Начало / Статии / Статии - САЩ

Хил Кънтри - странични пътища и калпачета от син вълнен плат

Автор

/


Дълбоко в сърцето на Тексас има място, което местното момче Линдън Б. Джонсън нарича „едно специално кътче от имението на Бога“, област със зелени пасища, варовикови скали с широки склонове и гъсти дъбови гори, богата на криволичещи потоци, реки и езера.

Хил Кънтри, Фредeриксбърг, Тексас, САЩ

С една семпла красота, която се издига и пропада, но никога не достига височина по-голяма от 570 м, тексаската Хил Кънтри, с размерите приблизително на Кънектикът и аномалия в общо взето плоския Тексас, е заселена в средата на ХІХ в. от предимно германски имигранти, чието етническо влияние все още може да бъде усетено във и около най-хубавия град в областта, Фредериксбърг, наречен на княз Фредерик ІV Пруски.

Повече космополитен, отколкото каубойски днес, покрай неговата широка Главна улица се редят шикозни магазини, антикварни магазини, художествени галерии, множество старовремски хотели и пансиони (една причина за популярността на града) и малки германски заведения, което прави похапването на виенски шницел толкова лесно, колкото и на пържена пилешка пържола.

Извън Фредериксбърг 21-километровият път „Уилоу Сити Луп“ лъкатуши през някои от най-красивите места в областта, несравними по време на цъфтенето на диворастящите цветя, когато вълнообразните хълмове на Тексас са покри-ти с море от възморави лупинуси (цветето на щата), ивици от огнено оранжево-червени кастилеи и повече цветове, отколкото ще откриете в палитрата на който и да е импресионист.

Никой друг щат не се гордее с повече диворастящи цветя от Тексас – около 5000 вида, една четвърт от съществуващите в Северна Америка. Огромният успех на щата в размножаването на диворастящите цветя и на проектите за разкрасяване на магистралите до голяма степен се дължи на Лейди Бърд Джонсън, затова първата спирка на всеки любител на цветята трябва да бъде уникалният 720-декаров изследователски център по диворастящи цветя „Лейди Бърд Джонсън“, основан от нея през 1982 г., на нейния седемдесети рожден ден.

Центърът дава възможност за запленяващо надзърване в дейността по опазването и възстановяването на местната флора на рождения щат на Лейди Бърд и на цяла Северна Америка. Град Бандера се рекламира като Световната каубойска столица, колкото заради броя на семплитедо-луксозни ранчо, толкова и заради световните шампиони по хващане с ласо (осем в последна сметка), които са родени тук.

Град Кервил, разположен високо над река Гуадалупе, се гордее с Музея на каубоите художници на Америка. Желаещите да се упражняват в гребане по бурната река Гуадалупе обикновено спират първо в „Грюне“, чиято семпла зала „Грюне“ от 1878 г. (най- старата непрестанно действаща танцова зала в Тексас) и нейните седмични курсове по тустеп правят всеки влязъл в нея посетител танцуващ шут.

Къде: Фредeриксбърг, 105 км североизточно от Сан Антонио, Тексас, САЩ
Най-добро време: сезонът на диворастящите цветя е от ранна пролет до ранна есен.

>
13 март 2012 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти