Начало / Статии / Статии - Мексико

Кабинковият лифт над Сакатекас - спираща дъха гледка

Автор

/


Единственото нещо, което е по-приятно от преминаването през тихите уединени улици на колониалния „Розов град“, е да се плъзнеш плавно над него в единствения teleferico кабинков лифт в света, който минава над цял град.

Кабинковият лифт над Сакатекас,  Мексико

Ефектът е зашеметяващ, тъй като този някога силно процъфтяващ град със сребърни мини е вече кацнал на 2500 м над морското равнище: дали от височината, или от гледките на живописната бъркотия от барокови монументи долу и заобикалящите ги възвишения отвъд тях?

През ХVІІІ в. мините на Сакатекас са го превърнали в един от най-богатите градове в Новия свят. Бившето благосъстояние на града се е отразило и в разточителната употреба на розов кариерен камък, наречен cantera rosa, и в екстравагантно украсената катедрала, една от най-забележителните барокови сгради в Мексико, чийто силует монополизира гледката.

Други поразително красиви архитектурни места посрещат пътешествениците на всеки ъгъл, някои от тях приютяващи първокласни колекции от произведения на изкуството. Два превъзходни музея са наречени на братята Коронел, и двамата много възхвалявани художници от Сакатекас.

Друго архитектурно чудо е един от най-необикновените хотели в Мексико, „Кинта Реал“, помещаващ се в най-старата арена за борба с бикове в Америките. Много от стаите имат балкони с изглед към plaza de toros (арената) от ХVІІ в., където ехото от „Оле!“ все още отеква.

Спрете, пък макар и само за по едно питие, в хотелския бар, който заема някои от бившите оградени места за биковете.

Къде: Сакатекас, 603 км северно, както от Мексико Сити, така и от Гуадалахара, Мексико
Най-добро време: целогодишно

 

Виж актуалните оферти за Мексико!

Виж още:

Екскурзия в Куба

Екскурзия в САЩ

Екскурзия в Канада
 

>
31 май 2019 г.

Тагове

лифтове

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти