Начало / Статии / Статии - Мексико

Как изглежда градът, от който идва текилата

Автор

/

Повечето хора вече знаят, че шампанското и бордото носят имената на градовете или областите, в които са създадени, но малцина осъзнават, че текилата също носи името на родното си място. Ако обръщането на малки чашки с огнена течност е ваша страст, добавете малкото мексиканско градче Текила в списъка с дестинациите, които да посетите поне веднъж в живота си.

История на град Текила в няколко реда

Градчето Текила съществува доста преди появата на взелата името му алкохолна напитка. На езика на индианците науатъл Текила означава “Място за отдаване на почит”. Още преди векове местните използвали сърцевината на растението агаве, което расте тук, за да правят от нея ферментирала напитка - мескал. Когато дошли испанците, те просто взели ферментиралата течност и я дестилирали, след което я кръстили на града и я направили световноизвестна.

Какво можете да правите в Текила

Ще започнем с очевидното - можете да пиете текила, при това както никога досега не сте го правили. Тук можете да дегустирате различни марки, да се включите в слепи и тематични дегустации, да отпивате, докато се разхождате в дестилериите.

Много фабрики за текила предлагат разходка из полетата със синьо агаве - растението, от което се прави текилата, както и турове из дестилериите. Има и музей на текилата, разбира се, в който снимки и оригинални исторически машини за производство на текила ще ви върнат назад във вековете.

Всяка година в градчето се провежда и Фестивалът на текилата, макар животът тук да звучи като един непрестанен такъв фестивал. Събитието продължава близо месец от средата на ноември до средата на декември и включва много дегустации, избиране на Кралица на текилата, парад, фойерверки, кулинарни турнири и мариачи по улиците.

Макар да звучи като град на разврата, Текила може да ви изненада, когато разберете подробности за живота на местните. Като във всяко типично мексиканско градче (населението му е под 30 000 души) и тук ще откриете главна църква, облицована с камъни, както и няколко по-малки храмове. Всяка вечер в 21 часа камбаната на църквата бие три пъти, с което свещеникът оповестява началото на вечерната благословия на града. Всички местни хора спират, каквото и да правят (дори гасят телевизорите), застават мирно и изчакват благословията.

Как да стигнете до Текила

Текила се намира във вътрешността на страната и за да стигнете до градчето, първо трябва да се доберете до втория по големина мексикански град Гуадалахара. Оттам имате различни възможности - автобус, влак, такси, - но може би най-вълнуващата е Влакът на текилата на марката Jose Cuervo, който за около два часа ще ви отведе до Текила, докато се наслаждавате на професионална дегустация на текила в изискания си вагон.

>
07 януари 2021 г.

Тагове

екзотика

коктейли

Забележителности наоколо

Избрани оферти