Начало / Статии / Статии - Гватемала

Когато Денят на мъртвите е цветен празник с хвърчила в Гватемала

Автор

/

Един необичайно цветен начин, по който да почетеш мъртвите си - история от Гватемала.

Един от най-необикновените празници, на който можете да попаднете в света, е Денят на мъртвите, честван в Гватемала в края на октомври и началото на ноември. Макар и да напомнят на нашата Задушница, тези дни са истински празник на цветовете в малката република в Централна Америка.

Подготовката за този ден започва повече от шест месеца по-рано. Хората се събират на групи и изграждат огромни хвърчила от бамбукови пръчки и хартия. Проектите са изключително сложни и често съдържат политически послания.

На 1 ноември, празнуван в САЩ като деня на Вси светии, хвърчилата се транспортират и поставят върху свещен хълм извън града, където са и гробовете на починалите близки. Около тях се заформя истински празник.

Можете да се насладите на пикантната храна, пиене и неспирни танци. Малките деца изпробват уменията си с малки хвърчила в очакване на гигантските им еквиваленти да направят своя първи и последен полет.

Големият момент настъпва в 18:00 часа, когато хвърчилата политат над тълпите от хора, дошли да честват празника и да се насладят на пъстрия небесен танц. Това е и доста опасен момент, тъй като хвърчилата често са с диаметър над 6 м и не са редки инцидентите с тях, особено при силен вятър, какъвто в есенното време тази малка държава осигурява на щедри тласъци.

Благодарение на силния вятър всички хвърчила имат еднаква съдба: те са разбити и разкъсани на малки парченца. Това е начинът, по който празникът завършва. Той символизира преминаването от живота към смъртта и напомня на хората, че техният път на земята е толкова мимолетен, колкото животът на тези пъстри хвърчила, подготвяни близо година, за да завършат своя жизнен път в подножието на свещения хълм. 

>
06 октомври 2017 г.

Тагове

любопитно

фестивали

традиции

вси светии

Забележителности наоколо

Избрани оферти