Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

Солените езера на Абу Даби и къде да ги намерим

Автор

/

През последните години все по-голяма част от пътуването, особено на младите хора, се състои в търсене на места, които ще предизвикат фурор в социалните им профили. Необикновени, контрастни или просто фотогенични - всеки търси гледки, които да стоят добре в Инстаграм.

Ако следите популярните Инстаграм профили за туризъм, вероятно се забелязали, че от няколко месеца солените езера в пастелно зелено в Абу Даби са хит.

Снимка: iStock by Getty Images

Прозрачна вода, скали в причудливи форми, които сякаш се носят над водата като гигантски листа на водна лилия, и щастливи туристи - това може да се види на повечето снимки, които изглеждат сякаш са от друга планета. По ръба на езерата се е образувала ослепително бяла солна кора, която прилича на глазура на сладкиш.

Повечето от тези снимки са направени на Дългото солено езеро - едно от няколкото солени езера, които привличат посетители в тази част на емирството.

Снимка: iStock by Getty Images

Езерата всъщност не са точно езера, а канал, който със сигурност е човешко дело, но как в него са се оформили необикновените солни образувания във форма на гъби, все още е мистерия.

Водата в канала се пренася по тръби до тази част на пустинята. Невероятните форми, които са се образували в канала обаче, обикновено имат нужда от стотици години, за да се образуват естествено в природата. А случаят тук не е такъв.

Едно от най-правдоподобните обяснения е, че водата си е проправила път към вече съществуващи солни образувания, които допреди това са били скрити под пясъка на пустинята.

Точното обяснение в крайна сметка не е толкова важно. Мястото е красиво и макар да доби Инстаграм популярност чак през 2021 г., вече е в списъка с мечтани дестинации на хиляди туристи по света. Ако планирате посещението си късно следобед, ще можете да се насладите на меката светлина на залязващото слънце, която придава допълнително очарование на мястото.

Как да стигнете до Солените езера в Абу Даби?

Солените езера се намират в района Ал Уатба, на около час с кола южно от Абу Даби. Част от пътя до тях е офроуд, така че е добре да наемете джип 4х4, за да сте сигурни, че няма да заседнете някъде сред скалите и пясъците. Можете да видите точното място на картата на Google Maps тук.

В близост се намират природен резерват Ал Уатба и Фосилните дюни на Абу Даби - скални скулптури, изваяни от ветровете, слънцето и пясъка.

Вижте актуални оферти за пътуване до Абу Даби!

>
20 октомври 2021 г.

Тагове

езера

екзотика

любопитно

природни забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти