Начало / Статии / Статии - България

12 изненадващи идеи за пътуване с половинката

Автор

/

Илюстрация от "203 предизвикателства за пътешественици"

Най-сигурният начин да задържиш любимия човек за дълго до себе си, е да го провокираш с нови и интересни идеи (за пътуване, бихме казали ние, но ние сме си пристрастни!).

Ако по някаква причина си останал без идеи, ето няколко – от секция „стандартни“ до наистина щури, които ще ви заредят с приключенски дух. 

Всички идеи са взети от един неизчерпаем сборник с предизвикателства за пътуващи хора – книгата „203 предивзикателства за пътешественици“, която е чудесен подарък за всеки, с когото обичаш да пътуваш.

1. Потопете се в топъл минерален басейн на открито, докато вали сняг

В България и по света има много топли минерални басейни на открито. Колкото и да са приятни през лятото, най-невероятното усещане е да се потопиш в тях, когато е зима, когато от небето падат снежинки, а ти се киснеш в топла минерална вода и хич не ти пука за разни подробности, като мнението на синоптиците, или градусите на въздуха, които започват с “минус”...

Не забравяйте хавлия, за да се подсушите възможно най-бързо на излизане от топлата вода. Вземете и любимата си топла напитка в термос за пълно блаженство.

2. Предизвикателство за изгубени и намерени двойки

Отидете на ваканция в далечен град заедно с любимия си човек. Веднъж пристигнали там, разделете се и се опитайте да се намерите. Голямата гатанка е как ще играете играта: дали ще правите това, което обикновено правите, за да може вашият партньор да ви намери; или ще потърсите дейности, които мислите, че вашият партньор ще извършва? Романтичните градове с компактни центрове (като Виена или Амстердам) са добър вариант.

3. Организирайте пътешествие с теснолинейката (а тя си има романтична легенда)

Последната теснолинейка в България си е истинско приключение. Между гарите Септември и Добринище преминавате бавно и тържествено през три планини – общо 125 км за малко над 5 часа. Има три влака дневно в едната и в другата посока. Непременно подишайте планински въздух на открито между вагоните. По трасето на теснолинейката се намира и най-високата жп гара на Балканите - гара Аврамово (1276 м).
Знаете ли, че… Старите хора разказват, че в миналото младите мъже скачали в движение от първия вагон на влака, за да наберат цветя за любимите си, и се качвали на последния. Това се смятало за много романтичен жест.

4. Посетете винарна

Много български винарни организират специални събития и дегустации, на които канят посетителите да се включат в зарязването на лозето, дегустации, музика и други забавления. Една романтична разходка сред лозята с чаша от най-доброто вино вероятно също ще е напълно достатъчна.

5. Изкачете заедно нов връх (и отворете шампанско горе)

Качете се нависоко и се почувствайте като божества, които оглеждат владенията си. Ако маршрутът е труден, ще ви сближи това, че трябва да се подкрепяте един друг. Отбележете изкачването на върха с бутилка шампанско. Това си е постижение, което заслужава подобаващо празнуване!

Почерпете вдъхновение от… Джак Керуак го е казал най-добре: “Защото накрая няма да си спомняш времето, което си прекарал в офиса си или в косене на ливадата си. Изкачи проклетата планина”.

6. Отидете на пътешествие с каравана

С караваната сами избирате гледката, която да имате сутрин с кафето. Независими сте. А и чувството е почти като че ли сте си у дома. Ако не е дошъл моментът да си купите първата каравана, наемете си - за няколко дни щастливо пътуване без графици и планове.

7. Изпийте по едно в леден бар

Всеки знае да води девойката си в кварталното кафене. Тук обаче отиваме на друго ниво.

Слагайте шушоните и наушниците и поръчайте едно голямо в бар, където няма нужда да искате лед към питието си… Някои от най-добрите ледени барове по света са в Юкасерви (Швеция), в Hotel de Glace (Квебек, Канада), бар Chillout (Дубай), бар Minus 5 (Ню Йорк, САЩ), Aurora Ice Bar (Аляска, САЩ), Xtracol Ice Bar (Амстердам, Холандия), Ice Club Roma (Рим, Италия).

8. Слезте на случайна спирка

Поне веднъж тръгнете на пътешествие с една-единствена точка в маршрута - началната. Понякога е хубаво да се оставиш в ръцете на съдбата. А тя винаги има интересни идеи за това с кого и с какво да те срещне. Качете се в колата и единият, със завързани очи, трябва да дава наставления на другия – „След две преки завий наляво“. Или просто отбийте на първата табела за място с шантаво име и вижте къде ще се озовете.

9. Направете си състезание на стоп

Определете крайната дестинация. Разделете се и вижте кой ще стигне на стоп дотам по-бързо. Пристигналия втори черпи първите питиета.

10. Качете се на покрива на сграда и се насладете на гледката

По света туристите са готови да се разделят със сериозни суми, за да се качат на Емпайър Стейт Билдинг или на други небостъргачи с наблюдателни площадки. Не го правят обаче в собствения си град, където удоволствието най-вероятно е безплатно. Дори да нямате небостъргач наоколо, разпитайте за висока сграда, в която можете да влезете безпрепятствено (все имаш приятел, който живее на 12-я етаж), за да се качите на покрива и да изпиете една лимонада с гледка.

11. Отседнете в хотел в собствения си град

Отседни в дизайнерски хотел, в симпатична къща за гости, винарна или спа хотел в собствения си град. Избери си специален уикенд, в който презареждането на батериите няма да е свързано с изминаване на километри, а с отказа да се тревожиш за каквото и да било - от това какво ще вечеряш до това за смяна ли са чаршафите...

12. Заведи половинката си на пътуване-изненада

Наближава събота. Седите и мислите къде да отидете... и мислите и седите... и май повече седите, отколкото мислите… Звучи ли ти познато? Ако да, сега е моментът да организираш незабравимо пътуване за половинката си.

Как да го направиш: Знаеш, че половинката ти е на вълна “нови места”, остава да избереш място и да предоставиш само базова информация: къде и в колко часа да се чакате и какво да носи той (в зависимост от плана - удобни обувки, сандвичи, бинокъл, хамак, сушени червени боровинки...). В уреченото време се появи и в тържествено мълчание отведи любимия си човек към транспортното средство. За още по-силен ефект, подготви и някакво специално преживяване на място (езда, среща с интересен човек и т.н.).

***

За да подариш още вдъхновение на човек, когото обичаш, книгата „203 предизвикателства за пътешественици“ е тук. или в най-близката книжарница.

>
18 януари 2024 г.

Тагове

идеи

идеи за уикенд

любопитно

романтика

свети валентин

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти