Начало / Статии / Статии - България

Дом на виното в София

Автор

/

Разположен малко встрани от центъра на София, но със сигурност заслужаващ си посещението, националният Дом на виното вече може да бъде посещаван като туристическа атракция.

Снимки: Мария Ангелова

Намира се в избата на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Това е най-старата и единствена винарска изба на територията на София, която разказва историята на виното.

Малко след Освобождението на това място е изградена бирена фабрика – пивоварна фабрика Павлово. През 50-те години на миналия век в сградата на пивоварната се настанява Институтът по винарска промишленост, а в подземната част на зданието е изградена винарска изба.

Тук в продължение на десетилетия кипи научна дейност за развитие на винени сортове и вина, провеждат се изследвания и експерименти, отлежават вина и спиртни напитки.

Днес в Дом на виното в София се пазят бутилки вино от реколти отпреди 10-70 години. На едно място са събрани повече от 150 вида вина и спиртни напитки, които можете да дегустирате под вещото ръководство на енолози.

Изложени са и инструменти, използвани при производството на вино преди години, така че посещението на избата е като разходка из музей на виното в София.

Посетителите могат също така да се включат в семинари по дегустация. Домът на виното е приютил историята на винопроизводството в България, а енолозите там ще се погрижат да докоснат сетивата на всеки.

Адресът на Дом на виното е бул. Цар Борис III 134, входът е през цигарената фабрика откъм ул. Гусла, точно срещу висшето училище по застраховане. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 818 49 50 или на office@wineinbg.org.

Цена на посещение на Дома на виното – 5 лв. (тази сума може да се използва за покупка от магазина на музея), има и различни варианти за посещение с дегустация.

>
30 април 2015 г.

Тагове

винен туризъм

идеи за уикенд

любопитно

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти