Начало / Статии / Статии - България

Пещерата Магурата край Белоградчик

Автор

/

Магурата се намира в Северна България, в южния склон на карстовия рид Рибашка могила, на 17 км. северозападно от Белоградчик. Пещерата се състои от няколко големи и малки зали и е истински шедьовър на природата. Попаднал сред плетеницата от сталакмити, човек сякаш се намира в неземен, вълшебен свят.

В пещерата има останки от живот – като се започне от неолита и се стигне почти до края на римската епоха. Известно е обаче, че най-многобройни са били нейните обитатели през каменно-медната епоха. Следи от човешкото присъствие от този период са открити във всички галерии.
 
Най-оригиналният паметник в Магурата  са рисунките по стените на една от галетиите. Те са уникално творение на човека от праисторическата епоха, тъй като подобни изображения не се срещат никъде  в цяла Югоизточна Европа.
 
Рисунките се разпределят в осем групи, сред тях има 55 женски, 23 мъжки, 11 животински фигури и 16 знака. Сцените са посветени на култа към плодородието, а знаците представляват символи, свързани с магическите обреди, които обитателите на пещерата изпълнявали, за да измолят помощ от божествата в трудната борба за оцеляване.
 
Рисунките са правени през различни периоди – енеолит и бронзова епоха, а някои са по-късни. Най-ранно е изображението на препускащ кон, което се отнася към края на палеолита (около 12000 г. пр. Хр.). Рисунката е изпълнена със светлокафява охра. Много по-късно линиите са повторени с прилепно гуано.
 
Любопитно: Пещерни рисунки на праисторическия човек са открити още през 1879 г. в пещерата Алтамира, Испания. Там през XII хил.пр. Хр. били изобразявани коне, елени, мечки, мамути. Предполага се, че тези рисунки са правени при специални обреди, с които древните ловци омилостивявали своите жертви, за да имат успех в добиването на храна. Подобни рисунки са открити още във Франция, Сахара, Мала Азия и също представят изображения а животни. Навсякъде сцените изобразяват животните в движение. На някои места са нарисувани ловци, които мятат копия. Техниката за приготвянето на боите е една и съща- стрити минерали и животински продукти.

>
03 юли 2013 г.

Тагове

Магурата

пещери

Забележителности наоколо

Избрани оферти