Начало / Статии / Статии - България

Клисурски манастир Св. Петка

Автор

/

След възкачването на трона на цар Иван Асен II през 1218 г. България станала една от най-могъщите държави не само на Балканите, но и в Европа. Следвайки политиката на предшественика си Калоян, той започнал да строи църкви и манастири и да пренася мощи на светци в столицата Търново.

През 1238 г. Иван Асен II наредил да бъдат пренесени мощите на св.Петка Българска от родния й град Епиват, на Мраморно море, в Търново. На път за столицата литийното шествие с мощите на светицата и начело с българския цар минало през Люлин планина и спряло да пренощува под връх Укреплението, на мястото на днешния Клисурски манастир. Св.Петка осветила с нетленното си тяло мястото, където останала няколко часа, а местните хора построили тук църква, около която постепенно възникнал манастир. Нарекли го на името на светицата - "Св.Петка".

Според предания манастирът бил много красив  и привличал поклонници отблизо и далеч. Той бил част от Софийската Мала Света гора. Малко се знае за историята му, тъй като в пожар в средата на 20 в. архивите и библиотеката му изгорели. През 19 в. и в началото на 20 в. манастирът бил мъжки и заможен.

През 1956 г. старата манастирска църква, строена преди повече от 300 години, внезапно рухнала от само себе си. Само за две години тогавашната игуменка на манастира, майка Мария Магдалина - рускиня по произход, родена в Киев преюз 1896 г. - събрала дарения и построила новата църква. На иконостаса са подредени запазените икони от старата църква, вътрешното пространство е цялото изписано. Клисурският манастир е най-впечатляващ с красивите си външни стенописи по църквата и жилищните сгради.

Любопитно: Света преподобна Параскева Епиватска, наричана Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. тя е родена в гр.Епиват, на Мраморно море, в семейството на богати българи. От малка проявявала склонност към усамотение и размисъл. Когато родителите й починали, тя раздала цялото си богатство на бедните и се отдала на монашески живот. Погребана била в родния си град Епиват. Светите й мощи били пренесени от цар Иван Асен II в Търново през 1238 г. и останали там, в църквата "Св.Петка" до 1393 г. След дълги странствания те били положени в катедралата в Яш, Румъния, през 1641 г., където се намират и досега.

Общи данни за манастира: Клисурски манастир "Св.Петка", 13 в., обновен през 18-19 в., действащ, девически, храмов празник - 14 октомври

Къде: 1,5 км от с.Клисура, 8 км от Банкя, София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
24 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти