Начало / Статии / Статии - България

Гигински манастир Св.св. безсребърници Козма и Дамян

Автор

/

Манастирът съществувал още по времето на Втората българска държава и бил изографисан от местни майстори. При завладяването на България от турците манастирът оцелял, защото бил скътан в планината.

Оформил се като стопанско и просветно средище през първите два века от турското робство. През 17 в. край стените на манастира ставал голям пазар, на който се събирали селяни и търговци от цялата околия. При основаването на Пиротския пазар светата обител била опожарена като нежелан съперник. Възстановили я в началото на 19 в. хилендарски монаси. Почти веднага в манастира било открито килийно училище.

Към края на 19 в. манастирът преживял повторен духовен и стопански разцвет. Владеел хиляди декари земи и гори, притежавал стотици глави добитък и собствена мандра. През 30-те години на 20 в. монасите осигурявали безплатно летуване за бедни деца от София и Перник. След 1944 г. манастирът бил превърнат в концлагер, а след това в пионерски лагер. Постепенно сградите били изоставени, а църквата, книгите и иконите били разграбени. През 1998 г. започнало възстановяване на светата обител. Малко по малко сградите са ремонтирани, възстановява се и стопанството към манастира.

Любопитно: На метри от манастира има аязмо с лечебна вода, която блика между корените на вековен дъб. Първата напълно възстановена сграда е тази на аязмото. В началото на 2007 г. с молебен е направена първата копка за пълното възстановяване на манстира. Първоначално са реставрирани трапезарията, хамбара и църквата, а след това и жилищните постройки.

Общи данни за манастира: Гигински манастир "Св.св. безсребърници Козма и Дамян", 12 в., действащ, мъжки, храмов празник - 1 юли и 1 ноември, паметник на културата

Къде: 5 км от с.Гигинци, 18 км югозападно от град Брезник

Кога: целогодишно

>
05 март 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти