Начало / Статии / Статии - България

Неделишки манастир Св. Атанасий край Драгоман

Автор

/

Дарителски надпис на южната стенана църквата към Неделишкия манастир "Св. Атанасий" съобщава, че тя била обновена през 1846 г. Тогава бил ремонтиран и разширен целия манастирски комплекс, който съществувал вероятно от 16 в.

От средата на 19 в. манастирът се превърнал в най-посещаваната и значима света обител в Драгоманско. Манастирският комплекс включвал голяма кухня (магерница), странноприемница за поклонниците, жилищни и стопански постройки. Бил оживено културно-просветно средище, имало и училище. До днес са оцелели само църквата, една жилищна и една стопанска постройка, които са полуразрушени.

Църквата "Св.Атанасий Александрийски" е изградена от камък и е без купол. Смяната на сезоните била изключително важна за земеделците. Вероятно затова този сюжет е често срещан в украсата й. Зимата и лятото са символично представени и върху примитивните каменни изображения от външната страна на западната й стена. Точно над вратата има релеф на колан от женска народна носия с пафти. Украсата на църквата въплъщава фолклорните вярвания на българите от Възраждането и затова е ценна не свамо като произведение на изкуството, но и като исторически източник.

Каменните релефи са дело на майстори от радомирското село Пещера. Народът вярвал, че св.Георги и св.Димитър са братя близнаци. Първият символизирал лятото, а вторият - зимата. Вляво от входа на църквата е изобразен св.Геогри (лятото) как пронизва змей с копие. Вдясно е релефът на св.Димитър (зимата), яхнал кон. Запазените стенописи били рисувани през 1879-1882 г. от местния зограф Гиг Симеонов, от с.Цацаровци. Това обяснява неповторимия колорит и живописност на изображенията , които нарушават традиционните канони на иконописта.

Любопитно: Според народните вярвания при сътворението на света шестима юначни братя си поделили земята и небето, най-малкият - Атанас, победил снеговете и ледовете. Затова Атанасовден (18 януари) преполовява зимата  и празникът е известен като "среди зима".  На този ден св.Атанас яхва белия си кон, захвърля кожуха и по бяла копринена риза излиза в планината и се провиква "Иди си зимо, за да дойде лятото!" Почита се и летния св.Атанас, чийто празник е 5 юли.

Общи данни: Неделишки манастир "Св.Атанасий". 19 в., недействащ, храмов празник - 2 май

Къде: 17 км от Драгоман, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
28 септември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти