Начало / Статии / Статии - Мексико

Мичоакан - дом на осветените от времето местни изкуства

Автор

/

Мичоакан, диво красивият и може би най-артистичен и богат на култура щат в Мексико, е земята на тараските, местно племе, познато със своите яркоцветни занаятчийски изделия и народно изкуство, музика и танци, както и с мелодичния си език пурепеча (както те самите се наричат).

Мичоакан - Мексико

Край бреговете на езерото Пацкуаро – на 2050 м н.в., едно от най-високите в света – те основават през 1324 г. живописния град Пацкуаро. Днес епицентърът на мичоаканската hecho a mano занаятчийска култура, това е най-доброто място, от което да започнете обиколката си на областта. В петък, пазарен ден,индианки, повечето в яркобагрени традиционни носии, се стичат от близките села, всяко от които известно с различен занаят. Самият Пацкуаро е известен със своите висококачествени вълнени наметала и ръчно тъкан текстил (както и с домашно приготвяното ястие тамале), а близкият Санта Клара дел Кобре заради изделията от ръчно кована мед. Има също изделия от слама и керамика от Цинцунцан,мебели и местна бродерия от Еронгарикуаро и изискани предмети от лак от Уруапан (който има оживен неделен пазар).

Не е случайно, че Мичоакан е един от главните занаятчийски центрове на Мексико. В началото на ХVІІ в. един испански епископ пристига в щатската столица, Морелия, възнамерявайки да организира местните села в нещо като занаятчийски колективи и да научи всеки град на отделен занаят;до голяма степен неговите основни виждания остават непокътнати и днес. Един лесен преглед може да бъде направен, дори без да напускате Морелия: неговата Каса де Артесаниас на площад „Сан Франциско“ е щатска витрина за най-доброто регионално народно изкуство и занаяти.

Най-европейският от мексиканските градове, величественият,колониален Морелия е също идеалният фон за „Виля Монтаня“. Разположена високо във  възвишенията Санта Мария сред пищна зеленина и панорамни гледки на розовокаменния град под него, вилата е пълен с регионални занаятчийски изделия  и антики мексикански хостел с френско лустро (което се дължи,без съмнение, на неговите аристократични европейски собственици).

Отделни вили, лабиринт от вътреши дворове и павирани алеи създават атмосферата на малко, самостоятелно селище с оригиналнатагосподарска къща в неговото ядро. Тук широкообхватните изгледи от вилата се съревновават за вниманието ви с хвалената кухня, а всеки градски пейзаж включва изящния силует на катедралата с две кули – втората по големина в Америките и една от най-красивите в Мексико.

Къде: Мексико, Пацкуаро (Pátzcuaro): 48 км югозападно от Morelia. Всички споменати градове са в радиус от половин час път с кола от Пацкуаро.  Морелия е на 306 км западно от Мексико Сити (40 минути по въздуха).
Най-добро време: извънредно популярният Диа де лос Муертос (Възпоменание на покойните) се чества на 1 ноември в цяло Мексико, но нощните бдения със свещи на остров Ханицио в езерото Пацкуаро са особено прочути.

>
01 ноември 2010 г.

Тагове

езера

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти