Сърбия – Неготин, Свърлиг, Пирот. Приготвя се по специфична технология от овче или краве сирене, което се слага в тенджера, докато се разтопи, след което се добавят бяло или царевично брашно и сол.

Рецептата изисква поне два дни разбъркване на сместа, което е изтощителна дейност, изискваща здрава, мъжка ръка. Оттам и името на деликатеса – белмуж.

Знаете ли, че...

в някои части на Северна България също се приготвя ястието бял мъж, по сходна рецепта. В българските традиции то е свързано с Петровден. В наши дни е почти невъзможно да го откриете, освен ако някоя баба не ви е поканила на гости вкъщи. Търсете бял мъж в Троянско, Габровско, Севлиевско.

Белмужиада – три дни яли, пили...

Белмужиадата  в Свърлиг се провежда от 2006 г. насам, винаги в първия уикенд на август на стадион Пастирище, на брега на река Свърлишки Тимок. По време на празниците има по много музика, сръбски специалитети начело с белмуж, пастирски игри, празнични шествия.  

Как да стигнете

Свърлиг се намира на около 170 км от София, като е добре да планирате поне една нощувка. Можете да стигнете с кола или с организирана екскурзия за Белмужиада (за да избегнете обичайното пазарене кой ще пие - кой ще кара).

Вижте актуалните  оферти за пътуване до Сърбия!

>
05 август 2021 г.

Тагове

гастрономия

кулинарен туризъм

кулинарни фестивали

любопитно

традиции

Забележителности наоколо

Избрани оферти