Начало / Статии / Статии - България

Билински манастир Св. Архангел Михаил

Автор

/

Легендите свързват възникването на манастира с периода на византийското владичество (1018 -1186), когато местният феодал Милутин основал светата обител с разрешението на византийския император.


В двора на днешния има останки от зидове и стени, вероятно от 14 в. а в югоизточната част на двора - руини от кула. Вероятно обителта е била оградена с дебели крепостни стени с висока отбранителна кула, нещо характерно за манастирите през Средновековието.

Първите писмени сведения за съществуването на Билинския манастир са от 16 в. Тогава към манастира имало килийно училище, което действало до 19 в. През 17-18 в. манастирът бил културен и просветен център в областта и поддържал контакти с манастири от Русия и Атон. За това свидетелства намереният Псалтир, отпечатан в Русия през 1864 г. През 16 в. на мястото на голямата (вероятно рухнала) църква бил построен нов, по-малък храм. Поради стръмния терен източната му част почти е вкопана в земята.

Църквата има просторно преддверие и издължена молитвена зал. В източната част на храм а са по-старите и примитивни изображения от края на 16 в. Стенописите в западната част са по-изкусни и датират от края на 17 в. По това време били построени жилищните и стопанските сгради. Манастирът бил възобновен през 1855 г., но след това постепенно западнал и запустял.

Любопитно: Мястото, на което е построен манастирът, се смятало за свещено още от езическите времена защото имало свещен извор. Наблизо е местността "Русалимски гробища" или "Русалимски побити камъни". Според народните вярвания неделята преди или след Петдесетница се смятала за Русалска. Тогава бродели духове, наричани русалии. Те наказвали грешниците с отнемане на ръце и крака. През тази седмица млади хора, облечени в бяло, обикаляли селата, подобно на коледарите. Играели се русалски хора за здраве и се разигравали сценки. Младежите носели мечове, които кръстосвали над болните, за да прогонят болестта. Събирали подаръци и пари за строеж на училища, мостове и църкви.

Общи данни за манастира: Билински манастир "Св.Архангел Михаил", 12 в., обновен през 19 в., периодично действащ, храмов празник - 8 ноември, паметник на културата.

Къде: 16 км от град Брезник, област Перник, България

Кога: целогодишно

>
28 януари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти