Начало / Статии / Статии - България

Подут корем и запек на път - как да се справите

Автор

/

Един от най-често срещаните проблеми на път, за който твърде малко се говори. Няколко решения как да го избегнете.

Тежест в корема, нередовен стомах или подут корем - има хиляди начини да кажем “запек” по по-лицеприятен начин, но както и да го наречем, това си остава един доста неприятен проблем, който сполетява 90% от пътуващите.

Туристически запек. Симптомите са ясни - тръгвате на екскурзия или почивка и изведнъж храносмилателната и отделителната ви системи започват да работят по странен за вас начин. Понякога този проблем може да продължи до 7 дни, а в най-тежките случай, това неразположение трае до края на пътуването и се решава едва след стъпване на родна земя. Вие обаче можете да се избавите от него. Ето и нашите препоръки:

Не спирайте да ядете

Когато сте в нормална среда, вие ядете по сравнително идентичен график всеки ден - сутрин, обед и вечер. Дори и да не закусвате, а само да пиете кафе - това пак е част от вашия режим. На път обаче много хора променят рязко своите навици и това води до споменатото неразположение. Докато пътувате, не яжте сандвичи и боклучави храни. Когато това е възможно, се хранете със супи или готвени ястия. Ако пътувате със самолет - изяждайте цялото си меню - то е съобразено с вашите нужди.

Консумирайте в режим

Независимо от часовата разлика е желателно да консумирате макар и малки порции храна в часовете, когато вашият организъм е свикнал да се храни. Това ще намали физическия стрес от рязката промяна в типа и честотата на хранене. Избягвайте да консумирате каквото и да било между храненията. Нормално е да искате да вкусите от всякакви бонбони, близалки, сладоледи, понички и други вкусотии, които новият за вас град или държава ви предлага. Ако искате да го направите, нека да е част от стандартното ви ядене. Например обяд + фунийка сладолед. Ако обаче между обяда и вечерята изядете няколко лакомства, които в нормалното си ежедневие не бихте яли по това време - честито. Вече сте на крачка от подуването.

Пийте кафе и чай

Зеленият чай влияе добре на перисталтиката на червата и го има във всяка точка на света. Добре е да пиете по една чашка всяка сутрин на закуска. Не го приемайте като питие за удоволствие, а по-скоро като лекарство. Дори и да не ви харесва - ще сте му много благодарни впоследствие.

Кафето също е един от естествените диуретици, които бихте могли да консумирате. Като изключим американското кафе, което всеки европеец сравнява с негърска пот или сок от чорапи, всяко друго кафе може да ви свърши работа. Най-добре сутрин на закуска.

Движете се!

Накрая, но не на последно място, е движението. Пътуването често е свързано с много седене - в автобуса, влака, самолета. Това е доста неестествено и действа зле на организма. За да намалите ефекта от дългото седене, опитайте се по време на екскурзията си да обикаляте повече време пеша. Това в комбинация с горните съвети ще ви накара да чувствате стомаха и червата си наистина добре.

Краен случай

Ако в крайна сметка не можете да изпълните нито един от споменатите съвети, има и решение под формата на разхлабителен чай или медикаменти. За щастие, във всяка държава по света фармацевтите са обучавани до голяма степен на латински и не е нужно да знаете месните наименования на марки лекарства, за да поискате това което ви трябва. Просто кажете на фармацевта в аптеката, че ви трябва лаксатив и той с радост ще ви даде мечтаното хапче. Важното е да слушате внимателно как да го използвате, за да не останете неприятно изненадани в самолета или друго превозно средство.

>
01 април 2017 г.

Тагове

любопитно

съвети

запек

здраве

Забележителности наоколо

Избрани оферти